De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Her Majesty en haar heerlijke geschiedenisles country-rock

Verslag van een hele mooie, vorstelijke muziekavond met Her Majesty.

Muzikale grenzen zijn vloeibaar, of in ieder geval poreus, en verschillende genres beïnvloeden elkaar doorlopend. Soms is die beïnvloeding overduidelijk, maar heel vaak gebeurt dat ook op een hele subtiele manier waardoor je het pas hoort als je erop geattendeerd wordt.

En dat is precies wat de Nederlandse formatie Her Majesty doet met haar huidige concertreeks ‘Are You Ready For The Country?’. De vijf heren van Her Majesty geven een heerlijke geschiedenisles in het ontstaan van de country-rock ten beste: geweldige muziek, omlijst met anekdotes en trivia.

Wij waren present bij hun optreden in De Kleine Komedie in Amsterdam, en genoten met volle teugen. De heerlijke stoelen van het mooie theater waren zoveel beter dan de schoolbanken van vroeger, maar dat was de les die Her Majesty gaf ook. Een absolute must-see voor iedere country(-rock) fan!

Her Majesty

De formatie Her Majesty bestaat uit Jelle Paulusma (gitaar), Bertolf Lentink (gitaar, pedal steel, mandoline), Diederik Nomden (toetsen, gitaar), Dirk Schreuders (bas) en Bauke Bakker (drums). Stuk voor stuk begenadigde muzikanten die hun sporen in de muziekindustrie ruimschoots verdiend hebben. Stuk voor stuk nemen de leden vocalen voor hun rekening, en hun sound is strak. Erg strak!

Na twee succesvolle tournees, met uitverkochte voorstellingen en lovende kritieken alom, waarin ze de magistrale muziek van Crosby, Stills, Nash & Young ten gehore brachten, vond Her Majesty een nieuwe uitdaging in de geschiedenis van de country-rock. Hoe ontstond het, wie waren de voorvechters en de invloedrijke artiesten en tot welke juweeltjes heeft die samensmelting zoal geleid….

Yeah, we’re ready for the country!

Jelle, Bertolf, Dirk, Bauke en Diederik laten er geen gras over groeien, meteen vanaf de eerste klanken zit het tempo – en daarmee ook de stemming – er goed in. Neil Young’s song “Are You Ready For The Country?” uit 1972 is niet alleen de perfecte naamgever voor de tournee, het is ook een epic openingsnummer.

Her Majesty - De Kleine Komedie - 25 feb 2020

Nadat het stof, en de rust, is wedergekeerd, begint de les. De band neemt ons mee op een tijdreis met muziek uit de jaren ’60 en ’70, waarbij de verbanden tussen de songs, stijlen en verschillende toonaangevende artiesten en bands uit die tijd worden blootgelegd.

Mooie songs van grote namen als The Byrds, Gene Clark, The Flying Burrito Brothers, Eagles, Bob Dylan, Gram Parsons en de al genoemde Neil Young komen voorbij. Dit alles wordt afgewisseld door anekdotes en weetjes die bij ons een menig ‘oh-ja, dat is waar ook’ moment opriepen. Een mooi voorbeeld is het verhaal rond “Wild Horses”, dat we allemaal kennen als een song van de Rolling Stones. Soms blijkt de werkelijkheid net even anders…

Vrolijke verhalen, vrolijke songs. Droevige verhalen, sad songs. De avond heeft het allemaal en hij is voorbij voor je er erg in hebt.

De afsluiting van de avond is een andere klassieker: “Will The Circle Be Unbroken” van de Nitty Gritty Dirt Band. Aanvankelijk aarzelend, maar steeds luider zong het publiek mee met het refrein en werd De Kleine Komedie eventjes omgetoverd tot een klein kerkje ergens op een eenzame vlakte in de zuidelijke staten van Amerika. Chills!

Her Majesty - De Kleine Komedie - 25 feb 2020

Go see their show if you can!


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty