De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

International Whisk(e)y Day

Vandaag is het ‘International Whiskey Day’. Of eigenlijk ‘International Whisky Day’. Pour one, and read on...

Whiskey of whisky, slechts één letter verschil, maar geografisch een slordige 6.000 kilometer ver van elkaar verwijderd. Wat is het verschil en wat doen we op deze dag, buiten whisk(e)y drinken. En wat heeft Michael Jackson er allemaal mee te maken?

Hieronder een korte uitleg van deze dag. Ietwat droge kost misschien, maar je kunt tijdens het lezen onze mooie ‘Whiskey Playlist‘ op Spotify starten. En wanneer je dit artikel ’s avonds leest kun je nu natuurlijk ook eerst een lekkere whisky inschenken om helemaal in de stemming te komen.

Michael Jackson

We beginnen met Michael Jackson, de aanstichter van dit alles. Nu is dit een muziek website, maar toch hebben we het hier niet over de in 2009 te vroeg overleden ‘King of Pop’. Nee, ‘onze’ Michael Jackson is een zekere Michael James Jackson.

Hij werd in 1942 geboren in Engeland en groeide uit tot een zeer invloedrijke auteur over de onderwerpen bier en whisky. Sommigen gaan zo ver om hem als aanstichter van de bier renaissance uit de jaren ’70 te benoemen.

In 2007 stierf hij aan de gevolgen van Parkinson, een ziekte die hem al toen al meer dan 10 jaar plaagde. Hij maakte het pas wereldkundig toen het door de symptomen leek alsof hij dronken was. Ter ere van deze Michael Jackson heeft de industrie 27 maart uitgeroepen tot ‘International Whisky Day’. Overigens is er ook een ‘World Whisky Day‘, die valt ieder jaar op de derde zaterdag van mei, dit jaar dus op zaterdag 19 mei.

World Whisky Day is all about making whisky fun and enjoyable. It’s not about being exclusive or prescriptive. You can drink it however you enjoy it (ice, water, mixer – whatever works for you). We want to be all inclusive and that means any kind of whisky/whiskey from anywhere in the world.
Slainte, Blair Bowman – Founder WorldWhiskyDay

Whiskey of whisky

De oplettende lezer zal het opgevallen zijn dat we hierboven steeds whisky schrijven ipv whiskey. Is dat geen heiligschennis voor een countrymuziek site, een muziekgenre waarvan de roots stevig in Amerika liggen? Ja en nee.

Laphroaig Distillery

Laphroaig Distillery

Ja, omdat de schrijfwijze ‘whisky’ is voorbehouden aan whiskies uit Schotland (en Canada). Met een ‘e’ ertussen is de standaard aanduiding voor de whiskeys uit de Verenigde Staten en Ierland.

Nee, omdat het overheerlijke goedje haar oorsprong vindt in Schotland/Ierland en vanuit die optiek zijn dus beide schrijfwijzen geoorloofd. De crew van Country-Music.nl heeft echter toch wel een voorkeur voor de Schotse Whiskies, vandaar dat die spelling haast automatisch uit het toetsenbord komt. Onze voorkeur geniet de volle peated whisky, zoals bijvoorbeeld de 16 jaar oude Lagavulin, de 10 jaar oude Talisker en de Quarter Cask Laphroaig.

Whisky evenementen

Ter ere van ‘International Whisky Day’ zijn er op vele plaatsen speciale evenementen. Vind je er geen in de buurt van jouw woonplaats, organiseer er dan zelf één.

Een stel goede vrienden, een lekkere whisky of whiskey, een paar proefglaasjes en wat lekkere hapjes is all it takes! Wij verzorgen hieronder de muziek door middel van onze speciale ‘whiskey playlist’.

Enjoy!

Today’s rain is tomorrow’s whisky

Whiskey playlist

Whiskey Playlist

Beluister de mooiste countrysongs over whiskey via onze ‘Whiskey Playlist’ op Spotify. We hebben ze voor je verzameld in een gemakkelijke playlist, start deze hieronder of klik op de afbeelding om hem via Spotify te openen. Heel veel luisterplezier!

Oh trouwens, voor de oplettende luisteraar zit er nog een mooie verrassing van Nederlandse bodem in de playlist. 🙂Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty