De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Special Report: Country 2 Country 2018 – deel 1 van 3

Het eerste deel van een verslag van het Country 2 Country festival 2018 in Dublin

Precies een maand geleden begon de 2018-editie van het grootste country festival op Europese bodem “Country 2 Country”. Ook dit jaar waren Londen, Dublin en Glasgow het toneel van drie dagen countrymuziek met oude iconen, gevestigde namen én aanstormend talent. Daar waar we vorig jaar een verslag hadden vanuit Londen, geven we je dit jaar een beeld van de gebeurtenissen in Dublin.

We doen dit in drie delen, geschreven door Kitty (en Wilfred). Zij zijn grote liefhebbers van countrymuziek en bezoeken menig concert in Nederland en ver daarbuiten.

Zij nemen je mee door drie te gekke dagen, een onvergetelijke ervaring en een grote verscheidenheid aan emoties… De titel van hun verhaal is, heel toepasselijk “C2C 2018 – Festival van de emoties“.

Deel twee van drie Deel drie van drie

Veel leesplezier.

Country 2 Country Festival, Festival van de emoties

Eindelijk was het dan zover: C2C 2018! Al sinds oktober waren we bezig om dit weekend in te richten en wat was het weer genieten in Dublin! Voor wie niet helemaal op de hoogte is wat C2C precies inhoudt, zal ik het kort uitleggen. Eén keer per jaar komen de grootse van de grootste countrysterren uit de USA over naar Europa om in drie dagen tijd in roulerende optredens tussen Glasgow, Dublin en Londen ons de hedendaagse country live te laten beleven.

Dit jaar was er op voorhand enige discussie met betrekking tot de line-up. Er waren enkele artiesten geprogrammeerd die eerder ook al op de line-up stonden (Kacey Musgraves, Little Big Town), maar ook de keuze voor oudgediende Emmylou Harris werd veel besproken.

Hoewel we de laatste tijd redelijk goed voorzien worden van optredens van onze country helden, mag je feitelijk toch blij zijn dat je (redelijk) dicht bij huis deze grote artiesten kunt zien en horen. Misschien verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik fan ben van het genre new country, en niet zo specifiek van één bepaalde artiest. Al heb ik natuurlijk ook mijn voorkeuren en het bijwonen van een concert van Tim McGraw stond al een tijdje op mijn country bucketlist. Maar vanwege het hele genre vind ik het toch ook altijd een mooie geste dat C2C een podiumplekje geeft aan artiesten die al wat langer uit de spotlights verdwenen zijn, maar wel hun sporen hebben verdiend in de country-scene. In het verleden trakteerde C2C ons al op LeeAnn Womack, Dwight Yoakam, Marty Stuart en Reba McEntire en dit jaar viel die eer dus te beurt aan Emmylou Harris.

Eerste avond – vrijdag 9 maart 2018

Luke Combs

Luke Combs - C2C 2018 - Dublin

Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen. Het begon allemaal vrijdag 9 maart met de opening van het festival door Luke Combs. En laten we daar nu net kaarten voor hebben gekocht! Want meneer Combs komt naar Amsterdam in oktober!

Ik ben niet iemand die meteen bij de eerste tonen de song herkent en later nog netjes weet op te lepelen wat de setlist van die avond was. Maar ik weet wel wanneer iets goed voelt, lekker klinkt en het liefst zing ik elke song die ik ken uit volle borst mee. En dat lukte aardig met “One Number Away” of “When It Rains It Pours” terwijl Luke in zijn sjofele hemd met zijn red solo cup over het podium heen banjert en ons uiteindelijk vol enthousiasme wegblaast met zijn succesvolle “Hurricane”.

Kip Moore

Kip Moore - C2C Dublin

Na Luke Combs was de beurt aan Kip Moore. Deze artiest mochten wij in de editie van 2015 al eerder aanschouwen. Kip is artistiek gezien duidelijk een stukje gegroeid maar het was spijtig toe te moeten geven dat dit niet gezegd kan worden van de mensen van 3arena die het geluid regelen. Het geluid van de instrumenten (lees; bas) was veel luider en overstemde de zang van Kip.

Je zou bijna verlangen naar een stukje akoestisch en laat hem dat nou met onder andere “Guitar Man” doen; prachtig nummer! “Beer Money” en “Somethin’ ‘Bout A Truck” kwamen natuurlijk ook aan bod en Kip is die avond “Bittersweet Company” en maakte ons al vrij enthousiast voor het verloop van de rest van de avond. Waar Kip vorige keer nog na afloop door de centrale hal ging wandelen om met je op de foto te gaan (hoorden we toen later, zó jammer!) zoekt hij nu ook de bescherming van backstage op. Inderdaad groter gegroeid! We maken ons klaar voor de volgende act.

Kip Moore - C2C Dublin

Sugarland

De opbouw qua line-up zit er goed want Sugarland is de volgende op het lijstje van vandaag. Het wordt beter en beter! Vorig jaar waren we al helemaal wég van Jennifer Nettles dus onze verwachtingen zijn hooggespannen! Dat dit hun eerste concert sinds de vijf jaar stilte is, maakt dit extra bijzonder. Ook samen met Kristian Bush is Jennifer geweldig!

Het bruist, het spat en heeft een goede mix tussen de prachtige zangstem van Jennifer die ook met zo’n smakelijk zuidelijk accent kan vertellen. “Y’all! Ja, er staat Champion op mijn shirt maar als ik m’n jasje aan heb staat er ham, ook leuk”, ratelt ze en dan moet je toch gewoon al glimlachen! Ook een leuk moment als ze even een beroep doet op de internetverbinding van een toeschouwer. “Help a sister out, will ya!” Want voor “Settlin'” hebben ze niet echt goed geoefend en Jennifer twijfelt nu over de tekst van het tweede couplet. Mooi, die zoeken we dan even op!

Sugarland - C2C Dublin

En dan zien we ineens wat leuks! Een “bekende”. Achter het drumstel ontwaren we Travis McNabb, de drummer die we bij Frankie Ballard in Rotterdam persoonlijk hebben ontmoet! Hij was voorheen al werkzaam bij Sugarland en nu ze weer on tour zijn, is Travis er dus ook weer bij.

De 43-jarige Jennifer Nettles blaast met haar lange benen over het hele podium met aandacht voor de fans in alle hoeken van de zaal met haar vrolijke lach. Haar gezicht straalt. Ze swingt, danst, draait en vermaakt de zaal met mooie songs terwijl Kristian er goeiig bijstaat. Maar ook hij laat een aantal solohits horen. Je krijgt het gevoel krijgt dat ze nooit weg zijn geweest. Alles is “Still The Same”! Die passende (vijfde) officiële Still The Same-concerttour start 4 mei 2018 in de US en dit Ierse optreden is een eerste voorproefje. Sugarland is back en nog altijd hetzelfde; geweldig! In de loop van 2018 komt hun langverwachte nieuwe album uit en die gaan we in de gaten houden!

Kacey Musgraves

Na het opzwepende optreden van Sugarland en de break (zijn ze korter geworden? In elke geval wél gevuld met country muziek) is het de beurt aan DE headliner van vanavond; Kacey Musgraves. Deze dame uit Texas zagen wij al twee keer eerder, waaronder C2C versie 2016. Haar optreden is een stuk meer ingetogen dan dat van Sugarland en daardoor neemt de spanning een beetje af in plaats toe.

Kacey Musgraves - C2C Dublin

Kacey heeft een stuk minder interactie met het publiek. Veel mensen gaan zover om haar saai te noemen en na de sprankelende Sugarland en het contrast daarmee, is dat wel begrijpelijk. ‘The Pit’ stroomt zelfs een beetje leeg, mensen verlaten hun plekje en gaan vervroegd naar huis. Kacey brengt eind deze maand een nieuw album uit en het is leuk als je dan af en toe alvast een nieuwe song brengt maar mensen komen toch ook voor de oude bekende songs, de meezingers. Die zijn er wel, maar wij hebben het gevoel dat de verdeling een beetje scheef valt. Daarbij zégt ze wel dat ze van ons houdt maar je voelt het niet. Ze is soort getalenteerde ijsklomp.

Zelfs de leuke gimmick aan het eind van de show in de vorm van grote (strand)ballen die van kleur veranderen naar gelang ze door het publiek heen en weer door de arena kaatsen, kan dit optreden niet laten knallen. We hopen maar dat dit beetje teleurstellende gevoel toch echt aan Kacey of zelfs aan de volgorde van line-up lag en niet aan ons.

Al met al was dag één, met hier en daar een kleine kritische noot, toch best een succes!

Deel twee van drie Deel drie van drie

Copyright: Kitty Riemslag


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty