George Harvey Strait

Op 18 mei 1952 wordt George Harvey Strait (66 jaar) geboren in Poteet Texas, Verenigde Staten.

Discografie

  • Cold Beer Conversation (2015)
  • The Cowboy Rides Away: Live From AT&T Stadium (2014)
  • Love Is Everything (2013)
  • Icon 2 (2011)
  • Icon (2011)
  • Here For A Good Time (2011)
  • Twang (2009)
  • Troubadour (2008)
  • 22 More Hits (2007)
  • It Just Comes Natural (2006)
  • Somewhere Down In Texas (2005)
  • 50 Number Ones (2004)
  • Honkytonkville (2003)
  • For The Last Time: Live From The Astrodome (2003)
  • 20th Century Masters: The Millennium Collection (2002)
  • The Road Less Traveled (2001)
  • Latest Greatest Straitest Hits (2000)
  • George Strait (2000)
  • Always Never The Same (1999)
  • One Step At A Time (1998)
  • Carrying Your Love With Me (1997)
  • Blue Clear Sky (1996)
  • Strait Out Of The Box (1995)
  • Lead On (1994)
  • Easy Come, Easy Go (1993)
  • Holding My Own (1992)
  • Ten Strait Hits (1991)
  • Chill Of An Early Fall (1991)
  • Livin' It Up (1990)
  • Beyond The Blue Neon (1989)
  • If You Ain't Lovin' You Ain't Livin' (1988)
  • Ocean Front Property (1987)
  • Greatest Hits Volume Two (1987)
  • Something Special (1985)
  • Greatest Hits (1985)
  • Does Fort Worth Ever Cross Your Mind (1984)
  • Right Or Wrong (1983)
  • Strait From The Heart (1982)
  • Strait Country (1981)

De discografie beperkt zich tot studio albums, EP's, live albums en compilatie/verzamel albums.

Biografie

George Strait wordt ook wel de ‘King Of Country’ genoemd. Een terechte titel.

Zijn carrière beslaat inmiddels meer dan drie decennia en hij behoort tot de best verkopende artiesten aller tijden. George Strait is vaker dan welke artiest dan ook genomineerd voor ACM en CMA awards en staat ook vooraan in het aantal gewonnen awards. In totaal zijn er ruim honderd miljoen albums van hem verkocht.

Zijn carrière begint in 1981 als zijn single “Unwound” van zijn debuutalbum “Strait Country” een grote hit wordt. Zeven albums voeren de hitlijsten in de jaren tachtig aan. De ‘Academy Of Country Music‘ roept hem uit tot ‘Artist Of The Decade’. Hij treedt toe tot de ‘Country Music Hall Of Fame’ en wint met het album “Troubadour” zijn eerste Grammy.

In de jaren tachtig sluipen steeds meer ‘popinvloeden’ de countrymuziek in. George Strait weigert mee te gaan met die trend. Met zijn eigen stijl en cowboylook zorgt hij ervoor dat country een traditioneel geluid blijft behouden.

In 1982 komt “Strait From The Heart” uit, het album dat hem zijn eerste nummer 1 hit oplevert met “Fool Hearted Memory”. Van dit album komt ook de klassieker “Amarillo By Morning”. Deze laatste track wordt door velen gezien als één van de beste countrysongs aller tijden. Ook de volgende albums, van “Right Or Wrong” uit 1983 tot “Beyond The Blue Neon” uit 1989, zijn allemaal enorm succesvol en George scoort een hele rij nummer 1 hits.

George kent in deze succesvolle periode echter ook een hele donkere tijd. Zijn dochter Jenifer komt op 25 juni 1986 om bij een éénzijdig auto-ongeluk. Lange tijd daarna weigert hij alle interviews. De familie wil haar dood liever niet in het openbaar bespreken.

Ook de jaren negentig zijn voor George Strait zeer succesvol. Zijn tiende studioalbum, “Livin’ It Up“, levert hem weer twee nummer 1 hits op: “Love Without End, Amen” en “I’ve Come To Expect It From You”. In 1992 speelt hij de hoofdrol in en schrijft hij de soundtrack voor “Pure Country“. Het soundtrackalbum levert hem een aantal hits op, waaronder “Heartland”, “I Cross My Heart”, and “When Did You Stop Loving Me”. In 2010 krijgt deze film een vervolg, “Pure Country 2: The Gift“. George heeft hierin een kleine rol.

In 2004 komt het verzamelalbum “50 Number Ones” uit. Een dubbelaar met daarop al zijn nummer 1 hits. Wanneer in 2012 “Love is Everything” uitkomt, heeft George 59 nummer 1 hits achter zijn naam staan en hij is 59 jaar oud. Onder andere de ’60 for 60′ actie van zijn platenlabel zorgt ervoor dat “Give It All We Got Tonight” een paar dagen voor zijn zestigste verjaardag zijn zestigste nummer 1 hit wordt.

In 2013 begint de laatste toer van George Strait. Zijn “The Cowboys Rides Away’ kent in totaal 47 optredens. De laatste show, in Arlington (Texas), gaat de recordboeken in. Dit ene concert wordt bezocht door bijna 105.000 mensen en levert een bedrag op van ruim 18 miljoen dollar. Niet slecht voor iemand die in 1952 in Poteet Texas geboren is als zoon van een wiskundeleraar en eigenaar van een ranch van acht vierkante meter.

George is nog jong als zijn ouders scheiden en hij met zijn broer bij zijn vader achterblijft. Zijn muzikale interesse komt eigenlijk pas op de High School, waar hij in een bandje speelt. De Beatles zijn populair, maar George heeft al snel een voorkeur voor countrymuziek. Die invloeden krijgt hij voornamelijk van live optredens, hij luistert niet heel vaak naar de radio.

In 1971 trouwt hij met zijn ‘high school sweetheart’ Norma en gaat hij in militaire dienst. Hij wordt gestationeerd op Hawaii en speelt in een militaire band. In 1972 wordt zijn dochter Jenifer geboren.

In 1975 wordt hij eervol ontslagen uit militaire dienst. Hij speelt in de “Ace In The Hole Band” die grote regionale bekendheid geniet. Overdag regelt hij de zaken op de veeboerderij van de familie. De band slaagt er niet in landelijk door te breken en ook George vangt keer op keer bot in Nashville.
Wanneer hij met muziek maken wil stoppen, haalt zijn vrouw hem over om nog één jaar zijn droom na te jagen. Niet lang daarna besluit MCA hem een deal te geven voor één song met de toezegging dat ze een album zullen overwegen, op voorwaarde dat het lied een succes blijkt.

De rest is geschiedenis. En “The Ace In The Hole” band is altijd de begeleidingsband gebleven tijdens de solocarrière van George Strait.

Concertagenda

Helaas heeft George Strait geen concerten in Nederland/Europa in de agenda staan. Check onze concertpagina voor een overzicht van countryconcerten in de buurt. Of meld je hieronder aan voor onze 'concertalerts' om geen concert te missen!