De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Uitgelicht: Dottie West

Een eerbetoon aan een countryster die veel te vroeg heenging.

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Dottie West op 58-jarige leeftijd in Nashville (Tennessee) overleed. Vijf dagen eerder, op 30 augustus, was ze betrokken bij een verkeersongeval dat haar uiteindelijk noodlottig werd.

Vrijdag 30 augustus 1991

Dottie heeft ’s avonds een optreden in de ‘Grand Ole Opry‘. Kort nadat ze haar huis in Nashville verlaat, krijgt ze autopech met de auto die ze, vanwege financiële problemen, van Kenny Rogers gekregen heeft. Haar auto komt tot stilstand voor het ‘Old Belle Meade’ theater op Harding Road. Haar buurman, de 81-jarige George Thackston, rijdt toevallig voorbij en ziet haar staan. Hij biedt haar vervolgens een lift aan, zodat ze haar optreden niet mist.

Dottie vreest toch dat ze te laat komen en dringt er bij haar buurman op aan om de snelheid te verhogen. Dit heeft grote gevolgen op de ‘Opryland’ uitrit van de ‘Briley Parkway’, hier verliest George de macht over het stuur en de auto crasht met grote snelheid.

De auto rijdt op dat moment zo’n ruim 88 kilometer/uur, terwijl de adviessnelheid daar 40 kilometer/uur is. Wanneer de hulpverleners ter plaatse arriveren ziet Dottie er helemaal niet gewond uit. Zelf denkt ze ook dat het wel meevalt en dat de bestuurder er veel erger aan toe is. Ze vraagt de hulpverleners dan ook om haar buurman eerst te helpen.

Inwendige verwondingen

Hoewel ze denkt dat ze niet ernstig gewond is, heeft Dottie een gescheurde milt en lever. Zodra men merkt dat er iets mis is met haar, wordt ze opgenomen in het ziekenhuis. Hier blijkt de omvang van haar verwondingen en haar milt wordt verwijderd. Op maandag volgen er nog twee operaties om te pogen de bloeding van haar lever te stoppen.

Beide pogingen falen, en op 4 september overlijdt ze tijdens een derde poging. Ze is dan pas 58 jaar oud.

Haar begrafenis wordt druk bezocht, zo’n zeshonderd familieleden, vrienden en collega’s nemen in Nashville afscheid van de countrylegende.

Nalatenschap

Dottie West (geboren Dorothy Marie Marsh) behoorde samen met Patsy Cline en Loretta Lynn tot de meest invloedrijke countryzangeressen in een door mannen gedomineerde industrie. Deze dames hebben dan ook veel baanbrekend werk verricht en waren een grote inspiratiebron voor toekomstige sterren als Tammy Wynette en Dolly Parton.

Dottie West in 1977

Dottie West in 1977

Dottie heeft tientallen hits gescoord, waaronder “Here Comes My Baby Back Again” (1965), “Would You Hold It Against Me” (1966), “Paper Mansions” (1967), “Country Sunshine” (1973), “Last Time I Saw Him” (1974), “A Lesson In Leavin'” (1980), “Are You Happy Baby?” (1980), “What Are We Doin’ In Love” (1981, met Kenny Rogers).


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty