Kiefer Sutherland en Robin Borneman live in Melkweg Amsterdam

18 juni 2017 | Blog, Concerten, Concertrecensie | 2 reacties

Succes in je werk hebben is altijd fijn. Het geeft tijd en geld om ook je hobby’s serieus op te pakken. En soms blijkt dan dat je hierbij over drive en skills beschikt, waardoor deze hobby ook weer een carrière wordt. Het overkwam Kiefer Sutherland. Als succesvol acteur kreeg hij de kans ook met zijn andere passie, muziek, aan de slag te gaan.

Anderen beginnen meteen met muziek en varen daarin hun eigen koers. Door hard werken ontstaan er kansen. Benut deze goed en het kan hard gaan. Dit overkwam Robin Borneman. Dankzij een youtube video werd hij ontdekt door ‘Trans-Siberian Orchestra‘, een progressieve rockband uit Amerika.

Beiden stonden zaterdag 17 juni in de grote zaal van Melkweg Amsterdam voor een enthousiast publiek en overtroffen ieders verwachting.

Robin Borneman

Robin Borneman zeg je? Eerlijk gezegd hadden wij nog nooit van hem gehoord. Voorafgaand aan het concert ontbrak het ons dit keer aan tijd om een luistersessie van zijn muziek in te lassen. Daar kregen we al snel spijt van!

Ruim twee weken geleden schreven we in onze concertrecensie van Colter Wall nog “wat een stem!”. En die woorden kunnen we nu herhalen: Wat een stem! Robin’s stem is fenomenaal. Het ene moment silky smooth, dan weer rauw en krachtig. En dat alles in één vloeiende overgang.

Tijdens zijn concert waren we al diep onder de indruk van de veelzijdigheid van zijn stem. Dat werd op de terugweg in de auto alleen maar meer. Luisterend naar de EP en CD, constateerden we al snel dat hij zo ontzettend veelzijdig is, dat hij in weinig genres zou misstaan. Robin zou ook niet uit de toon vallen op een heavy metal album (bijvoorbeeld van Savatage), maar ook in het pop- of rockgenre past zijn stem en performance perfect.

Wereldse folklore

Zes nummers speelt Robin voor ons. Vier mooie eigen nummers en twee covers, waaronder één van Tom Waits. Als afsluiting brengt hij “Spirit Bird”, een prachtig nummer van de, voor de meeste uit het publiek, onbekende Australische artiest Xavier Rudd.

Robin werkt momenteel aan zijn “Folklore’ drieluik, het relaas van een reiziger zonder naam. Imposante producties van delicate folkmuziek doorregen met vleugjes van andere genres als rock en country. Zeker de moeite waard om eens goed voor te gaan zitten in een comfortabele stoel met een lekker drankje.

Deel 1, “The Waving Days” kwam in 2015 uit. Deel 2 wordt op 6 oktober gereleased in Doornroosje in Nijmegen.

Tracklist Robin Borneman

 1. Mirrorfountain
 2. Broken Lightbulb Blues
 3. Blue Valentines °
 4. Muriel
 5. Awake
 6. Spirit Bird °°

° Tom Waits cover
°° Xavier Rudd cover

Kiefer Sutherland

Na een korte pauze en laatste soundcheck gaan de zaallichten uit en is het tijd voor Kiefer en zijn band. ‘Not Enough Whiskey in Europe’ heet de tour, en dat zou zo maar eens kunnen komen door Kiefer. Zijn stem klinkt rauw en doorleefd. Alsof hij in zijn eentje een groot deel van de jaarproductie aan whiskey heeft genuttigd. Precies zoals op het album, maar dat is ook de charme. Kiefer is geen geboren zanger, maar zijn performance overtreft de verwachtingen van het publiek ruimschoots.

Vertrouwde opening

Kiefer Sutherland - Down In A HoleDe eerste drie nummers zijn gelijk aan die van zijn debuutalbum “Down In A Hole“, alleen krijgen we ze in een andere volgorde voorgeschoteld. Na “Can’t Stay Away” volgt eerst “I’ll Do Anything” en daarna “Truth In Your Eyes”. De zaal is meteen enthousiast en hoewel ‘een goed begin het halve werk is’, is Kiefer nog niet klaar. Nog lang niet zelfs. Want naast een groot aantal nummers van zijn album, trakteert hij ons op enkele mooie covers.

Drinks, Jail en Petty

Na die eerste drie nummers neemt Kiefer even de tijd om met het publiek te kletsen. Hij merkt op dat hij bij het samenstellen van zijn album en setlist ‘shocked’ was hoeveel songs hij over drank schreef. Nu heeft hij zijn fair share ervan gehad en ook de negatieve kant ervan persoonlijk ervaren, dus helemaal onlogisch is dat niet. Maar, zo concludeert hij, “At least I got something in return for it”.

Het is een mooie inleiding voor “Not Enough Whiskey“, misschien wel zijn ‘signature song’ tot nu toe, en “Going Home”. Dan wordt het tijd voor een eerbetoon aan de groten van het countrygenre zoals Willie Nelson, Merle Haggard en Johnny Cash. Kiefer vertelt over de mooie nummers die zij schreven over (iemand in) de gevangenis en dat hij ook zo’n type song wilde schrijven.

“I’ve seen a lot of jails, but I’ve never been to prison

Het resultaat is het donkere, dramatische “Shirley Jean”, een song die wat ons betreft absoluut in het illustere rijtje past. Merle Haggard, de vorig jaar overleden grootheid, wordt er daarna speciaal uitgelicht met een mooie cover van “The Bottle Let Me Down”.

Via “Saskatchewan”, een toast met het publiek en “Ways To Be Wicked” arriveren we bij de cover van “Honey Bee” van Tom Petty. De set wordt afgesloten met “All She Wrote” en “Down In A Hole”, waarna de band het podium verlaat.

Encores

Het uitzinnige publiek laat ze echter niet zomaar gaan. Een luid geroep om ‘more’ volgt. Zo luid dat ze er wel gehoor aan moeten geven. Wederom toont Kiefer zijn dankbaarheid voor ons enthousiasme. Ze maakten ook mee dat de zaal gelijk na het eerste deel van de show de zaal verliet. In de Melkweg is het tegendeel het geval.

Vier extra mooie nummers volgen nog, waaronder covers van Bob Dylan en Gordon Lightfoot. Die laatste is hier zo goed als onbekend, maar dat geldt niet voor het gebied in Canada waar Kiefer opgroeide. Je moest in High School wel fan zijn, anders werd je eigenlijk gewoon gepest.

Het allerlaatste nummer is een nummer dat Kiefer, samen met zijn gitarist, schreef in de tourbus, al rijdend door Alabama. De titel is “Rebel Wind/Hold On Tight”.

Hiermee kreeg niet alleen dit concert een toegift, maar weten we dus ook dat er in ieder geval nog een tweede album uitkomt. En gebaseerd op vanavond, kunnen wij niet wachten. Bring it on!

Tracklist Kiefer Sutherland

 1. Can’t Stay Away
 2. I’ll Do Anything
 3. Truth In Your Eyes
 4. Not Enough Whiskey
 5. Going Home
 6. Shirley Jean
 7. The Bottle Let Me Down °
 8. Saskatchewan
 9. Ways To Be Wicked
 10. Honey Bee °°
 11. All She Wrote
 12. Down In A Hole
 13. Calling Out Your Name
 14. Sundown °°°
 15. Knockin’ On Heavens Door °°°°
 16. Rebel Wind/Hold On Tight

° Merle Haggard cover
°° Tom Petty cover
°°° Gordon Lightfoot cover
°°°° Bob Dylan cover

2 Reacties

 1. Ik ben blij met deze goed recensie. Wij zijn in Tilburg geweest en hebben bovenin gestaan. Ik hoop niet dat dit de plek was waar de mensen al wegliepen tijdens het concert.
  Wij hebben super genoten. Kiefer is down to earth. Hij toont respect voor zijn publiek en fans. Hij is echt zo’n type die je wel in een bar wilt tegen komen om samen eentje te drinken.
  Wij zijn blij dat we de kans kregen hem te zien. Ik hoop dat hij ons land weer aandoet bij zijn volgende cd.
  In rtl4.nl werd hij door een of andere krullebol onderuit gehaald. Iemand als Johan Derriksen zal wel van zo’n beperkte muziek houden. Vooroordeel omdat hij acteur is… dus ik ben erg met deze onderbouwde, positieve recensie. En van Robin hadden wij ook nooit gehoord. Die raakte ons tot in de ziel. Toch fijn als je onverwachts nieuwe talenten tegen komt.

  Antwoord
  • Petra,

   Dank je voor je reactie. En we zijn het helemaal met je eens, Kiefer is ‘the real deal’.

   Daarom hebben we de recensie ook geschreven zonder verwijzingen – met uitzondering van de eerste alinea, om zowel Kiefer als Robin in Melkweg Amsterdam te plaatsen – naar zijn imposante acteercarrière. Kiefer stond er immers als muzikant, en overtrof alle verwachtingen!

   En ook Robin was gewoon top. Hele mooie muziek en, nogmaals, wat een stem!

   Country-Music.nl team

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *