De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Een terugblik op 2017

Kerst staat voor de deur, tijd voor een terugblik.

De kerstdagen staan voor de deur, iedereen maakt zich op voor de feestdagen. Zo ook in Nashville, dat al helemaal in kerstsfeer is uitgedost. Geen albumreleases meer, en er zijn nog slechts een handjevol grote optredens gepland. Voor de artiesten een tijd om huiswaarts te keren, voor ons om terug te kijken op een mooi countryjaar.

Lief en leed

2017 was voor veel countryartiesten het jaar van hun verloving of huwelijk. Of allebei, zoals in het geval van Sam Hunt. Hij ging binnen twaalf maanden tijd van begeerde single, via weer daten met zijn ex naar verloofd en getrouwd zijn. Daarnaast hebben we, helaas onvermijdelijk genoeg, afscheid moeten nemen van enkele grootheden uit de countrymuziek.

Verlovingen en huwelijken

Kelsea Ballerini

Op de lijst met verlovingen zien we naast de reeds eerder genoemde Sam Hunt onder andere ook de namen van Scotty McCreeryMaren MorrisCassadee Pope, Colton Swon (van The Swon Brothers), Kane Brown en Chase Bryant.

Het ‘JA-woord’ werd in 2017 uitgesproken door Kelsea Ballerini en Morgan Evans, Kacey MusgravesFrankie Ballard, Dan Smyers en Shay Mooney (beide natuurlijk van Dan + Shay), Josh Gracin en Mickey Guyton.

Baby boom

2017 was voor Nashville niet alleen een vruchtbaar jaar qua muziek, er was ook sprake van een ware ‘baby boom’. Ongeveer dertig countryartiesten in spé zagen het levenslicht, waaronder Dolly (van Kimberly Schlapman, Little Big Town), Asher Mooney (van Shay Mooney), Millie Rempel (van Curtus Rempel (High Valley), Emery Abbott (van Josh Abbott (Josh Abbott Band), Trulee Brice (van Lee Brice, Thomas Moore (van Justin Moore), Dalton Danks (van Ashley Monroe) en recentelijk Memphis Williams (van Jason Aldean) en Barrett Gilbert (van Brantley Gilbert.

​Een speciale vermelding in dit rijtje verdient Thomas Rhett. Hij kreeg samen met zijn Lauren twee kinderen in één jaar tijd: adoptiekindje Willa Gray en zijn biologische kindje Ada.

Ongelukken, terreur en vaarwel

Loretta Lynn

Natuurlijk kregen we ook in 2017 het nodige treurige nieuws te verwerken. Tegenslagen waren er bijvoorbeeld voor Loretta Lynn en Carrie Underwood. Loretta kreeg in mei in haar huis in Nashville een beroerte waarvan ze gelukkig goed herstelde en Carrie brak onlangs haar pols bij een val thuis. Eerder in het jaar al maakte Jeff Cook (van Alabama) bekend dat hij niet langer met de band optreedt nu bij hem de symptomen van de ziekte van Parkinson steeds meer de kop opsteken.

Een harde klap was het nieuws, de dag na het fantastische concert van Lady Antebellum met Kelsea Ballerini, van de idiote terreurdaad tijdens het countryconcert in Las Vegas. Tientallen doden en nog veel meer gewonden vielen er te betreuren. De countrymuziekgemeenschap steunde elkaar en via talloze acties en inzamelingen kan er goed voor de gewonden en nabestaanden worden gezorgd.

Don Williams

Don Williams, Greg Allmann en Butch Trucks (beide van The Allman Brothers Band), Glen Campbell en Mel Tillis zijn slechts enkele van de grote namen die we het afgelopen jaar verloren. Op 8 september werden we ook nog opgeschrikt door de dood van Troy Gentry (van Montgomery Gentry), die omkwam bij een helicopterongeluk in New Jersey.

De hits en nieuwe albums

In februari kondigde Billboard aan dat ze andere rekenmethoden gingen gebruiken bij het vaststellen van de volgorde. Dit zorgde weliswaar regelmatig voor een grote ‘shake up‘, maar kon niet voorkomen dat enkele artiesten de hitlijsten zouden domineren.

Sam Hunt HCS Record

“Body Like A Back Road” van Sam Hunt breekt dit jaar twee records in de Billboard Hot Country Songs hitlijst. Het wordt eerst de langstlopende nummer 1 hit ooit van een mannelijke solo-artiest in de hitlijst, Enkele weken daarna pakt hij ook het overall record af van Florida Georgia Line’s “Cruise”.

Andere gebeurtenissen die in de hitlijsten van 2017 opvallen zijn de aanhoudende successen van Chris Stapleton. De beste man stond met zijn debuutalbum “Traveller” (uit 2015 stamt dat album!) een groot deel van het jaar in de Top 5 van de ‘Top Country Albums’ hitlijst. De beide releases van dit jaar, From A Room, volumes 1 & 2, voegden zich daar meteen na de release bij.

Iedere week houden we jullie op vrijdag op de hoogte van de nieuwe albumreleases van die week. Enkele van de nieuwe albums schoten meteen door naar de nummer 1 postitie in de ‘Top Country Albums’ hitlijst. Naar de reeds genoemde albums van Chris Stapleton klommen onder andere de volgende albums naar de toppositie: “The Devil Don’t Sleep“ (Brantley Gilbert), “The Breaker“ (Little Big Town), “RipCORD“ (Keith Urban), “The Weight Of These Wings“ (Miranda Lambert), “Love And War“ (Brad Paisley), “Heart Break“ (Lady Antebellum), “Brett Eldredge“, “Happy Endings“ (Old Dominion), “This One’s For You“ (Luke Combs), “Life Changes“ (Thomas Rhett), “Losing Sleep“ (Chris Young), “Texoma Shore” (Blake Shelton) en “The Rest Of Our Life“ (Tim Mcgraw & Faith Hill).

Awards

De rode loper werd ook in 2017 veelvuldig uitgerold. In Amerika gebeurde dat onder andere voor de awardshows van CMA, CMT Awards, Billboard, ACM en natuurlijk de Grammys. Ook in Nederland werd er een rode loper voor countrysterren uitgerold, dit gebeurde bij het Dutch Country Music Awards gala 2017 van zaterdag 15 november.

De grote winnaars dit jaar waren Keith Urban, Chris Stapleton en Little Big Town. Een eervolle vermelding hebben we voor Jon Pardi, die beloond werd voor de meer traditionele countrymuziek van zijn album “California Sunrise“.

Heel veel concerten

Wat werden we dit jaar toch verwend. Er werden zo veel countryconcerten aangekondigd dat Nederlandse en Belgische countryfans bewuste keuzes moesten maken. We wonen immers niet allemaal in Amsterdam, en dus zijn vragen als: “waarom komen Darius Rucker en Hunter Hayes in één week? En, ga ik naar Drake White en laat ik dan de CMA Songwriter Series schieten?” veelvuldig gesteld.

Frankie Ballard - NL2017

Wij bezochten ruim twintig countryconcerten in 2017 en steevast konden jullie de dag erna onze concertrecensie lezen. Dat was nagenieten, of lezen wat je allemaal gemist had. Zelfs van het C2C festival in het Verenigd Koninkrijk, waarbij wij zelf helaas niet aanwezig konden zijn, konden we jullie een uitgebreid verslag brengen.

Een bijzondere vermelding verdienen onder andere Frankie Ballard, Jason Isbell, Charlie Worsham, Drake White en American Young.

Frankie gaf maar liefst drie concerten (Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam) in drie dagen en de overige genoemden kwamen meerdere keren in één jaar terug naar Nederland.

Country-Music.nl

Naast relevant countrynieuws, concertaankondigingen en -recensies, winacties en wekelijkse albumreleases, brachten we je in 2017 op onze facebookpagina iedere week de leuke ‘Woensdagmiddag Country Quiz’, de updates van de Billboard hitlijsten en iedere zondag een mooie Zondag Flix. Op onze website gaven we je vervolgens achtergronden en info bij deze clips.

De nieuwsbrieven en concertalerts zijn ook erg in trek. Steeds meer mensen melden zich aan en krijgen de updates één keer per week rechtstreeks in hun digitale postvak.

Natuurlijk gaan wij in 2018 door en hopen we jullie weer bij de concerten te zien en spreken. Maar nu gaan we eerst genieten van de feestdagen. We wensen jou en je gezin hele fijne feestdagen toe en een mooie, veilige jaarwisseling. En voor 2018: Keep It Country!

X-Mas banner


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty