De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

The Young River treedt buiten zijn oevers voor het goede doel + release nieuwe EP

Ingezonden verslag van een mooi optreden van The Young River.

De Nederlandse formatie The Young River was deze week de show-opener van het Starriders Festival in Drunen, waarvan hieronder een kort – ingezonden^ – verslag.

Daarnaast verscheen deze week ook hun nieuwe EP “Taking The Wheel”.

Starriders Country Festival

Afgelopen weekend 17 november werd voor de 28ste keer het Starriders country festival georganiseerd. Het is daarmee het langslopende countryfestival van Nederland, en vond plaats in de Voorste Venne in Drunen. Deze locatie is recentelijk verbouwd en ademt alleen al door het gebruik van rustieke balken een beetje de countrysfeer. De kraampjes met laarzen en hoeden en de talloze linedancers doen de rest.

Eerlijk gezegd is zo’n festival als dit natuurlijk niet direct de new country die we normaal beleven tijdens de vele concerten die we o.a. in de Melkweg bezoeken. Toch was het festival zeker de moeite waard. Al was het alleen maar omdat het festival een goed doel diende en dat is een mooie maatschappelijke gedachte die we van onze grote voorbeelden in Amerika natuurlijk ook vaak zien. Daar verzamelen grote sterren als Luke Bryan of Luke Combs zich om voor, bijvoorbeeld het St Judes Childrens Hospital, geld in te zamelen. In Drunen dient het festival als sponsor voor het Prinses Beatrix Spierfonds.

En dan zijn we meteen weer bij de ziel van counry music, voor elkaar door elkaar, recht uit het hart.

Vroege start

“Dit is bijna onze vroegste show ooit!” lacht Nick, de leadzanger, als hij toegeeft dat ze vaker ’s avonds de podia onveilig maken dan zo vroeg op zondagmorgen. “Hoewel ik me iets van een optreden om 6 uur ’s ochtends kan herinneren”. “Maar dat was dan vast de nasleep van de avond ervoor“, vullen wij lachend aan.

The Young River

Maar het goede doel is voor The Young River inderdaad van doorslaggevend belang geweest om op de programmering van dit country festival te staan. En de zoektocht naar meer naamsbekendheid natuurlijk. Vandaar dat zij, ondanks het feit dat ze een beetje de vreemde eend in de bijt waren hier, toch de opening van het festival voor hun rekening namen. En wat voor opening! De liefhebbers van traditionele country die op dit vroege tijdstip van 11 uur op zondagmorgen achter hun kopje koffie in de grote maar sfeervolle zaal zaten, wisten niet wat hen overkwam toen de eerste felle gitaarklanken van “Disappear” door de zaal trokken! Dit was geen Tumbleweeds of Chrystal Gayle!

Voor Nick, Timmy, Gijs en Martijn wachtte de zware taak om het festival te openen, de mensen te enthousiasmeren en een link te leggen tussen traditionele en new country. En tenslotte blijkt dat country music toch verbroedert en als het eenmaal in je hart zit, daar ook echt op zijn plaats zit.

Afwisselende set als kennismaking

The Young River speelt vandaag een mooie set van ruim drie kwartier. Nummers van hun voorgaande EP wisselen zich af met ook 2 nummers van hun aanstaande EP. Voor velen in de zaal is het een eerste kennismaking met de groep die elkaar leerde kennen op de Rock Academie in Tilburg waar ze deels zelfs nog in de klas zaten bij Joe Buck. Na Disappear spelen ze vol vuur verder met “If I Were A Car”. En die ligt ook al zo lekker in het gehoor. Langzaam zie je toch de mensen achter de tafels wel mee gaan klappen. Een paar echte die-hard linedancers weten zelfs op de songs van band te gaan linedansen. Gaaf!

In de gehele setlist heeft de band ook een cover opgenomen van Toto. Het welbekende “Africa” wordt enthousiast gespeeld. Navraag achteraf leert dat de band dit lied gewoon ontzettend leuk vind om te spelen. Als je onze persoonlijke mening vraagt dan mag deze er wel uit want wij vinden het repertoire van de band zélf meer dan voldoende! En om het enthousiasme over te krijgen op de zaal hebben ze zo’n cover ook niet nodig want dat lukt prima met “You & Me” en zeker “A Little You On My Mind”. Het opzwepende Oh-o_Oh-o-o-oHo kan natuurlijk iedereen meezingen!

The Young River

Van hun nieuwste EP klinkt “One Day” veelbelovend met een sound die lekker in het gehoor ligt. De jongens zijn zeker geïnspireerd door Keith Urban en eerlijk gezegd bevalt ons dat wel. Hun song, “Broken By You” doet ons bijvoorbeeld heel sterk aan “Somebody Like You” van Keith denken.

The Young River - Starrider Festival 2019

Nieuwe EP op stapel

Op 21 november brengt The Young River die nieuwe EP “Taking The Wheel” uit en als je al eens naar het geweldige “Ghost Town” hebt geluisterd (en anders moet je dat zéker nog even doen) dan weet je dat die EP met 5 gloednieuwe songs de moeite waard gaat zijn.

De poppodia langs…

Vanaf 22 november toert de band samen met de The Hillbilly Moonshiners langs diverse poppodia waarbij ze waarschijnlijk van elke avond weer een feestje gaan maken. Volgend jaar zijn ze in elk geval headliner op internationale country festivals in Denemarken en Duitsland.

We mogen trots zijn dat we in ons land, waar country music nou eenmaal niet zó sterk vertegenwoordigd is, een talent van een band als The Young River hebben rondlopen!

Setlist

 1. Disappear
 2. If I were A Car
 3. Africa (Toto cover)
 4. Back To You
 5. You & Me
 6. A Little You On My Mind
 7. One Day
 8. Ghost Town
 9. Light Up The Sky
 10. Dancin’ In The Headlights

Foto hierboven en ingezonden tekst door Kitty Riemslag

Nieuwe EP: “Taking The Wheel”

Zoals hierboven al vermeld hebben Nick, Timmy en Gijs op 21 november hun nieuwe, tweede EP uitgebracht. Hieronder de tracklist van dit album, en natuurlijk ook de links naar Spotify, Apple Music en Google Play.

 1. Dancing In The Headlights
 2. Ghost Town
 3. Back To You
 4. Just A Memory
 5. One Day

Spotify Apple Music


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty