Alan Eugene Jackson

Op 17 oktober 1958 wordt Alan Eugene Jackson (60 jaar) geboren in Newnan Georgia, Verenigde Staten.

Discografie

  • Thirty Miles West (2012)
  • Angels And Alcohol (2015)
  • The Bluegrass Album (2013)
  • Playlist: The Very Best Of Alan Jackson (2012)
  • Freight Train (2010)
  • 34 Number Ones (2010)
  • Songs Of Love And Heartache (2009)
  • Good Time (2008)
  • 16 Biggest Hits (2007)
  • Like Red On A Rose (2006)
  • What I Do (2004)
  • The Very Best Of Alan Jackson (2004)
  • Greatest Hits Volume II (2003)
  • Drive (2002)
  • When Somebody Loves You (2000)
  • Under The Influence (1999)
  • Super Hits (1999)
  • High Mileage (1998)
  • Everything I Love (1996)
  • The Greatest Hits Collection (1995)
  • Who I Am (1994)
  • A Lot About Livin' (And A Little 'bout Love) (1992)
  • Don't Rock The Jukebox (1991)
  • Here In The Real World (1990)

De discografie beperkt zich tot studio albums, EP's, live albums en compilatie/verzamel albums.

Biografie

Alan Jackson is één van de bekendste en meest succesvolle countrysterren uit de jaren negentig. De mix van klassieke country en moderne country-invloeden in zijn liedjes geven hem een herkenbaar geluid.

Alan komt pas echt in aanraking met countrymuziek wanneer hij, na een dag op de heftruck, liedjes schrijft met lokale bands. In 1985 verruilen ze Georgia voor Nashville, in een poging om als artiest voet aan de grond te krijgen.

De start van Jackson’s carrière verloopt stroef. Hij wordt afgewezen door verschillende platenmaatschappijen en als hij dan uiteindelijk, met de hulp van Glenn Campbell,  in 1989 een album uit kan brengen, flopt zijn eerste single “Blue Blooded Woman”. Hij overweegt regelmatig om de handdoek in de ring te werpen.

Wanneer in 1990 zijn tweede single “Here In The Real World” uitkomt en een doorstijgt naar nummer 3 in de hitlijsten, is zijn naam gevestigd. Zijn gelijknamige debuutalbum levert hem nog twee Top 5 noteringen op met “Wanted” en “Chasin’ That Neon Rainbow”. Ook zijn eerste nummer 1 hit komt van dit album: “I’d Love You All Over Again”.

In de negentiger jaren scoort Alan hit na hit met albums als “Don’t Rock The Jukebox” (1991), “A Lot About Livin’ (And A Little ‘Bout Love)” (1992), Who I Am (1994), Everything I Love (1996) en High Mileage (1998).

Ook na de eeuwwisseling gaat Jackson door met het maken van muziek. Samen met George Strait schrijft hij “Murder On Music Row”, een lied dat forse kritiek geeft op de richting waarin countrymuziek zich ontwikkeld. Het lied wordt niet officieel uitgebracht, maar blijkt enorm populair.

Daar waar Garth [Brooks, red.] en Shania [Twain, red.] de lat bij countryconcerten hoger proberen te leggen met ‘Kiss-achtige’ producties en een oneindige stroom costuumwisselingen, doet Alan Jackson zijn best om de lat weer op een wat normaler niveau te krijgen.
— Rolling Stone Magazine

Na de aanslagen van 11 september 2001 debuteert hij tijdens de CMA Awards het lied “Where Were You When The World Stopped Turning’. Het optreden wordt gezien als één van de hoogtepunten van de show en de dag erna crasht zijn website door de hoge bezoekersaantallen.

Jackson heeft wereldwijd meer dan 80 miljoen albums verkocht, meer dan 50 van zijn singles hebben de Top 30 gehaald. Hij heeft 35 nummer 1 hits op zijn naam staan en heeft meerdere Grammys, CMA en ACM Awards gewonnen.

Hij is lid van de ‘Grand Ole Opry‘ en in 2001 werd hij geïntroduceerd in de Georgia Music Hall Of Fame. Sinds 2010 heeft hij ook zijn eigen ster op de ‘Hollywood Walk Of Fame’.

Concertagenda

Helaas heeft Alan Jackson geen concerten in Nederland/Europa in de agenda staan. Check onze concertpagina voor een overzicht van countryconcerten in de buurt. Of meld je hieronder aan voor onze 'concertalerts' om geen concert te missen!