Spotlight: Denny Strickland

10 januari 2018 | Spotlight | 0 Reacties

Het jaar 2017 was een ‘big year’ in de carrière van Denny Strickland, één van de countryartiesten die je volgens het gerenomeerde blad ‘Rolling Stone‘ moet kennen en in de gaten moet houden. En daar gaan wij nu voor zorgen, want Denny staat centraal in deze editie van onze ‘Spotlight Series’.

Brug tussen oud en nieuw

Denny Strickland
Denny Strickland

Denny groeit op in Jonesboro (Arkansas), maar heeft ook een grote liefde voor de cultuur van de Westkust ontwikkeld. Dit merken we ook in zijn muziek. Het is een heerlijke combinatie van eerlijkheid en emotie, met songteksten die vaak gebaseerd zijn op zijn eigen ervaringen. Deze verpakt hij in een aangenaam ogend en klinkend jasje.

You know, I get emotional when I sing. I wear my feelings on my chest. I probably get that from my mother, just as I learned about humility from my father. I think of myself as a happy medium between the two of them.

Hij weet op zijn eigen unieke wijze een brug te slaan tussen de oude, traditionele country sound en de moderne varianten die de laatste decennia daaruit ontstaan zijn. In zijn muziek komen we scheurende gitaren en popinvloeden tegen, maar er zit nagenoeg altijd een klassieke ondertoon in. Zijn stemgeluid draagt daar zeker aan bij, net als de passie en intensiteit ervan. Iets dat ook bij zijn concerten direct opvalt.

Uitstekende mentoren

Wanneer de jonge Denny een demotape aan Marshall Grant (de bassist van Johnny Cash) geeft, komt alles in een stroomversnelling. Marshall beluistert de tape, is overtuigd van Denny’s kwaliteiten en besluit hem te coachen. Hij wordt een echte mentor voor Denny. Hij deelt zijn ervaringen met hem, introduceert hem bij grootheden als Kris Kristofferson en Rosanne Cash en treedt meermaals samen met hem op.

In 2011 overlijdt Grant, maar Denny is dan al vastbesloten om het in Nashville te gaan maken. En gezien de ontwikkelingen in 2017 lijkt hem dat te gaan lukken. Hij blijft zichzelf, maakt zelf keuzes die voor hem goed voelen en hij blijft ontdekken en vernieuwen. Zelf zegt hij hieronder het volgende:

“If you love it, you love it. If you hate it, you hate it. But I’m still exploring. All I can tell you is that, while I don’t know where I’ll be down the road, I do know that everything I write and record will be truly me.”

Debuutalbum “California Dreamin”

Zijn liefde voor de westkust vinden we ook terug in de albumtitel van zijn in augustus verschenen debuutalbum “California Dreamin” dat op 1 augustus 2017 verscheen. Maar het blijft niet bij de albumtitel, verwijzingen naar California en de westkust komen we op meer plaatsen op het album tegen.

De titeltrack, tevens openingsnummer van het album, is een pop-geïnspireerde song waarin een man vertelt hoe hij zijn ‘buzz’ vindt bij zijn vriendin uit California. Ook track twee, het catchy “Whatever”, vertelt een verhaal van luchtige romantiek. Maar er zijn ook R&B invloeden merkbaar, bijvoorbeeld bij het upbeat “Slo Mo” en “Don’t You Wanna”.

Dat Denny ook thuis is in de country-rock bewijst hij met tracks als “Damn Babe, waar de gitaren een prominente rol krijgen. Rustpunt op het album is “Close My Eyes”.

tracklist
California Dreamin - Denny Strickland
klik om de albumhoes te vergroten

California Dreamin

Denny Strickland

1
California Dreamin
03:01
2
Whatever
02:33
3
Slo Mo
02:58
4
Don’t You Wanna
03:40
5
We Don’t Sleep
03:04
6
Damn Babe
03:58
7
Gimme Some Of That
03:27
8
Robbed The Bank
02:43
9
End Up Like This
03:14
10
Close Me Eyes
02:43
11
Close Me Eyes (acoustic)
02:25

We Don’t Sleep

Hieronder de clip van zijn nieuwe single “We Don’t Sleep”. Deze track is misschien wel de meest opvallende van het album, en daardoor een goede keuze voor een eerste single. Een song over een nacht vol passie waarin er weinig of niet geslapen wordt.

Meer horen van Denny? Check dan onderstaande links naar Spotify, iTunes en Google Play.

  Denny Strickland
  Denny Strickland

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *