Luke Combs live in Melkweg Amsterdam

11 oktober 2018 | Blog, Concertrecensie | 2 reacties

Luke Combs live in de Melkweg. Wow! Dat was onze reactie toen deze show werd aangekondigd. Het was iedereen al duidelijk dat deze High School drop-out een ‘man on a mission’ was, maar zo vroeg in zijn carrière al een eigen tour door Europa…?

Luke Combs - Melkweg sold out - facebook post

Maar je kunt Luke, zelfs met maar één volwaardig studioalbum, nu al geen aanstormend talent meer noemen. Als een komeet verscheen hij op de countrybühne en veroverde met hits als “Hurricane” en “When It Rains It Pours” een welverdiend plaatsje aan de top.

Zo, zo! Dachten we toch even, toen we vernamen dat de show verplaatst was van de kleinere ‘Oude Zaal’ naar de ‘Max’.

Maar Luke verkocht die extra achthonderd tickets in no-time, en dus stonden we gisteren in de ‘Max’ en werd het een onvergetelijk concert.

The Martial

Net als bij Ashley Campbell een maand eerder, was ook dit keer The Martial de support-act. Deze getalenteerde Nederlandse singer/songwriter mocht openen voor dé countrysensatie van 2017.

Maar van zenuwen was geen sprake. Dit keer werd het geen akoestische set, maar speelde hij met zijn hele band. Beide keren was het een klasse optreden, waarin hij met zijn mooie songs het publiek wist te boeien.

Helaas was de geluidsman in het begin van zijn optreden nog wat met de knoppen aan het schuiven, op zoek naar de juiste sound. Maar toen die éénmaal gevonden was, klonk het stukken beter. Geroezemoes in de zaal hoort er helaas ook bij, helemaal tijdens de support-act. Maar The Martial trok zich er niets van aan en wist naarmate zijn setlist vorderde, meer en meer mensen in het publiek te boeien met zijn songs.

Enkele weken geleden verscheen zijn debuut EP. Deze financierde hij door middel van een crowdfundingactie die hem in staat stelde de EP in eigen beheer uit te brengen. Het zijn mooie songs, zeker een luistersessie waard. Onder zijn setlist vind je een link naar zijn Spotifypagina, geef de play count van zijn EP maar eens een zetje. 🙂

Setlist

The Martial - The Martial
The Martial – The Martial

The Martial speelde de volgende songs voor ons. De meeste zijn afkomstig van de naar hemzelf vernoemde EP.

 1. The Chaser
 2. Hideaway
 3. 365 Days
 4. Truth
 5. Without Words
 6. Another You
 7. Live This Life
  'The Martial EP' op Spotify

Luke Combs

En toen was het tijd voor de headliner, Luke Combs.

Soms weet je gewoon vooraf al dat het een te gek concert wordt, een concert dat je eigenlijk niet mag missen. En daarin waren wij niet alleen, want de ‘Max’ was maximaal gevuld. Met jong en oud, meezingende fans, met gave muziek en een unieke sfeer.

Meedere keren vroegen we ons af wat het toch is, dat Luke zo vroeg in zijn carrière, in Nederland, een zaal als de ‘Max’ zo makkelijk uitverkoopt. Natuurlijk is het zijn eerlijke muziek, songs die uit zijn hart komen. Veelal serieuze, herkenbare onderwerpen, verpakt hij met een gezonde dosis spot. En dat spreekt aan. En – vooral live – doet de band er een schepje bovenop en toveren ze de zaal om tot één grote party.

Vanaf het begin zong het publiek uit volle borst de nummers mee. Luke keek geregeld blij verrast naar die zaal vol ‘kaaskoppen’ die niet alleen de refreinen, maar ook vaak hele coupletten meezongen.

Country outlaws

Luke Combs - Can I Get An Outlaw

Natuurlijk liet Luke met enkele covers ook zien dat hij weet waar de roots van country music liggen. Aan het begin van het concert werd “Honky Tonk Highway” gecombineerd met de countryklassieker “Boot Scootin’ Boogie” van Brooks And Dunn. En later kregen we nog een medley van nummers van de Eagles, Toby Keith en Alan Jackson.

Die ‘roots’ van countrymuziek laat hij overigens ook voorbij komen in het mooie “Can I Get An Outlaw” van zijn gelijknamige EP uit 2016. Een ouder en wat onbekender nummer, maar wel één waarin hij zijn hart laat spreken en aangeeft dat het de muziek en teksten zijn die een lied ‘country’ maken.

[quotebox]It don’t have to be honkytonks, boots, and wrangler jeans
It ain’t the banjo or the fiddle, no
It’s the words and what they mean
If you gonna talk the talk, you better walk the walk
And brother that’s the truth
So honestly, what would Waylon do?[/quotebox]

Red Solo cup

Ook dit bekende plastic kleinnood had een bescheiden hoofdrol tijdens het concert. Bij het openingsnummer “Beer Never Broke My Heart” gaf de zanger met het restant uit zijn ‘red solo cup‘ de voorste rijen plotseling een (bier?)douche.

Als vierde song speelde hij vervolgens “Beer Can”, een nummer geïnspireerd door de slechtbetaalde baantjes die hij had toen hij jong was. In de melkweg was het alleen geen ‘beer can’ die aan zijn rechterhand gekleefd zat, maar de ‘red solo cups’ gevuld met whisky-cola. Alleen op de momenten dat hij beide handen nodig had om zijn witte gitaar te bespelen, stonden deze cups in de bekerhouder. Maar ze waren nooit ver weg…

Luke en zijn band stonden in party-modus en gaven het publiek een avond die we niet snel vergeten. Hits als “Hurricane”, “Beautiful Crazy” en “She Got The Best Of Me” bewaarde hij tot het einde, maar ook daarvoor ‘ging het dak er al af’.

Aandenken

Aan het eind van de show kreeg Luke vanuit de eerste rij nog een cadeau. Een paar rasechte fans hadden een grote Nederlandse vlag bedrukt met zijn logo en de datum van de show, een souvenir dat hij dankbaar in ontvangst nam. Met deze vlag om zijn schouders zong hij het volgende nummer.

Helaas niet zoals Freddie Mercury deed, met de vlag als een soort cape om zijn schouders, maar hij vond het zeker een gaaf aandenken. Het verbaast ons niets als deze vlag ergens in zijn huis of studio een plaatsje krijgt. Wie weet zien we hem nog een keer terug bij een eventuele tentoonstelling over zijn leven en werk in de Country Music Hall Of Fame And Museum in Nashville. 🙂

Setlist op Spotify

Wij hebben een aandenken aan deze onvergetelijke show gemaakt voor jullie. Wanneer je het concert nog eens wilt herbeleven, like dan onze Spotify setlist van dit concert.

Setlist

 1. Beer Never Broke My Heart
 2. Honky Tonk Highway / Boot Scootin’ Boogie
 3. Must’ve Never Met You
 4. Beer Can
 5. One Number Away
 6. I Got Away With You
 7. Can I Get An Outlaw?
 8. Don’t Tempt Me
 9. Houston, We Got A Problem
 10. When It Rains It Pours
 11. This One’s For You
 12. Take It Easy / Should’ve Been a Cowboy / Chasin’ That Neon Rainbow
 13. Sheriff You Want To
 14. Beautiful Crazy
 15. Hurricane
 16. She Got The Best Of Me
 17. Let The Moonshine

2 Reacties

 1. Goeie recensie van een fijne avond! Luke mag zeker nog een keer terugkomen hoor, dan doen wij dat ook!

  Antwoord
  • De volgende keer kan ie gewoon 2 dagen na elkaar in The Max geboekt worden…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *