De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Uitgelicht: Patsy Cline

Een ware pionier die te vroeg uit het leven werd weggerukt. Haar muziek en muzikale invloed leven echter voort.

Vandaag, vijf maart 2018, is het precies 55 jaar geleden dat de wereld werd opgeschikt door het nieuws dat countryster Patsy Cline verongelukt was bij een vliegtuigcrash. Patsy werd slechts dertig jaar oud, maar in haar te korte carrière groeide ze uit tot een invloedrijke pionier en echte legende in de (country)muziekindustrie en één van de invloedrijkste vrouwen van haar tijd.

Veel hedendaagse (vrouwelijke) artiesten genieten nog altijd van haar baanbrekende werk.

Virginia Patterson Hensley

Patsy Cline werd op 8 september 1932 geboren als Virginia Patterson Hensley, het oudste kind van het gezin. Op jaar dertiende kreeg ze een infectie aan haar luchtwegen waardoor ze enige tijd in het ziekenhuis wordt opgenomen. Toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, bleek ze ineens over een prachtige zangstem te beschikken.

Haar vader verliet in 1947 onaangekondigd het gezin. Ze had daarom diverse baantjes om haar moeder te ondersteunen met het huishouden, waaronder een baantje als serveerster. Daar zag ze door de ruiten van het lokale radiostation zangers optreden en ze vroeg de lokale DJ of ze ook een keer mag zingen. Haar optreden was een succes, en het begin van haar carrière.

De vliegtuigcrash

Op 5 maart 1963 overleed ze, op 30-jarige leeftijd, in een vliegtuigcrash in de buurt van Camden (Tennessee). Ze was met het vliegtuig van haar manager onderweg terug van een benefietconcert, toen het vliegtuig in slecht weer crashte.

In eerste instantie hoopte men nog dat het vliegtuig ergens veilig een noodlanding had kunnen maken, maar de volgende dag werden de wrakstukken gevonden. Via haar polshorloge, dat stilstond toen ze het vonden, kon men het tijdstip van het ongeluk achterhalen: 18:20 uur. Uit nader onderzoek bleek dat alle inzittenden van het vliegtuig op slag dood waren.

Patsy ligt begraven op het Shenandoah Memorial Park, Winchester (Virginia). Op een bronzen plaat op haar graf staat: “Death Cannot Kill What Never Dies: Love”.

Death Cannot Kill What Never Dies: Love

Haar nalatenschap

Patsy Cline

In haar betrekkelijk korte carrière heeft ze enorm veel betekend voor het countrymuziekgenre in het algemeen en de vrouwelijke artiesten in het bijzonder. Zij heeft er mede toe bijgedragen dat een vrouwelijke headline act geaccepteerd werd.

Zowel haar carrière als persoonlijke leven is doorspekt met tegenspoed en drama, maar ze liet zich nooit kennen en groeide mede hierdoor uit tot een hele sterke, wilskrachtige vrouw.

She came through it. The car wreck, the bad marriage, the poverty that she lived in, having to quit school and go to work. All of those things made her what she was. Reba McEntire

Repertoire

Ondanks dat Patsy in haar veel te korte carrière slechts drie volwaardige studioalbums opnam, heeft ze een groot aantal klassiekers op haar naam staan. Enkele voorbeelden zijn “I Fall To Pieces”, “Walkin’ After Midnight”, “Crazy”, “Leavin’ On Your Mind”, “So Wrong”, “Three Cigarettes In An Ashtray”, “Faded Love” en “Sweet Dreams”.

Hieronder oude beelden van Patsy waarop ze “I Fall To Pieces” zingt in de ‘The Glenn Reeves Show’ van 23 februari 1963, enkele dagen voor haar dood. De geluidskwaliteit laat wat te wensen over, maar het zijn door de datum betekenisvolle beelden.Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty