De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Top 10 best verdienende countrysterren van 2018

Het blad Forbes heeft een lijst samengesteld met de best verdienende countrysterren van 2018.

Het blad Forbes heeft een lijst samengesteld met de best verdienende countrysterren van 2018. De laatste drie jaren voerde Garth Brooks deze lijst aan, maar hij moet dit jaar – zelfs met 45,5 miljoen dollar – genoegen nemen met de tweede plaats.

'Had je maar een vak moeten leren' zei men vroeger als je klaagde over je inkomen, maar misschien moeten we het veranderen in 'Had je maar moeten leren zingen'. ;)

Totale inkomsten

Bij het samenstellen van de lijst werd gekeken naar alle inkomsten° van de artiest, niet alleen de muziekinkomsten. Dit betekent dat de zogenaamde ‘endorsements1‘, marketingcontracten en andere neveninkomsten ook meegeteld werden.

1 Het geld, of de goederen, die de artiest van een merk krijgt, in ruil voor het regelmatig showen of noemen van dat merk

Endorsements en productlijnen

Die endorsements leveren de artiest vaak ook nog goed geld op, of op z’n minst gratis producten. Automerken als Chevrolet, Ford en Dodge proberen via artiesten hun auto’s (natuurlijk voornamelijk pick-up trucks) aan de man te brengen. Fabrikanten van bijvoorbeeld drankjes, kleding en zelfs barbecues en visgerei doen hetzelfde.

Luke Bryan

Luke Bryan & Chevrolet trucks

Daarnaast zien we steeds meer artiesten actiever worden met eigen merken en winkelketens. Kenny Chesney is bijvoorbeeld (mede) eigenaar van ‘Blue Chair Bay Rum‘ en heeft een deal met het biermerk Corona. Luke Bryan heeft een deal met Cabela’s voor zijn ’32 Bridge’ kledinglijn.

Media en bars

Heel vroeger hadden countrysterren soms hun eigen show op (nationale) televisie. Beroemde voorbeelden hiervan zijn Porter Wagoner, die van 1960 tot 1981 de ‘Porter Wagoner Show’ presenteerde, en Johnny Cash.

Tegenwoordig kunnen we in Amerika op ‘Sirius XM‘ onder andere luisteren naar Trace Adkins en Kix Brooks, maar ook nu nog zien we sommige countrysterren regelmatig op TV. Zo zijn Blake Shelton en Luke Bryan juryleden bij diverse talentenjachten.

Blake Shelton's 'Ole Red'

De laatste jaren is het ook helemaal hip om in ‘Music City‘ je eigen bar te hebben, bij voorkeur op Broadway. Op de belangrijkste straat in downtown Nashville vind je bars en clubs van onder andere Dierks Bentley, Jason Aldean, Florida Georgia Line en Blake Shelton.

Ook Luke Bryan kon natuurlijk niet achterblijven en opende eerder deze maand ‘Luke’s 32 Bridge Food + Drink’.

Muziek nog altijd het belangrijkst

Maar ondanks deze diversiteit aan inkomsten, blijft gelukkig de muziek nog altijd centraal staan. Logisch ook wel, want het is de exposure en populariteit van die muziek waaraan de sterren de bovengenoemde ‘extra’s’ aan danken.

Bij alle artiesten is het leeuwendeel van hun inkomsten dan ook nog steeds afkomstig van tournees en albumverkopen.

De Top 10

Na bovenstaande uitleg, ben je natuurlijk erg benieuwd naar het overzicht. En de bedragen! Ga er maar eens goed voor zitten, want muziek loont.

Luke Bryan is de artiest die, met een slordige $ 52 miljoen, Garth Brooks dit jaar van zijn troon stoot. Daaronder een hoop namen die je wellicht zelf al geraden had, maar ook enkele – in ieder geval voor ons – onverwachte namen.

Dolly Parton

Dolly Parton hadden wij bijvoorbeeld niet in dit lijstje verwacht, ondanks dat we weten dat Dolly een harde zakenvrouw is. Zo heeft ze, naar verluid, zelf nog alle rechten op haar opnames en uitgebrachte albums. Daarnaast heeft ze natuurlijk een deel van de inkomsten van ‘Dollywood‘, het themapark in de Smokey Mountains in de staat Tennessee.

Een andere naam die een kleine verrassing was voor ons is Toby Keith. Wij dachten dat zijn beste jaren, qua inkomsten dan, al voorbij waren. Maar ook hij staat nog altijd in de Top 10!

Genoeg gepraat, hieronder de lijst met namen en bedragen.

  1. Luke Bryan: $ 52 miljoen
  2. Garth Brooks: $ 45.5 miljoen
  3. Kenny Chesney: $ 37 miljoen
  4. Zac Brown Band: $ 31 miljoen
  5. Blake Shelton: $ 28 miljoen
  6. Florida Georgia Line: $ 27 miljoen
  7. Jason Aldean: $ 23 miljoen
  8. Toby Keith: $ 22 miljoen
  9. Brad Paisley: $ 20 miljoen
  10. Dolly Parton: $ 19 miljoen

Best of the rest

De artiesten die net buiten de Top 10 vallen zijn onder andere Faith Hill, Tim McGraw, Keith Urban, Miranda Lambert.

Zac Brown Band

Daarnaast is het natuurlijk zo dat de inkomsten van de Zac Brown Band en Florida Georgia Line gedeeld moeten worden, waardoor de individuele bandleden buiten de Top 10 duikelen.

Maar met al deze artiesten hoeven we dus zeker geen medelijden te hebben. Niet alleen financieel, ze hebben ook nog eens één van de mooiste beroepen… 🙂

° Over de periode juni 2017 – juni 2018, voor belastingen en uitgaven aan hun managers, agenten en advocaten.


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty