De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

In memoriam: Merle Haggard

Een icoon van de countrymuziek is ons vandaag ontvallen.

Merle Ronald Haggard stierf op zijn 79e verjaardag aan de complicaties van een longontsteking.

Merle Haggard werd op 6 april 1937 geboren in Oildale (California) in een oude treinwagon die zijn vader tot ‘huis’ verbouwd had. In 1945 stierf zijn vader na een hersenbloeding. Zijn moeder ging als boekhoudster werken om in het levensonderhoud van het gezin te kunnen voorzien.

Toen Merle twaalf jaar oud was, kreeg hij van zijn oudere broer Lowell een gebruikte gitaar. Maar deze gitaar kon Merle niet op het rechte pad houden. Een reeks aan diefstallen, valse cheques en andere kleine overtredingen zorgden ervoor dat Merle vaak in jeugdgevangenissen zijn tijd doorbracht.

Merle Haggard

Toen hij een concert van Lefty Frizzell bezocht, wist hij dat hij muzikant wilde worden. Het begin was echter moeizaam, hij bleef in aanvaring komen met de politie en de justitiële instellingen. Het concert van Johnny Cash in de San Quentin gevangenis (1959) was voor hem het moment waarop hij besloot zijn leven te beteren.

In 1960 werd hij uit de gevangenis ontslagen, ging naar Bakersfield terug en begon in een band te spelen. Drie jaar later kwam zijn eerste lied uit, het ging echter slechts tweehonderd maal over de toonbank. Met de tweede release had hij meer success, “Sing Me A Sad Song” klom tot nummer 19 op de Billboard Hot Country Songs hitlijst.

Samen met zijn band The Strangers heeft hij sindsdien vele successen gekend met nummers als “I’m A Lonesome Fugutive”, “Branded Man”, Okie From Muskogee”, “I Wonder If They Think Of Me” en “The Fightin’ Side Of Me”. Hij was één van de ‘Outlaw Country‘ artiesten, een groep countryartiesten die zich destijds verzette tegen de zogenaamde ‘Nashville Sound’.

Merle Haggard vocht in 2008 succesvol tegen longkanker. Eind 2015 werd hij in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Hij leek te herstellen en trad weer op, maar op 2 februari 2016 moest hij alle optredens afzeggen vanwege zijn gezondheid.

In een facebookpost bracht zijn zoon Ben Haggard, gitarist bij The Strangers, een mooi eerbetoon aan zijn overleden vader.Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty