De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Internationale Vrouwendag 2017

We laten wat power girls uit de countrymuziek aan het woord. Of liever, zingen.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van de strijdbaarheid van vrouwen en het gevoel van solidariteit onder vrouwen overal ter wereld. Het ontstond in de vorige eeuw, toen vrouwen opkwamen voor gelijke rechten op het gebied van onder andere kiesrecht en arbeidsrecht.

Daar waar er toen nog aanwijsbare verschillen waren in de kansen voor, en behandeling en beloning van mannen en vrouwen, is dat in een paar decennia compleet veranderd. Dit positieve proces werd onder andere versneld door de Tweede Wereldoorlog en enkele iconische voorvechters die zich de mond niet lieten snoeren.

Oorlogsproductie

Met de mannen actief aan het front en de toenemende vraag naar oorlogsmaterieel die daarmee samenhing, werd er noodgedwongen een beroep gedaan op de vrouwen om de machines te bemannen. Deze kans werd door de meeste vrouwen met beide handen aangegrepen. Enerzijds vanuit een gevoel van het leveren van een belangrijke bijdrage aan het oorlogsverloop. Anderzijds ook vanuit de visie dat als ‘de geest eenmaal uit de fles is’, hij er niet snel terug ingestopt kan worden.

En zij kregen gelijk. Na de oorlog was arbeidsdeelname van vrouwen voor een groot deel geaccepteerd en gemeengoed.

Voorvechters vrouwenemancipatie

Aan het begin van de 20e eeuw stonden er ook enkele voorvechters van vrouwenemancipatie op. In Nederland denken we dan meteen aan Aletta Jacobs, een vrouwelijke arts uit de provincie Groningen. Zij is direct verbonden met het stemrecht voor vrouwen. Internationaal gezien is Margaret Fuller een bekende naam. Zij streed voor beter onderwijs en betere werkomstandigheden voor vrouwen.

Dolly Parton

In de countrymuziek hebben we de voorbeelden van onder andere Patsy Cline, Dottie West, Tammy Wynette, Lynn Anderson en Dolly Parton. Deze legendarische countryzangeressen baanden de weg voor de hedendaagse generatie vrouwelijke artiesten.

Terug bij af?

Tegenwoordig is er in sommige gevallen zelfs sprake van ‘positieve discriminatie’. Vrouwen hebben voorrang bij het invullen van bepaalde functies en sommige politieke partijen streven zelfs een ‘quotum voor vrouwen op topfuncties’ na. Je vraagt je af of we niet terug bij af zijn en over enkele decennia een Internationale Mannendag in moeten stellen. 🙂

Hoe dan ook, het is een goede zaak dat vrouwen op gelijke voet gekomen zijn met mannen. Dit geldt in het dagelijks leven, maar natuurlijk ook in de muziek.

Power vrouwen in de countrymuziek

Op dit moment is aan powervrouwen in de countrymuziek geen gebrek. Gevestigde namen als Reba McEntire, Miranda LambertCarrie Underwood en Martina McBride, maar ook opkomende artiesten zoals Kelsea Ballerini en Maren Morris.

Ter ere van Internationale Vrouwendag trakteren we je hieronder op een vijftal mooie clips/nummers van enkele vrouwelijke countrysterren. Enjoy!

“Going Out Like That”  |  Reba McEntire


“My Church”  |  Maren Morris


“Cheap Whiskey”  |  Martina McBride


“Somethin’ Bad”  |  Miranda Lambert & Carrie Underwood


“D-I-V-O-R-C-E”  |  Tammy WynetteCaught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty