De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Weekend update van 7 juni 2015

Onze update van het countrynieuws van vorig weekend.

Een woord dat tegenwoordig een opmars doormaakt is ‘fittie’. Het is straattaal voor ruzie of meningsverschil. Afgelopen week en weekend waren er een aantal ‘countryfitties’, die vooral in de media werden uitgevochten. Niet echt reclame, maar je kunt als artiest of producer blijkbaar niet 100 procent van je tijd spenderen aan het schrijven of produceren van liedjes.

Gelukkig is er ook mooi, ontroerend nieuws. Brantley Gilbert ontving een speciale award. Een award waarop hij nooit gerekend had en die al zijn andere prijzen veruit overtreft.

#Saladgate

Vorige week deed ‘radio consultant’ Keith Hill een verrassende uitspraak in een interview. Volgens hem is het overgrote deel van de countryfans vrouwelijk. Deze fans horen het liefst mannelijk artiesten als Luke Bryan, Toby Keith, en Blake Shelton. Hij geeft toe dat er goede vrouwelijke countrysterren zijn – en wie kan dat tegenspreken met dames als Miranda Lambert, Carrie Underwood, Faith Hill, Kacey Musgraves – maar dat zij de ‘tomaten in de salade zijn’. De mannelijke artiesten zijn volgens hem de sla.

Al snel sloeg social media op tilt van verontwaardiging, #saladgate was geboren. Een groot aantal vrouwelijke artiesten sprak hun verontwaardiging uit, bijgestaan door hun mannelijke collega’s. Keith Hill probeerde de boel te redden door te stellen dat hij het zo niet had bedoeld.

Wat vinden jullie van de vrouwelijke countryartiesten van dit moment? Kunnen ze wat jullie betreft de mannen evenaren. Of vind je ze misschien zelfs ronduit beter? Let us know!

Bro Country

Jason Aldean

De tweede ‘fittie’ gaat over een uitspraak uit 2013, waarin een muziekjournalist de term ‘Bro-country’ introduceerde. Hij bedoelde er macho, up-tempo countrysongs mee. Met als veelvoorkomende thema’s trucks, feestjes en drinken. Jason Aldean was één van de eerste artiesten die dit label kreeg opgeplakt.

In een recent interview geeft Jason duidelijk aan genoeg te hebben van dit stereotype hokjesdenken. Hij ziet het zeker niet als een compliment

Het zit me nogal dwars eigenlijk, en ik ervaar het niet als een compliment. Voor mij heeft het iets achterbaks, ik zie het als een term die door een kneuterig iemand gebruikt wordt.

Luister eens naar de albums die ik over de jaren heen heb gemaakt. Natuurlijk zitten er liedjes bij die in de ‘bro-country’ categorie vallen, wat de definitie daarvan dan ook precies is. Maar tegelijkertijd heb ik liedjes als “Fly Over States”, “The Truth” en “Amarillo Sky”. Dit zijn liedjes die meer om het lijf hebben en een mooi, echt verhaal vertellen. Het gaat echt niet altijd over bier, trucks, dames enzovoorts. Jason Aldean

Brantley Gilbert ontvangt Purple Heart {brantley-gilbert}

Iedere artiest droomt van succes en erkenning. Naast de verkoopcijfers en de hitlijsten zijn het winnen van bekende awards belangrijke mijlpalen in de carrière van een artiest. Onlangs nam Brantley Gilbert een award in ontvangst die alles wat hij gewonnen heeft, of nog gaat winnen, overtreft.

Brantley zet zich in voor oorlogsveteranen. Hij gebruikt zijn bekendheid onder andere om het grote publiek te wijzen op de moeilijkheden die deze veteranen hebben als ze terugkeren in de maatschappij. Tijdens het ‘Memorial Day‘ weekend reed hij mee met een motortocht, georganiseerd door het ‘Wounded Warrior Project‘. Tijdens de verschillende stops trad Brantley op en sprak tot de deelnemers over de problemen van de veteranen, waaronder het ‘Posttraumatische stressstoornis‘.

Purple Heart

Justin Patterson – één van de veteranen die ook aan de tocht deelnam – was zo ontroert door Brantley’s inzet, toewijding en persoonlijkheid, dat hij na afloop besloot zijn eerste ‘Purple Heart‘ aan Brantley te geven. Achteraf zei Justin: “ik kon hem geen nieuw liedje of Grammy geven om hem te bedanken voor zijn inzet. Maar de beslissing om hem mijn Purple Heart te geven was makkelijk”.

Brantley was tot tranen toe geroerd door deze spontane en speciale actie.

Billboard Hot Country Songs

We hadden het niet verwacht, maar Luke Bryan’s nieuwe song “Kick The Dust Up” is niet doorgestoten naar de eerste plaats op de Billboard ‘Hot Country Songs’ hitlijst. Nadat hij vorige weer 47 plaatsen was geklommen, naar plaats 2, dachten we dat het veroveren van nummer 1 een formaliteit zou worden. Tot onze verbazing blijft “Girl Crush” van Little Big Town de lijst aanvoeren en is Luke zelfs gezakt naar nummer 4.

Sam Hunt en Blake Shelton klimmen weer een plaatsje terug, tewijl Florida Georgia Line op de vijfde plaats blijft staan met “Sippin’ On Fire”.


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty