De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Shake up in Billboard Top Country Albums hitlijst

Ze gaan het over een andere boeg gooien.

Vanaf deze week hanteert Billboard andere criteria bij het samenstellen van de Billboard Top Country Albums chart. Hierdoor heeft deze hitlijst een behoorlijke shake up ondergaan. Voor de Top 5 heeft het weinig gevolgen, maar daarachter is de impact beduidend groter. We geven je een overzicht van het waarom, het hoe én de gevolgen.

De reden waarom

Tot nu toe werden eigenlijk alleen de verkochte CD’s en vinyl meegewogen, maar met de komst van digitale media is dat eigenlijk niet accuraat genoeg meer. Het vertekende beeld dat door het negeren van de downloads van (gedeeltelijke) albums en het streamen van albums ontstond, werd steeds groter. En nu heeft Billboard besloten daar wat aan te doen.

De wijzigingen

Met ingang van deze week zijn de criteria dusdanig aangepast dat niet alleen de fysieke CD’s en LP’s meegeteld worden in de rangschikking, maar ook de ‘track equivalent’ en de ‘streaming equivalent’ albums. Moeilijke termen misschien, maar we leggen ze voor je uit.

Track equivalent wil zeggen dat wanneer iemand tien of meer individuele songs van een album downloadt, dit telt als een albumverkoop. Ook bij het streamen wordt nu zo’n systeem gehanteerd. Bij streaming equivalent gelden 1.500 los gestreamde nummers als een albumverkoop.

De gevolgen

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de samenstelling van de hitlijst. Sommige albums die al uit de Top 50 gevallen waren zien we met deze nieuwe methodiek terug en andere vallen er daardoor juist buiten.

De winnaars zijn onder andere “Montevallo” van Sam Hunt (#7), “The Ultimate Hits” van Garth Brooks (#18), “Greatest Hits So Far…” van Zac Brown Band, “35 Biggest Hits” van Toby Keith (#21), “Greatest Hits: Decade #1” van Carrie Underwood (#22), “Here’s To The Good Times” van Florida Georgia Line (#24), “Crash My Party” van Luke Bryan (#26), “Girl Problems” van Chris Lane (#29), “The Legend Of Johnny Cash” van Johnny Cash (#30).

Wat opvalt als je de nieuwe lijst in zijn geheel bekijkt, is dat het een enorme impuls geeft aan de zogenaamde ‘greatest hits’ albums. Op basis van de fysieke albumverkopen verdwijnen deze op een gegeven moment uit de lijst. Maar door de gewijzigde methodiek maken ze een spectaculaire comeback.

Wij houden je op de hoogte

Iedere vrijdag updaten we op onze site de Top 5 van de drie belangrijkste hitlijsten: ‘Hot Country Songs’, ‘Country Airplay’ en de ‘Top Country Albums’. In het midden van de hompage zijn deze drie naast elkaar te vinden, compleet met links naar de artiesten en/of albums.

Ook bieden we je de mogelijheid de clips van de Top 5 van de ‘Hot Country Songs’ te bekijken. En op onze facebookpagina plaatsen we iedere vrijdag een update, de ‘Hot Country Songs’ in grafische format en de overige twee bespreken we kort.

Hot Country Songs - 27 januari 2017

Hot Country Songs – 27 januari 2017

Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty