De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Terugblik countrymuziek 2015

Het jaar 2015 ligt achter ons. Een korte terugblik.

Het jaar 2015 ligt achter ons. Eind vorig jaar keken we al terug op het eerste jaar van Country-Music.nl, nu een korte terugblik op de ontwikkelingen in het genre.

Countrymuziek is hot en wordt hotter. Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa wordt het steeds populairder. De verkrijgbaarheid van de muziek via streaming en download draagt daar zeker aan bij. De moderne countrymuziek zit dan ook in de lift, terwijl traditionele countrymuziek zich dapper staande houdt. Dat is, denken wij, de conclusie die getrokken kan worden.

Op pagina twee van dit blog vinden jullie enkele cijfers die dit onderbouwen.

De ‘oudjes’ doen het goed

Laten we met de laatste claim beginnen. Oudgedienden als George Strait, Brooks & Dunn, Reba McEntire en Garth Brooks hebben nog altijd een grote schare fans. Op de concerten van deze ‘oudgedienden’ komen nog altijd grote aantallen fans af.

Garth Brooks

Garth Brooks is wellicht het beste voorbeeld. Om aan de vraag te kunnen voldoen, moet hij soms twee keer op één dag optreden. In het voorprogramma staat zijn vrouw Trisha Yearwood.

Maar ook de concerten van Brooks & Dunn met Reba  en George Strait zijn drukbezocht, ook al treden ze eigenlijk enkel en alleen nog maar af en toe op in Las Vegas.

Daarnaast erkent de nieuwe, jonge garde van countrysterren dat ze schatplichtig zijn aan deze oudere generatie. Niet alleen spelen ze tijdens hun concerten vaak enkele klassiekers, ook in de songteksten duiken de namen van de oude sterren regelmatig op.

Country ‘cross-overs’

Zoals alles, evolueert countrymuziek ook. In het verleden sloeg de eerder genoemde Garth Brooks een nieuwe richting in en werd mede daardoor enorm populair.

Hij voegde een nieuwe dimensie toe aan countryconcerten. Niet dat hij alles zelf verzon, hij ‘leende’ veelal ideeën en technieken uit de rockmuziek. Zijn shows werden daardoor grootser en dynamischer en trokken meer en meer bezoekers.

Thomas Rhett - Tangled Up

Na de succesvolle ‘cross-over’ van Taylor Swift naar de popmuziek, lijkt het of de grens tussen deze twee genres meer en meer vloeibaar wordt. Thomas Rhett en Kip Moore zijn voorbeelden van artiesten die met hun laatste albums meer de poprichting in geslagen zijn.

Daarnaast heeft Sam Hunt met “Montevallo” een album uitgebracht dat weliswaar onder de countrynoemer geplaatst wordt, maar dat moet op het randje zijn. Het is een fantastisch album, hier bij Country-Music.nl schalt hij regelmatig uit de speakers, maar heeft wel een enorm hoog popgehalte.

Brantley Gilbert Melkweg 2015 #3

Brantley Gilbert @ Melkweg, Amsterdam 11 november 2015

‘Cross-overs’ naar andere genres worden ook steeds sterker. Wanneer je de muziek van populaire artiesten als Jason Aldean en Brantley Gilbert beluistert, kun je zeker spreken van ‘countryrock’. Gitaren krijgen ruim baan, maar traditionele instrumenten als de steel- en slideguitar verdwijnen nooit helemaal.

Geen leegloop, maar nieuwe aanwas

Je zou kunnen denken dat het genre countrymuziek leegloopt. Niets is echter minder waar. Zoals hierboven aangegeven wordt er weliswaar geflirt met andere muziekgenres, maar country blijft inspireren, boeien en vermaken.

Het afgelopen jaar zijn er ook enkele voorbeelden geweest van artiesten uit andere genres die zich gaan mengen in de countrymuziek. Meest in het oog springende voorbeeld is Steven Tyler, de frontman van Aerosmith.

Daarnaast is er een grote opkomst van jonge, toekomstige sterren die maar al te graag het stokje van de huidige big shots over te nemen. Denk aan Maddie & Tae, Frankie Ballard, Striking Matches, Kelsea Ballerini, enzovoorts.

Sterren komen en sterren gaan

2015 was zonder twijfel het jaar van Chris Stapleton. Van een, onder artiesten, bekende tekstschrijver groeide deze markante man uit tot dé sensatie van 2015.

Zijn album “Traveller“, waaraan hij enkele jaren gewerkt had, kwam op 5 mei 2015 uit. Een gastoptreden in de ‘David Letterman Show’ in april bracht alles in een stroomversnelling en ineens werden zijn songs gedraaid op de radio en klommen ze rap in de hitlijsten. Het feit dat hij meer traditionele countrymuziek speelt, geeft wederom aan dat het genre alles behalve dood is.

De eerder genoemde Sam Hunt was een andere sensatie. De nummers van zijn album “Montevallo” (2014) domineerden in 2015 de hitlijsten. Ruim 40 weken lang stond er een nummer van Sam Hunt in de ‘Billboard Hot Country Songs‘.

Lynn Anderson

Helaas hebben we in 2015 afscheid moeten nemen van onder andere Lynn Anderson (67, foto rechts) en Little Jimmy Dickens (94). Beide sterren hebben veel voor het genre betekend, Little Jimmy Dickens was zelfs nog tot op late leeftijd actief. Hij stond nog regelmatig met Brad Paisley op het podium.

In cijfers

Voor de geïnteresseerden volgen nu enkele cijfers over de countrymuziekmarkt.

De absolute verkoopcijfers voor countryalbums daalde met zo’n 12%, van 33, miljoen in 2014 naar 24,9 miloen in 2015. In 2014 werden er nog 135,6 miljoen nummer gedownload, een jaar later was dat aantal gedaald tot 113,9 miljoen. Een daling van 16%.

Het goede nieuws is dat het aantal gestreamde countrysongs in 2015 nagenoeg verdubbelde t.o.v. 2014. Wederom een teken dat Country aan populariteit groeit. En met haar tijd meegaat…


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty