De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Top 10 nieuwe countryalbums van 2017

Onze favoriete albums van 2017

Ook in 2017 verschenen er weer een groot aantal mooie countryalbums, in alle verschillende subgenres. Iedere vrijdag praten we je bij over deze releases, compleet met links naar Spotify, iTunes en Google Play. Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om onze Top 10 aan je te presenteren.

Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jullie topalbums van 2017. Zet je drie favorieten (meer mag natuurlijk ook) op een rijtje in de comments. Wij zijn benieuwd!

De Country-Music.nl countryalbums Top 10 van 2017

Hieronder onze Top 10 van nieuwe countryalbums van 2017, natuurlijk in aflopende volgorde. Voor sommigen staan er wellicht enkele verrassende of zelfs onbekende albums tussen, maar we leggen uit waarom we tot onze keuze gekomen zijn. Inclusief de link naar het album op Spotify.

Veel plezier met onze Top 10, en vergeet niet jouw lijstje in de comments te zetten. Verras ons!

#10 | Colter Wall / Colter Wall

Colter Wall - Colter Wall

We kunnen alvast verklappen dat Colter Wall de enige Canadees is in onze Top 10. Zijn tweede album, vernoemd naar zichzelf, is een juweeltje. De man uit Saskatchewan levert geen party-anthems af, maar nostalgische, vaak wat donkere, levensliederen.

Wanneer je voor het eerst naar zijn muziek luistert, vermoed je hoogstwaarschijnlijk een ietwat bejaarde, doorrookte veteraan, maar niets is minder waar. De jonge Canadees heeft een diepe stem en zingt zijn songs met heel veel overtuiging. Of het nu een lied is over twee geliefden of over een gewetenloze crimineel.

Een onverwachte opening misschien van onze Top 10, maar wel één die zeer de moeite waard is. En zijn plek in deze lijst ook echt verdient!

Beluister het album op Spotify

#9 | Life Changes / Thomas Rhett

Thomas Rhett - Life Changes

Wel country, niet country, wel country… De discussie zal wel nooit ophouden, maar feit is dat in Amerika de muziek van Thomas Rhett ingedeeld wordt in het countrygenre. Wij doen dat dus ook, al zitten er veel popinvloeden in zijn muziek. Thomas maakt muziek waar mensen blij van worden, en dat is waar het natuurlijk om draait.

De tracks op het album zijn geïnspireerd door de veranderingen in Thomas’ leven. Onder andere zijn grote succes en twee kinderen, een adoptiekind, niet lang daarna een eigen dochter, hebben zijn leven op z’n kop gezet. Gelukkig is daar altijd zijn vrouw en rustpunt Lauren, die soms figureert in videoclips of meereist naar zijn optredens.

De eerste single “Craving You”, een duet met Maren Morris, werd meteen een hit en ook “Unforgettable” deed het erg goed. Van de veertien tracks op het album schreef Thomas er (mee aan) tien en bij de overige songwriters zien we onder andere zijn vader Rhett Akins.

Beluister het album op Spotify

#8 | Ready The Horses / Jarrod Dickenson

Jarrod Dickenson - Ready The Horses

De man met misschien wel de mooiste snor uit het genre en de meest klassieke uitstraling, zowel qua kleding als muziek. Jarrod Dickenson is vriendelijk, correct en welbespraakt, zaken die allemaal terugkomen in zijn muziek. Hij is opgegroeid in Texas, heeft een appartement in New York, vond de liefde van zijn leven in Engeland en werd door zijn muziek een echte globetrotter.

Dit bracht hem in oktober naar Amsterdam voor een fantastisch optreden waar hij natuurlijk ook enkele nummers van zijn onlangs verschenen album “Ready The Horses” speelde. Traditionele countrymuziek en klassieke storytelling smelten bij Jarrod samen tot prachtige luistermuziek. Met zijn volle, ronde stem en ingetogen gitaarspel ‘vertelt’ Jarrod je de mooiste verhalen.

Dus sluit vanavond de gordijnen, pak een Jack of ander lekker drankje, druk op play en geniet. Van mooie tracks als “California”, “In The Meantime”, “Your Heart Belongs To Me” en het meeslepende “Take It From Me”.

Beluister het album op Spotify

#7 | Old Dominion / Happy Endings

Old Dominion - Happy Endings

“Happy Endings” is het tweede album van Old Dominion, een groep die ontstaan is uit schrijf- en jamsessies van enkele tekstschrijvers. Individueel hadden ze geen groot succes, maar toen ze hun nummers samen inspeelden, bleek dat er sprake was van een uitzonderlijke chemie.

Op het album staan twaalf catchy songs, de meeste meezingers met lichte popinvloeden. Een goed voorbeeld daarvan is de hit “No Such Thing As A Broken Heart”, maar ook het mooie “Written In The Sand”. Meer rock-georiënteerde tracks zijn “So You Go” en “A Girl Is A Gun”.

Opvallend is ook de samenwerking met Little Big Town op “Stars In The City”.

Beluister het album op Spotify

#6 | Welcome Home / Zac Brown Band

Zac Brown Band - Welcome Home

De Zac Brown Band heeft een eigen ruimte gecreëerd in het countrygenre. De bandleden zijn stuk voor stuk getalenteerde muzikanten die samen een ijzersterk geheel vormen, zowel in de studio als op het podium. Ze lijken moeiteloos te switchen van klassieke country naar country met caribische of rock invloeden.

De aankondiging voor het nieuwe album “Welcome Home” ging vergezeld met de mededeling dat ze weer terug naar hun ‘roots’ of ‘foundation’ gingen. Terug naar de muziek van het “Foundation” album uit 2008, met hits als “Chicken Fried”, “Toes” en “Free”. De fans stonden te springen en juichen toen dit nieuws bekend werd.

En ze werden niet teleurgesteld, ook al zijn er van dit album pas twee singles uitgebracht. De eerste was het mooie, emotionele “My Old Man”, daarna verscheen “Roots”. Op het album staat ook een sterke re-make van “Trying To Drive”, een song die eerder op hun livealbum “Pass The Jar” verscheen.

Beluister het album op Spotify

#5 | Brett Young / Brett Young

Brett Young - Brett Young

Een elleboogblessure brengt nieuwkomer Brett Young in onze Countryalbums Top 10 van 2017. Brett wil eigenlijk proffesioneel baseballer worden, maar na de blessure besluit hij liedjes te gaan schrijven. Hij brengt enkele tracks in eigen beheer uit, maar wanneer hij naar ‘Music City‘ verhuist, komt alles in een stroomversnelling.

Zijn debuutalbum “Brett Young” verschijnt op 10 februari en levert hem hits op met “In Case You Didn’t Know”, “Sleep Without You” en “Like I Loved You”. Zijn aparte stem, die wellicht niet iedereen kan waarderen, en indringende nummers zijn de kenmerken van zijn album.

Beluister bijvoorbeeld ook eens “Olivia Mae” en “You Ain’t Here To Kiss Me”. Dat zijn twee ijzersterke songs die dan misschien geen hitmateriaal zijn, maar zeker de moeite waard. Deze songs zorgen er mede voor dat Brett Young’s debuutalbum in onze Top 10 op de vijfde stek staat.

Beluister het album op Spotify

#4 | Heart Break / Lady Antebellum

Lady Antebellum - Heart Break

Lady Antebellum is weer terug na een periode waarin Hillary Scott, Charles Kelley en Dave Haywood ruimte namen voor privéprojecten. En met het album “Heart Break” gaan ze eigenlijk door alsof ze nooit zijn weggeweest.

Dit konden we tijdens hun te gekke optreden in AFAS Live van 1 oktober met eigen ogen (én oren) merken. Het drietal is zeer solide en maakt erg aanstekelijke deuntjes, ook naast de hits als “Need You Now” en “Bartender”.

“Heart Break” bevat volgens Charles Kelley veel ‘persoonlijke songs’, al zijn die vermoedelijk ook herkenbaar voor het grote publiek. De dertien tracks, sommige met verrassende arrangementen, zijn geschreven tijdens schrijfsessies in zowel Florida als Los Angeles.

Beluister het album op Spotify

#3 | When Was The Last Time / Darius Rucker

Darius Rucker - When Was The Last Time

De voormalige frontman van de rock / punkrock formatie Hooty & The Blowfish heeft zijn vooraanstaande plaats in het countrymuziekgenre met zijn eerdere releases allang verworven. Hij is in korte tijd uitgegroeid tot één van de groten uit het genre, en ook zijn jongste LP “When Was The Last Time” staat weer bomvol met mooie, gevoelige en hitwaardige countrysongs.

De baritonstem van Darius Rucker  is herkenbaar uit duizenden en voegt kruiwagenladingen emotie toe aan de mooie teksten. De productie was dit keer in handen van Ross Copperman, wat de plaat een iets meer ‘poppy’ sound geeft. Maar vergis je niet, het is en blijft heerlijke countrymuziek die de boventoon voert.

Een mooie derde plaats in onze top 10 is zijn deel. En die is meer dan verdiend.

Beluister het album op Spotify

#2 | From A Room, volume 1 & 2 / Chris Stapleton

Zijn debuutalbum “Traveller” behoort tot de meest succesvolle countryalbums aller tijden, dus hoe overtref je dat succes? Chris Stapleton denkt klaarblijkelijk graag ‘out of the box’, want hij bracht in 2017 gelijk twee nieuwe albums uit. Beiden krijgen van ons een gedeeltelijke tweede plaats in onze Top 10.

Zowel “From A Room, Volume 1” als “From A Room, Volume 2” vertoefden regelmatig in de Top van de ‘Top Country Albums’ hitlijst van Billboard. Sommige weken nam Chris zelfs 66 procent van de Top 5 voor zijn rekening, alle drie zijn albums stonden dan helemaal bovenin de hitlijst. Een ontzettend knappe prestatie.

De albums zijn geproduceerd door Brent Cobb en opgenomen in de iconische RCA Studio A in Nashville. We kunnen met deze twee albums weer ruim een uur genieten van het mooie gitaarspel en de krachtige stem van Chris, de harmonieuze backing vocals van zijn vrouw Morgane en een prettige ondertoon van bluesinvloeden.

Beluister het album (vol. 1) op Spotify Beluister het album (vol. 1) op Spotify

#1 | SlowHeart / Kip Moore

Kip Moore - Slowheart

Hij was jarenlang het overgrote deel van het jaar ‘on the road’ en speelde een enorm aantal shows kriskras door het land. Het leverde Kip Moore twee dingen op: een grote schare trouwe fans en een verlangen om even afstand te nemen van de muziek. Hij besloot eind 2016 toe te geven aan dat verlangen en nam een break.

Lang duurde die break echter niet. Tijdens zijn trips naar Costa Rica en IJsland herondekte Kip zijn liefde voor de muziek en had hij dusdanig veel inspiratie dat het album “Slowheart” geboren werd. Zijn korte break en het tot stand komen van het album vormen het onderwerp van de interessante documentaire “The Journey To SlowHeart” die vorige maand verscheen.

En wat zijn wij blij dat Kip terug is, ook al was hij nooit echt weg. Wat een gave muziek en een heerlijke dynamiek heeft dit album. Voor ons de absolute nummer één van deze Top 10.

Beluister het album op Spotify

Nu jouw lijst!

Zo, dat is onze Top 10 voor 2017. Hopelijk vond je het een leuke en misschien zelfs inspirerende lijst. Ben je het met de lijst eens, of juist niet, laat het ons weten.

En deel in een reacties ook even jouw favorieten, wij zijn benieuwd!


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty