De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Spotlight: Tip Jar

Maak kennis met deze Nederlandse band, met een originele naam.

Iedere beginnende band begint in kleine zalen. Spelend voor fooi en – als je geluk hebt – een biertje en hapje op kosten van de eigenaar, dromend van grote zalen en succes.

De bandnaam van de Nederlandse formatie Tip Jar die we deze keer in onze spotlight zetten, refereert daaraan. Toch verdienen Bart de Win, Arianne Knegt en Harry Hendriks meer bekendheid en succes. Ze zijn wellicht de beste americana-act van Nederland.

Druk op play om tijdens het lezen van het artikel te luisteren naar Tip Jar’s “Gemstone Road”.

TipJar - "Gemstone Road"

Samen beter dan solo

Zijn ervaringen aan het conservatorium, zowel als student als docent, maken dat pianist en zanger Bart de Win in veel genres thuis is. Van folk en wereldmuziek tot jazz.

Arianne Knegt is enige tijd de leadzangeres van de country- en rockabillyband Marylou & The Good Old Boys. Ze neemt samen met Bart enkele duetten op voor zijn soloalbums, waar ze ontdekken dat hun stemmen erg goed samengaan.

Tip Jar - Onward banner

Ze besluiten een americana duo te vormen om die harmonieën verder te ontwikkelen. Tip Jar is geboren.

Van duo naar trio

Tip Jar

Harry bespeelt diverse instrumenten die in de loop der tijd essentieel geworden zijn voor het Tip Jar geluid, zowel in de studio als tijdens de concerten.

Niet alleen is hij de gitaar meester, ook de ukelele en banjo hebben voor hem geen geheimen.

Eerste twee albums

Sinds 2014 heeft de groep ieder jaar een album afgeleverd, waarbij de kwaliteit van zowel de teksten als de muziek voortdurend toenam. Hun debuutalbum heeft de titel “Back Porch”, in 2015 volgt “Let Go”.

Ze slijpen sinds die begintijd voortdurend hun skills, door veel te repeteren én zoveel mogelijk op te treden. Steeds meer fans in binnen- en buitenland vallen voor hun mooie, eerlijke muziek. Maar toch behoren ze na al die tijd nog niet tot de ‘huishoudnamen’ in de muziekwereld.

De eerste twee albums zijn nog in Nederland opgenomen, maar het wordt tijd om de Texaanse hulp in te roepen.

Gemstone Road

Voor de opnames van hun derde album, “Gemstone Road”, reizen ze naar Austin (Texas). Daar duiken ze de studio in met vriend en producer Walt Wilkins. Samen slagen ze erin een nieuwe, meer volwassen sound te vinden: iets donkerder en zwaarder, alsof je naar ze luistert in een rokerige, donkere bar ergens in een dorp in Texas.

Leuk detail is dat op het album wederom de accordeon van Bart te horen is, toch niet een alledaags americana-instrument. Het geeft de composities een lekker Nederlands randje.

De titel blijkt goed gekozen, de road trip naar Texas leverde een juweel van een album op dat vol staat met songs over ‘love en life’.

Onward

Logisch dus, dat de band ook voor hun vierde album de reis naar Austin onderneemt. In totaal twaalf nieuwe songs sieren het album “Onward” dat in 2018 verschijnt. En weer is de band hoorbaar gegroeid, zowel qua songteksten als de composities.

“Gemstone Road” en dit nieuwe album krijgen overal lovende kritieken van zowel pers als radiomakers. Zo maakt Dolf Jansen “Onward” album van de week, noemt het Eindhovens Dagblad hun album ‘een flink kapitaal aan memorabele liedjes’ en heeft ook OOR louter positieve woorden.

Een album dat je dusdanig overmeestert dat je de urgentie voelt het aan iemand te laten horen. Je gaat geheid om. Americana voor gevorderden. OOR

Tijd voor actie!

Genoeg gelezen, het is nu tijd om zelf naar meer mooie muziek van Tip Jar te luisteren. Gebuik hiervoor de links hieronder. Veel plezier, en laat ons weten wat je ervan vindt!

Spotify Apple Music Youtube


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty