Toby Keith Covel

Op 08 juli 1961 wordt Toby Keith Covel (57 jaar) geboren in Clinton Oklahoma, Verenigde Staten.

Discografie

  • The Bus Songs (2017)
  • 35 MPH Town (2015)
  • Drinks After Work (2013)
  • Hope On The Rocks (2012)
  • Clancy's Tavern (2011)
  • Bullets In The Gun (2010)
  • American Ride (2009)
  • That Don't Make Me A Bad Guy (2008)
  • 35 Biggest Hits (2008)
  • Big Dog Daddy (2007)
  • White Trash With Money (2006)
  • Honkytonk University (2005)
  • Greatest Hits 2 (2004)
  • Shock'n Y'all (2003)
  • 20th Century Masters: The Millennium Collection (2003)
  • Unleashed (2002)
  • Pull My Chain (2001)
  • How Do You Like Me Now?! (1999)
  • Greatest Hits Volume One (1998)
  • Dream Walkin' (1997)
  • Blue Moon (1996)
  • Boomtown (1994)
  • Toby Keith (1993)

De discografie beperkt zich tot studio albums, EP's, live albums en compilatie/verzamel albums.

Biografie

Toby Keith is geboren in Clinton (Oklahoma), heeft in zijn jeugd ook even in Fort Smith (Arkansas) gewoond, waarna de familie neerstrijkt in Moore (Oklahoma).

Tijdens zijn jaren in Arkansas is Toby vaak bij zijn oma in Fort Smith te vinden. Ze is de eigenaresse van de Billie Garner’s Supper Club. Hij doet daar allerlei klusjes, maar het duurt niet lang voordat hij meespeelt met de bands. Zijn eerste gitaar krijgt hij op achtjarige leeftijd.

Toby heeft nog een ander talent. Tijdens zijn High School periode speelt hij als ‘defensive end’ voor diverse footballteams. Na zijn afstuderen aan de Moore High School, vindt hij werk in de olie-industrie. In die tijd speelt hij in de ‘Easy Money Band’ met wat vrienden. Soms verlaat hij optredens voortijdig als zijn pager hem laat weten dat hij nodig is in de olievelden.

Door de recessie verliest Toby in 1982 zijn baan. Hij probeert eerst door te breken bij een American Football team. Dit mislukt en hij besluit te kiezen voor de muziek.

Als dertiger vertrekt hij naar Nashville en probeert hij met wat demo’s een platencontract te bemachtigen. Maar niemand is geïnteresseerd. Teneergeslagen verlaat hij Nashville. Hij had zichzelf beloofd voor zijn dertigste verjaardag een platencontract op zak te hebben. Zo niet, dan zou hij zijn muziekambities opgeven.

Maar dan krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Een fan van hem, een stewardess, geeft tijdens een vlucht een demo van Toby aan Harold Shedd van Mercury Records. De tape bevalt en Shedd bezoekt korte tijd later een optreden van Keith. Daarna is de deal snel rond en heeft Toby alsnog, iets later dan gepland, zijn platencontract op zak.

De rest is geschiedenis zoals ze zeggen. Toby’s debutsingle, ‘I Should’ve Been A Cowboy’ voert enige tijd de ‘Billboard Hot Country Songs’ aan. Zijn eerste cd, getiteld ‘Toby Keith‘ brengt nog vijf Top 5 hits voort. Zijn naam is hiermee gevestigd.

Ook de volgende cd’s brengen allemaal hits voort. Van de ruim zestig singles die hij uitbrengt, halen twintig de toppositie en nog eens 21 stuks de Top 10.

Toby Keith trouwt in 1984 met Tricia Née Lucus. Samen hebben ze drie kinderen.

  • Shelley Covel Rowland (1980, geadopteerd door Keith in 1984)
  • Krystal LaDawn Covel Sandubrae (1985)
  • Stelen Keith Covel (1997)

Krystal Keith treedt in de voetsporen van haar vader en heeft inmiddels haar eigen platencontract op zak.

Concertagenda

Helaas heeft Toby Keith geen concerten in Nederland/Europa in de agenda staan. Check onze concertpagina voor een overzicht van countryconcerten in de buurt. Of meld je hieronder aan voor onze 'concertalerts' om geen concert te missen!