De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

De opkomst van de ‘lyrics video’

Een nieuw fenomeen doet zijn intrede...

De laatste jaren heeft zich een nieuw fenomeen voorgedaan op YouTube: de ‘lyrics video’.

Zocht je ongeveer acht jaar geleden op de populaire videosite op ‘lyrics video’, kreeg je slechts een handjevol resultaten. Het betrof dan veelal clips, door fans gemaakt, waarin de liedjes voorzien werden van songteksten. Vaak ook nog op een zwarte achtergrond. Soms, als je geluk had, werd de albumhoes of een serie foto’s van de artiest getoond. Maar het bleef vooral hobbywerk.

De toenmalige resolutie van 240p en 480p is natuurlijk niet te vergelijken met de FullHD standaard die we nu kennen. Het nodigde dan ook niet uit tot het maken van uitgebreide clips. Dit kunnen we het best illustreren met de volgende, zeven jaar oude, ‘lyrics video’ van “True” (George Strait).


Het aantal geüploade clips nam echter in sneltreinvaart toe en ook de views stegen explosief. De muziekindustrie had al snel door dat het ‘big business’ kon zijn en besloot er op in te haken. Deze video’s zijn immers een leuke manier om de fans te blijven binden en om extra aandacht, views en inkomsten te genereren.

Daarnaast zijn deze video’s makkelijk, en dus snel en goedkoop, te maken. Je hebt er immers geen hele cameraploegen, belichtingsexperts en opnamestudio’s voor nodig. Ook de beschikbare technieken werden steeds geavanceerder, hetgeen de kosten verder drukte.

De populariteit blijkt wel uit de volgende cijfers:

  • Dit jaar alleen al zijn er in totaal al ruim 2.500.000 ‘lyrics video’s’ geüpload op YouTube.
  • Zoek je op ‘lyrics video‘ kun je kiezen uit een verbijsterende hoeveelheid resultaten: ruim 61.500.000!

Ook bij de countryartiesten is de ‘lyrics video’ populair geworden.

Hieronder trakteren we je op één van de meest recente exemplaren: “Gonna Know We Were Here” van Jason Aldean’s album “Old Boots, New Dirt“.Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty