De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

POLL: Wie is de huidige ‘King of country music’?

Een poll ter ere van Konginsdag.

Op 27 april vieren we Koningsdag, de verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander°. Dit jaar is een bijzonder jaar, de Nederlandse vorst wordt 50 jaar oud. Ook België heeft een koningshuis, met Koning Filip aan het hoofd. Hij vierde op 15 april zijn 57e verjaardag.

Al met al een mooie gelegenheid om te achterhalen wie de titel King verdient en wat achtergrondinformatie te geven over de voorlopers van de huidige Kings.

King of country music

Natuurlijk gaan we niet stemmen over de populairste Koning van Nederland of België. We gaan bepalen wie er volgens de countryfans van de Lage Landen de titel ‘King of country music’ verdient. We richten ons daarbij vooral op de nog ‘actieve’, oudere generatie countrysterren. De cowboys die de weg hebben vrijgemaakt voor de ‘young bucks’, de uitdragers van de zogenoemde ‘new country’.

Calculation

Nu kun je proberen de ‘King’ te kronen door te kijken naar het aantal gewonnen awards of het aantal hits, al dan niet per album of actieve jaren. Maar tel je dan ook de hits mee die ze voor andere schreven? Je kunt ook kijken naar de albumverkopen, of het aantal verkochte concerttickets. Maar het blijft een kille manier, die geen recht doet aan de warme sound van en kameraadschap binnen het genre.

Emotie

Countrymuziek is emotie. De songs vertellen bijna allemaal een (levens)verhaal, waarbij klassieke instrumenten als banjo, mandoline, viool en steel- of slidegitaar de juiste stemming oproepen. Wat dat betreft lijken ze in menig opzicht op een smartlap. Ook de artiesten zelf, en hun levensverhaal, roepen emoties op bij de fans. Ook die willen we meewegen in het eindoordeel.

Daarom laten we de selectie over aan jullie. Stem in onze poll op de artiest die volgens jou de titel ‘King of country music’ toekomt. Wij hebben de voorselectie gedaan, jullie bepalen dus de winnaar.

Tijdreis

Maar voor we beginnen, nemen we je mee op een korte tijdreis. Deze voert ons vanuit het begin van de vorige eeuw naar de jaren ’70 en ’80, toen enkele heren (en dames) verantwoordelijk waren voor een verandering in het genre. De opkomst van eerst de radio en daarna de tv hebben daarbij een grote rol gespeeld. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in het countrygenre.

Honky Tonk bars

Voor de komst van de radio was men voor muziek aangewezen op familie, kroegen of bijeenkomsten waar bands en muzikanten optraden. In deze kroegen ontstond in de jaren ’30 en ’40 een stroming die de nickname ‘Honky Tonk” kreeg. Kenmerk van deze muziek was de, vaak opzettelijk, vals gestemde piano. In deze tijd gaat het dan ook vooral om de muziek, de zang speelt een ondergeschikte rol. Eén man zou dat allemaal veranderen.

Roy Acuff

Roy Acuff 1950

Eind jaren ’30 trad Roy Acuff voor het eerst op in de ‘Grand Ole Opry‘ in Nashville. Ook hier werd er tot dan weinig aandacht geschonken aan zang, maar Roy verandert dat allemaal. Zijn stem valt op en hij treedt er daarna bijna wekelijks op. Dit ontlokt hem een keer de uitspraak dat hij stem gegeven heeft aan de Opry, en dus aan country music. Daarna groeit hij uit tot misschien wel de eerste superster in het genre.

In 1942 richt hij de Acuff-Rose Publishing Company op, waar onder andere het talent Hank Williams onderdak vindt. Samen veranderen ze countrymuziek voorgoed en zorgen ze er ook voor dat Nashville uitgroeit tot ‘Music City‘, home of country music. In 1962 is hij de eerste, nog levende artiest, die lid wordt van de Country Music Hall of Fame. Op dat moment heeft hij al meer dan 25 miljoen albums verkocht.

Roy Acuff - "Wabash Cannonball"

Spade Cooley

Spade Cooley Billboard alt

Muzikant en acteur Spade Cooley’s levensverhaal is als een nummer dat na het refrein verandert in het donker en duister.

In letterlijke zin, want van zijn hoogtepunt als – zelfuitgeroepen – ‘King of Western Swing‘ in de jaren ’40, gaat het daarna snel bergafwaarts. Het succes van een groot aantal nummer 1 hits en enkele tientallen westerns kunnen niet voorkomen dat hij in 1961 als ‘outlaw’ in de gevangenis belandt voor de moord op zijn tweede vrouw.

Op 23 november 1969 krijgt hij verlof voor een optreden in Oakland. Hij sterft tijdens de pauze van dat optreden aan een hartaanval.

Bob Wills

Publicity portrait Western Swing musician Bob Wills

Met de ‘uitschakeling door eigen toedoen’ van Spade Cooley gaat in 1961 de scepter van de ‘King of Western Swing’ over naar Bob Wills. Deze Texaan combineert met zijn band de Texas Playboys verschillende stijlen. Big Band met Western muziek fuseren in zijn nummers en worden aangevuld met verschillende andere muziekstijlen. Vanaf de oprichting van de Texas Playboys tot begin jaren ’60 zijn ze actief.

Langzaam neemt hun populariteit af door de opkomst van Rock & Roll. Bob moet in 1963 na twee hartaanvallen zijn band opdoeken, maar treedt dan nog wel af en toe solo op. Tijdens de opnames voor een album met Merle Haggard in 1973 krijgt hij een beroerte die hem tot aan zijn dood in 1975 in coma laat.

in 1968 wordt hij lid van de Country Music Hall of Fame en in 1999 volgt het lidmaatschap van de Rock and Roll Hall of Fame.

Hank Williams

Hank Williams

Een naam die in dit lijstje niet mag ontbreken. Hij werd slechts 29 jaar oud, maar zijn invloed op countrymuziek kan niet overschat worden. In vele opzichten is hij de eerste country music superstar.

Hij werd als Hiram King Williams geboren op 17 September 1923 in Alabama met een open rug. Deze aandoening blijft hem zijn hele leven hinderen. Op 13-jarige leeftijd maakt hij zijn radiodebuut en door zijn vele optredens in de Zuidelijke Staten valt hij uiteindelijk op bij de platenbonzen in Nashville. Ze erkennen zijn talent, maar vinden hem te onberekenbaar als artiest omdat hij in toenemende mate alcohol gebruikte om de pijn in zijn rug te ‘verzachten’.

Tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog neemt zijn commerciële succes toe, maar wordt zijn gedrag ook onvoorspelbaarder. Toch weet hij zijn naamsbekendheid te vergroten en in 1949 scoort hij met “Lovesick Blues” eindelijk zijn eerste nummer 1 hit. Hierdoor krijgt hij een ‘tweede kans’ in Nashville en groeit hij met hits als “Your Cheatin’ Heart” en “Hey, Good Looking” uit tot één van de invloedrijkste countryartiesten en singer/songwriters.

Op nieuwjaarsdag 1953 sterft hij achterin zijn Cadillac, op weg naar een optreden. Bekijk/beluister hieronder het videofragment van Hank Williams met Cold Cold Heart


De poll

Dan is het nu tijd voor de poll. We keren terug naar de nog levende en actieve countryartiesten, en vragen aan jullie wie van de volgende artiesten de titel ‘King of country music’ verdient?

De poll is gesloten. De winnaar is bekend, zie hieronder.

De ‘King of country music 2017’

De Nederlandse countryfans hebben Willie Nelson uitgeroepen tot ‘King of country music 2017’. Een goede keuze, én een mooi verjaardagscadeau voor Willie. Hij vierde immers op 29 april zijn 84e verjaardag.

De ‘prinsen’ van country music zijn (in volgorde) George Strait, Garth Brooks en Alan Jackson.

Willie Nelson

Willie Nelson

° De volledige naam van onze Koning is: Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty