De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Bro Country

Neerbuigend of gewoon een omschrijving van een (sub) genre?

De term ‘bro country’ deed zijn intrede in augustus 2013. Muziekjournalist Jody Rosen gebruikte de term in een artikel om de muziek van Florida Georgia Line te omschrijven. Hij richtte zich destijds met deze, door velen als neerbuigend ervaren, omschrijving specifiek op hun debuutsingle “Cruise”.

Maar ook de muziek van Jason Aldean, Jake Owen en Luke Bryan zou volgens Jody in deze categorie ingedeeld moeten worden.

Florida Georgia Line

Wat hij met deze term omschreef was countrymuziek waarin invloeden van moderne muziekstijlen als hip-hop, rock en electronische muziek overduidelijk hoorbaar zijn. Volgens Jody zijn de terugkerende thema’s van de ‘bro country’ stroming trucks, feestjes, vrouwen en de consumptie van alcohol.

De introductie van deze term resulteerde in sommige gevallen tot een vergroting van de kloof tussen de oudere generatie countrysterren en hun jeugdige opvolgers.

Er zijn echter ook een groot aantal countrysterren die zich uitgesproken hebben tegen deze term, waaronder Willie Nelson, Brad Paisley, Alan Jackson, Gary Allan, Travis Tritt, Kenny Chesney, Zac Brown en Kacey Musgraves.

In een interview met Jason Aldean in juni 2015 gaf de countryster duidelijk aan genoeg te hebben van dit stereotype hokjesdenken. Hij ziet het zeker niet als een compliment.

Het zit me nogal dwars eigenlijk, en ik ervaar het niet als een compliment. Voor mij heeft het iets achterbaks. Ik zie het als een term die door een kneuterig iemand gebruikt wordt. Luister eens naar de albums die ik over de jaren heen heb gemaakt. Natuurlijk zitten er liedjes bij die in de ‘bro-country’ categorie vallen, wat de definitie daarvan dan ook precies is. Maar tegelijkertijd heb ik liedjes als “Fly Over States”, “The Truth” en “Amarillo Sky”. Dit zijn liedjes die meer om het lijf hebben en een mooi, echt verhaal vertellen. Het gaat echt niet altijd over bier, trucks, dames enzovoorts. Jason Aldean


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty