De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Top 5 countryalbums van 2018

Onze favoriete releases van het afgelopen jaar.

Iedere week geven we je een mooi overzicht van de nieuwe albumreleases. Compleet met tracklists, albumhoezen en links naar Spotify, iTunes en Google Play. Nu het einde van het jaar nadert, worden er geen albums meer uitgebracht. Tijd dus om jullie onze Top 5 van nieuw verschenen countryalbums te presenteren.

In aflopende volgorde natuurlijk, we bouwen de spanning op.

#5 “Providence Canyon” – Brent Cobb

Brent Cobb’s tweede album, “Providence Canyon“, werd opgenomen in de iconische RCA Studio A in Nashville en verscheen op 11 mei.

Brent Cobb - Brent Cobb - Providence Canyon

Brent produceerde de elf mooie americana tracks samen met zijn neef, veelgevraagd producer Dave Cobb. Dave produceerde onder andere ook albums voor Chris Stapleton, Colter Wall, Sturgill Simpson en Jason Isbell.

De elf songs op het album zijn dan weliswaar uiteenlopend van aard, maar ze hebben één ding met elkaar gemeen. Ze zijn wonderschoon en zeker een luistersessie waard.

De titel van het album is een verwijzing naar de gelijknamige kloof in Georgia, deze wordt ook wel de ‘Little Grand Canyon’ genoemd.

Spotify

#4 “Dan + Shay” – Dan + Shay

In een overzicht als deze kun je eenvoudigweg niet om dit album heen. Het verscheen op 22 juni. Hoewel het album naar de twee vrienden is vernoemd, is het niet hun debuutalbum.

Dan + Shay - Dan + Shay

Op “Dan + Shay” gaan Shay Mooney en Dan Smyers gewoon door met het produceren van mooie tracks en grote hits. De singles van dit album hadden dan ook een grote impact op de hitlijsten en een grote play count op country radio.

“Tequila” verscheen in januari als eerste single. Het werd een nummer 1 hit in de ‘Country Airplay’ hitlijst, maar bleef op de tweede plaats steken in de ‘Hot Country Songs’ lijst. De tweede single, “Speechless”, bracht het duo in augustus uit. Deze track werd in beide hitlijsten een nummer 1 hit.

Maar er staan nog veel meer mooie songs op dit album, songs waar de fenomenale stem van Shay je keer op keer het nummer ‘intrekken’.

Spotify

#3 “Desperate Man” – Eric Church

Het succes van “Mr. Misunderstood” (2015) zorgde voor veel hits, maar ook voor een wachttijd van drie jaar. Op 5 oktober 2018 was het dan eindelijk zover, Eric Church’s nieuwe album “Desperate Man” werd gereleased.

Eric Church - Desperate Man

Het album kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Na ingrijpende gebeurtenissen in Eric’s leven, zoals het overlijden van zijn jongere broer, de tragedie tijdens het Route 91 Harvest Festival in Las Vegas en zijn eigen ‘close encounter‘ met de dood, kwam de inspiratie zeker niet vanzelf.

Het materiaal voor “Desperate Man” kwam dan ook voor een groot gedeelte pas in de studio tot stand. Muziek blijkt wederom een echte healer te kunnen zijn. Ook dit album staat weer vol met prachtige songs.

Het is niet zo’n grootschalige productie als “The Outsiders“, en misschien minder toegankelijk dan “Mr. Misunderstood”. Hierdoor moet je het album misschien meerdere keren luisteren, maar iedere noot, ieder instrument en iedere uithaal van Eric is raak.

Een album van uitzonderlijke klasse.

Spotify

#2 “Girl Going Nowhere” – Ashley McBryde

Sinds haar geweldige optreden tijdens de Amsterdam Country Night zijn wij fan van Ashley McBryde. Gewapend met alleen een gitaar, haar gezonde dosis humor en haar doordringende stem ‘gijzelde’ ze het publiek.

Ashley McBryde - Girl Going Nowhere

Na afloop was iedereen unaniem, Ashley was de openbaring van de avond.

Enkele weken na dat optreden verscheen haar debuutalbum met de toepasselijke titel “Girl Going Nowhere“. Dat was het oordeel van een leraar in High School.

Maar met dit album en titeltrack verwijst ze dat oordeel krachtig naar het rijk der fabelen. Haar talent als songwriter en zangeres is onmiskenbaar. We gaan zeker nog veel van haar horen.

Haar debuutalbum telt elf tracks die voor een groot gedeelte auto-biografisch zijn. Ashley vertelt in deze songs wat ze wil vertellen zonder enige omhaal, recht voor z’n raap. De songteksten staan bol van de details en geven blijk van een immens groot talent.

Spotify

#1 “The Mountain” – Dierks Bentley

Dierks Bentley - The Mountain

Dierks Bentley heeft wat ons betreft het album van het jaar afgeleverd. “The Mountain” is een album met dertien solide tracks, waarop we een Dierks horen die vol overtuiging en overgave de – vaak persoonlijke – verhalen horen zingen.

De eerste drie songs, “Burning Man” (met Brothers Osborne), de titeltrack en “Living”, leggen de muzikale basis waarop de overige songs verder bouwen. Melodieuze tracks, met een lekkere dosis roots en folk.

Dierks Bentley

De inspiratie voor dit album kwam grotendeels tijdens een bezoek aan het Telluride Bluegrass Festival. Telluride is een plaats in de staat Colorado, en het kreeg haar eigen song op het album. “Goodbye In Telluride” gaat over de hoop dat het goede gevoel, dat hij aan zijn bezoek aan de stad overhield, blijft.

Dit album bevat ook een ode aan zijn vrouw (“My Religion”) en een erg mooi duet. Samen met Brandi Carlile zingt hij “Travelin’ Light”, misschien wel het meest ‘rootsy’ nummer van de LP.

Laten we vooral hopen dat het nog lang duurt voordat de inhoud en betekenis van de laatste track, “How I’m Goin’ Out”, bewaarheid wordt. In deze track zingt de nu 42-jarige ster over de tijd dat hij misschien niet meer in de spotlight staat en de onzekerheid hoe lang hij zijn carrière kan/wil voortzetten.

Of hij nu wel of niet ooit een ‘Entertainer of the Year’ award wint, met “The Mountain” schaart Dierks zich – wat ons betreft – definitief onder de absolute sterren van het genre. Een absoluut must-have album in je platenkast. Of in je Spotify, Deezer, Tidal of Apple Music collectie!

Spotify


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty