De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Dixie Chicks

Martie Erwin Maguire, Emily Erwin Robison, Natalie Maines
U.S.A.

In 1989 werd Dixie Chicks in Dallas (Texas) opgericht door Laura Lynch, Robin Lynn Macy en de zusjes Martie en Emily Erwin. Ze speelden voornamelijk bluegrass en traden op in clubs en op festivals. De naam Dixie Chicks is afgeleid van het liedje “Dixie Chicken” van Little Feat.

In 1990 brengen ze in eigen beheer hun eerste album uit: “Thank Heavens For Dale Evans“. Dit levert al wat fans op. In 1992 komt hun tweede album uit: “Little Ol’ Cowgirl‘. Het is een countryalbum met moderne invloeden, iets waar Robin Lynn Macy zich niet kan vinden.

Robin verlaat in 1992 de band en een jaar later wordt Laura Lynch vervangen door Natalie Maines. Na haar komst krijgen ze steeds meer positieve publiciteit, maar een echte platendeal blijft uit. Wederom brengen ze in eigen beheer hun derde album uit: “Shouldn’t A Told You That“.

In 1998 komt hun eerste album in de nieuwe bezetting uit, “Wide Open Spaces“. De nieuwe, moderne sound én looks scoren goed. De eerste single van het album is “I Can Love You Better” en reikt tot in de top 10. De volgende drie singles worden allemaal nummer 1 hits: “There’s Your Trouble”, “You Were Mine” en de titelsong “I Can Love You Better”.

Ze verkopen in 1998 meer albums dan alle countrygroepen gecombineerd, en een jaar later krijgen ze hun eerste Grammy. Hun volgende album “Fly” evenaart bijna het succes van “Wide Open Spaces”. “Home” uit 2002 scoort minder goed, maar levert wel hits op met “Long Time Gone”, “Travelin’ Soldier” en de Fleetwood Mac Cover “Landslide”. Controverse

In 2003 zijn de Dixie Chicks verwikkeld in een politieke rel. Tijdens een optreden in Londen sprak Natalie Maines bij de introductie van “Travelin’ Soldier”: “Just so you know, we’re on the good side with y’all. We do not want this war, this violence, and we’re ashamed that the President of the United States is from Texas.”

Er brak een periode van grote onrust aan voor de Dixie Chicks. Ze waren op dat moment erg populair, maar deze opmerking schoot bij veel Amerikanen in het verkeerde keelgat. Een boycot van hun liedjes door enkele – zuidelijke – radiostations was het gevolg en hun nummer 1 hit “Travelin’ Soldier” duikelde heel snel uit de Billboard Hot Country Song lijst.

Hiervan schrokken de Dixie Chicks en ze probeerden de gemoederen te sussen met een statement dat de boodschap verkeerd was begrepen. Het had echter geen effect. Nieuwe start

Het duurt tot 2006 voordat ze weer een nieuw album uitbrengen: “Taking The Long Way Home“. Met het nummer “Not Ready To Make Nice” rekenen ze af met de controverse en de nasleep ervan. Het album eindigt in 2006 op de negende plaats van best verkopende albums en ze winnen vijf Grammy’s.

Ook komt in 2006 de documentaire “Shut Up & Sing” uit. Barbara Kopple volgde de band drie jaar lang tijdens de nasleep van de controverse.

dixie chicks nieuws

Discografie

the essential dixie chicks (2010)
playlist the very best of dixie chicks (2010)
taking the long way (2006)
top of the world tour (2003)
home (2002)
fly (1999)
wide open spaces (1998)
shouldnt a told you that (1993)
little ol cowgirl (1992)
thank heavens for dale evans (1990)

Volg Dixie Chicks

InstagramYoutubeWebsite

Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty