De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Spotlight: Tenille Townes

Een Canadese zangeres die in Amerika alle ogen op haar gericht weet.

Dit aanstormend talent is door iHeart radio uitgeroepen tot ‘Next On The Verge’ artiest, een bijval die ook de carrières van bijvoorbeeld Cam, Maren Morris en Luke Combs een enorme zet gaf.

En niet alleen iHeart heeft haar opgemerkt, ook outlets als CMT, Rolling Stone en de NPR zijn van mening dat deze Canadese het ver gaat schoppen. En wij zijn het daarmee eens. Vandaar dat we Tenille deze keer in onze Spotlight plaatsen.

Druk hieronder op play om tijdens het lezen van dit artikel kennis te maken met Tenille Townes.

Tenille Townes - "Somebody's Daughter"

Tenille Townes

Tenille Townes

Tenille Townes wordt op 20 januari 1994 in Canada geboren en groeit op in Grande Prairie (Alberta). Al heel vroeg wordt duidelijk dat Tenille een bijzondere interesse heeft in alles wat met muziek te maken heeft. Achterin de auto luistert ze al op jonge leeftijd aandachtig naar de muziek, maar met name de songteksten, van de songs die uit de autoradio schallen.

Ze weet precies te vertellen welke ze goed vindt, en waarom. Daarnaast zingt ze natuurlijk uit volle borst mee. Haar ouders stimuleren hun dochter hierin, met als gevolg dat Tenille al op vijfjarige leeftijd zanglessen krijgt. Wanneer ze 14 wordt volgt haar eerste gitaar, een cadeau van haar opa en oma.

Het perfecte cadeau

Het blijkt het perfecte cadeau te zijn, want de gitaar stelt haar in staat om uiting te geven aan de betrokkenheid die ze voelt bij maatschappelijke problemen en ontwikkelingen. Zo brengt ze al in 2009 de single “Home Now” uit, waarin ze zingt over een meisje wiens vader in Afghanistan is gestationeerd.

Tenille has never operated by the clock or the calendar. She operates from her heart, and from her soul.

Meer muziek volgt en in 2011 verschijnt haar eerste album “Real”. Maar ze probeert niet alleen de wereld een betere plaats te maken door haar muziek, ze steekt ook de armen uit de mouwen. Zo is ze op 15-jarige leeftijd initiatiefneemster van ‘Big Hearts For Big Kids’, een actie om geld in te zamelen voor een plaatselijke jeugdopvang. Deze actie wordt nu jaarlijks georganiseerd en heeft tot op heden zo’n 1,5 miljoen opgebracht.

45 uur naar Nashville

Enkele jaren geleden wordt Canada ‘te klein’ voor haar. Ze verhuist op 19-jarige leeftijd naar Nashville, een trip van zo’n 45 uur. Naar een nieuw leven vol met uitdagingen en mogelijkheden, maar ook met onzekerheden.

Na aankomst verdeelt ze haar tijd over het schrijven van liedjes, optreden in lokale clubs en het bestuderen van de optredens van andere artiesten. Haar leergierigheid is haar sterke kant, en mede daardoor krijgt ze een publishing deal en mag ze haar officiële debuutalbum opnemen.

Er wordt veel van Tenille verwacht. In de korte tijd dat ze nu in Nashville is, heeft ze zich – zowel als tekstschrijver als artiest – nog verder ontwikkeld. En haar stem geeft haar een heel eigen geluid, herkenbaar en puur country.

Living Room Worktapes

Een jaar geleden verscheen een eerste EP, de “Living Room Worktapes”. Hierop staan vier akoestische tracks, geïnspireerd op zowel haar eigen leven als dat van anderen, waarmee ze haar visitekaartje afgeeft.

Tenille Townes - Living Room Worktapes

Tenille schuwt het, ondanks haar jonge leeftijd, niet om over maatschappelijke problemen en/of ‘de vraagstukken van het leven’ te schrijven. In “Jersey On The Wall – I’m Just Asking” bijvoorbeeld, stelt ze God enkele moeilijke vragen.

Aanleiding is de dood van een meisje die nooit de middelbare school af kon maken. Ze maakte deel uit van het sportteam, en haar shirt met nummer 27 hangt daar nu aan de muur ter nagedachtenis.

Over de precieze toedracht van het overlijden blijft ze vaag, maar de machteloosheid die het oproept verwoordt ze glashelder. Zo zingt ze: “If you have your hands on everything that happens / Why couldn’t you keep that car from crashing?”


In “Somebody’s Daughter”, de track die je aan het begin van deze Spotlight kon beluisteren, heeft ze oog voor een groep mensen die we in het dagelijks leven misschien liever mijden: de daklozen. Het idee voor deze song kreeg ze toen ze op straat een dakloze vrouw zag: “I wonder if she got lost or they forgot her?”

Ook de overige tracks zijn van een dusdanige kwaliteit, dat ze altijd welkom is om deze op ons kantoor te komen spelen. Check bijvoorbeeld ook het mooie “Where You Are” .


Debuutalbum en singles

Tenille Townes - White Horse (single)

“Somebody’s Daughter”, de gevoelige song over een dakloze vrouw, werd gekozen als eerste single. In haar thuisland Canada werd het een nummer 1 hit, in de USA bleef het rond de 30e stek steken.

Enkele weken gelden verscheen haar tweede single “White Horse”, een track die ze samen met Daniel Tashian en Jeremy Spillman schreef.

White Horse’ is a song about how love can look a little bit differently than we might expect it to. Tenille Townes

Haar debuutalbum, waarvan we de titel en releasedatum nog niet weten, zal later dit jaar (2019) uitkomen. De productie van het album is in handen van Jay Joyce.


Houd deze dame in de gaten, de kans is groot dat we nog heel veel van haar gaan horen. Je kunt haar volgen via onderstaande links.

Website Youtube Spotify


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty