De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Spotlight: The Lone Bellow

Tijd voor een nieuwe aflevering van onze ‘Spotlight Series‘.

In deze rubriek zetten we aanstormende, veelbelovende of bij het grote publiek nog onbekende(re) artiesten in de spotlight. In de vorige editie stond Austin Burke in onze schijnwerpers, deze keer verlichten we The Lone Bellow. Dit drietal maakt prachtige, authentieke americana muziek.

The Lone Bellow

Oorspronkelijk heette de groep Zach Williams And The Bellow, maar dit werd in aanloop na hun eerste album veranderd in The Lone Bellow. De Nederlandse betekenis van het woord ‘bellow’ is een diepe schreeuw, vaak van angst of pijn en dus betekent de bandnaam ‘de angstige schreeuw van een éénling’.

Zo’n lugubere naam is misschien meer op zijn plek bij een hardrockband dan bij een groep die fijne americana muziek maakt. Toch past de naam bij de achtergrond van de groep.

Geboren uit angstige, pijnlijke periode

Zach Williams, de oprichter, start met een dagboek wanneer zijn vrouw getroffen wordt door een ongeval dat haar vanaf haar nek verlamt. Gelukkig is de verlamming tijdelijk, maar het is een zeer emotionele periode in hun leven en het dagboek helpt. Ook muziek biedt troost. Zach laat zich door vrienden aansporen om gitaarles te nemen en later besluit hij delen van zijn dagboek om te zetten in liedjes. The Lone Bellow

Na haar herstel verhuizen ze naar Brooklyn (New York).

Vanuit die gedachte en met die oorsprong is de bandnaam volledig begrijpelijk. Gelukkig is niet al hun muziek zo duister als de bandnaam. Sinds 2013 hebben Zach, Brian en Kanene drie mooie studioalbum afgeleverd.

Versterking

Zach start solo, maar al snel begint hij te ‘jammen’ met zijn vriend Brian Elmquist. Als ook Kanene Donehy Pipkin inhaakt, weet het drietal dat ze een band hebben.

Het drietal gaat ook samen songs schrijven, zodat naast de ‘dagboekliedjes’ van Zach een imposante portfolio ontstaat. Door te touren met Jason Pipkin (bas) en Justin Glasco (percussie) groeit hun lokale bekendheid en daarmee de fanbase.

Een verdienstelijk debuutalbum en sterk vervolg

Het resulteert in een deal met een sublabel van Sony, waar in januari 2013 hun debuutalbum “The Lone Bellow” verschijnt.

Lovende recensies krijgt het album. En niet alleen van de pers, want ook het publiek beloont de band.  Het album behaalt de 64e plaats in de Billboard 200 en wordt een Top 5 album in de US Folk hitlijst. In het jaar volgend op de release, reizen ze kris-kras door Amerika in een vermoeiend tourschema. Naast de vele optredens werken ze ook al aan een vervolg, maar daarop moeten hun fans twee jaar geduld hebben.

In januari 2015 brengen Zach, Kanene en Brian het langverwachte vervolg uit: “Then Came The Morning“. Ook dit album wordt een Top 5 hit in de Folk Albums hitlijst van Billboard en streeft met een 44e plaats in de Billboard 200 het debuutalbum voorbij. De nominatie voor ‘Best Group/Duo’ bij de Americana Music Awards is de bekroning voor hun harde werken.

Verhuizing en album nummer drie

In 2016 verhuist de band naar Nashville en starten ze de voorbereidingen voor “Walk Into A Storm”, hun derde studioalbum dat in september van dit jaar uitkwam. Voor de productie wist het drietal niemand minder dan Dave Cobb te strikken. Hij was eerder verantwoordelijk voor albums van Jason Isbell, Chris Stapleton, Sturgill Simpson, Shooter Jennings (zoon van Waylon Jennings) en zelfs de rockformatie Europe.

Ook hun derde album staat weer vol met een mooie mix van (alternatieve) folk en countrymuziek en is zeker het beluisteren waard. Het is een album met contrast en een waardige opvolger van hun eerdere werk.

Als je de tracklist van “Walk Into A Storm” doorleest, is de eerste indruk waarschijnlijk dat het een donker, neerslachtig album is. Songtitels als de titeltrack, “Is It Ever Gonna Be Easy”, “Come Break My Heart Again” en “Can’t Be Happy For Long” laten je het ergste vermoeden. Ook de intro en openingstekst van het eerste nummer, “I Break My Back To Make A Name” dragen daaraan bij.

Maar hoewel deze songs inderdaad niet per se vrolijke liedjes zijn, bevat het album voldoende energie en upbeat muziek om de luisteraar vrolijk te stemmen. De stemmen van Zach en Kanene vullen elkaar goed aan en ook de muzikale verpakking van de ietwat sombere teksten staat als een huis. De accenten die de gebruikte instrumenten in de nummers leggen, als ook de overall productie zorgen voor een zonnig, blij geheel.

“Walk Into A Storm” is zeker het luisteren waard. En niet alleen voor americana liefhebbers. Met dit album zal de fanbase van “The Lone Bellow” zeker niet krimpen. Integendeel.

Walk Into A Storm - The Lone Bellow

  1. Deeper In The Water
  2. Is It Ever Gonna Be Easy
  3. May You Be Well
  4. Come Break My Heart Again
  5. Feather
  6. Walk Into A Storm
  7. Time’s Always Leaving
  8. Can’t Be Happy For Long
  9. Between The Lines
  10. Long Way To Go

Concert in Nederland

Op vrijdag 26 januari 2018 kun je live genieten van de muziek van The Lone Bellow. Zach, Kanene en Brian touren begin volgend jaar door Europa en komen dan ook Nederland voor een concert.

Kaarten voor hun concert in de kleine zaal in Paradiso Amsterdam kosten slechts 11,35 euro° en zijn via onderstaande link verkrijgbaar. De zaal gaat open om 21:30 uur, het concert begint om 22:00 uur.

° Dit is inclusief servicekosten, maar exclusief eventuele bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld een lidmaatschap.

Tickets

Om in de stemming te komen hieronder de clips van “Cold As It Is” en “Time’s Always Leaving”.

Cold As It Is


Time’s Always Leaving



Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty