De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Genieten bij JP Harris was géén ‘Tough Choice’!

Concertverslag van een mooi optreden van JP Harris. Niet wereldberoemd, wel goed. Een aanrader!

Om het heerlijke countrygevoel van de grand finale met Wagonwheel bij Darius Rucker (dinsdag 30 oktober, Paradiso Amsterdam) vast te houden, besluiten we meteen vrijdag nóg een country avond te doen en de show van JP Harris and the tough choices in Café Wilhelmina in Eindhoven bij te wonen.

Hebben wij het geluk dat we niet specifiek fan zijn van één bepaalde artiest maar van het country genre in het geheel? Misschien. Als je hart warm wordt van mooie verhalen, herkenbare beelden of prachtige verwoordingen van emoties waarbij je denkt; “my gosh, dat herken ik!” dan heeft het country genre een plekje voor jou!

Onverwachte ontmoeting

We zijn vrijdag 2 november al heel bijtijds in het café en kunnen als ware groupies zo zelfs het opbouwen van het podium en het uiteindelijke soundchecken meebeleven. Waar eerder die week bij Darius Rucker nog een hele crew een overload aan instrumenten en toebehoren tevoorschijn toverde, lopen JP Harris en zijn bandleden lekker no nonsense zélf met hun spullen in grote travelbags te sjouwen. En is dat niet precies wat ieder mens moet doen in het leven. Je sjouwt altijd je eigen bagage in je eigen tas. Dat is een van de rake opmerkingen die JP met ons deelt in een spontaan gesprekje dat ontstaat aan een tafeltje tijdens een pauzemomentje. Het toont meteen dat deze ruwe bolster, blanke pit niet zomaar wat woordjes op een leuk melodietje componeert. Hij denkt na over dingen en dat hoor je in zo’n simpele – tussen neus en lippen door – opmerking in dit kroeggesprek.

Never judge a book by its cover

Genietend van het flesje water dat we hem aanbieden, vertelt JP Harris over zijn vroege tienerjaren waarin hij nog wel even de dwaling had om in een punkband te spelen. Maar al gauw greep het country genre hem en was er geen weg meer terug “..want country is het enige dat ik kan schijven en spelen”, zo zegt hij ons beslist. En dat is meteen de reden dat hij niet voor het grote geld gaat zoals de new country helden van vandaag.

Voor het grote geld zou hij teveel compromissen moeten sluiten en zijn authenticiteit verliezen. Grote sterren van vandaag krijgen te weinig kans om nog échte country te spelen, op een uitzondering, zoals bijvoorbeeld het bluegrass album van Dierks Bentley (“Up On The Ridge“, red.) na. Geen big money, geen country rock, country punk, new country, alt-country of Americana. Voor JP is country muziek gewoon country muziek. Punt. Basta.

JP heeft een duidelijke visie waarover hij graag met je in gesprek gaat. Hij grapt dat hij snapt dat mensen niet direct traditionele countrysongs van hem verwachten als ze afgaan op zijn uiterlijk. Inderdaad, de ruige baard en de talloze tatoeages doen je inderdaad vermoeden dat er ruige rockklanken uit zijn gitaar getoverd zullen worden. En ook de warme klank van zijn stem is een aangename verrassing, zowel op de plaat als in een goed gesprek. Never judge a book by its cover, dus doe dat ook maar niet met deze fijne man!

We vragen natuurlijk wat hij van Nederland vindt en of dit zijn eerste keer is. Maar nee, meneer Harris heeft al vaker in Nederland gespeeld, alleen nog nooit eerder in Eindhoven.

The Tough Choices

Zijn band The Tough Choices bestaat uit musici die ook nog allemaal in een eigen band spelen. Vast geen tough choice om dan met JP te gaan toeren, zo vermoeden wij. De bandleden zijn, op de gitarist na die uit Canada komt, allemaal afkomstig uit de USA en Miss Tess ((bas)gitaar, toetsen en zang) verzorgt zelfs samen met de peddlesteel-speler het voorprogramma.

JP woont zelf zowat in downtown Nashville en hij zegt meteen toe dat we maar contact met hem moeten opnemen voor een paar wondermooie tips in de categorie do’s and don’ts als we in 2020 zijn hometown aandoen op onze volgende rondreis. We keep that in mind! Daarna excuseert hij zich en gaat weer verder met het soundchecken waar wij nog even van blijven meegenieten!

De show

Rond negen uur die avond zijn alle houders van de tachtig verkochte kaartjes present en na een aardige opwarmer van Miss Tess zijn we klaar voor JP Harris. We kennen eigenlijk maar een half woord van zijn muziek. In aanloop naar deze avond hebben we zijn nieuwe (derde) album “Sometimes Dogs Bark At Nothing” gedownload, maar vanaf de eerste song pakt het warme stemgeluid van deze, in het dagelijks leven nog steeds werkzame timmerman, ons in. Startend met “California Turnarounds” geeft JP ons een inzicht in zijn leven. Zijn songs zijn eigenlijk altijd gebaseerd op zijn eigen belevenissen en JP ging er al op jonge leeftijd vandoor om de waan en faam te ontdekken. Het stevige “JP’s Florida Blues #1” zet de toon en de heupen kunnen los!

Enigszins terughoudend meldt JP dat hij die ochtend zelfs wakker werd gebeld met het nieuws dat de Nederlandse Volkskrant een 4 sterren review van zijn nieuwste album had gepubliceerd en dat is meteen een mooie reden om in elke geval “When I Quit Drinking” en de titelsong van het album te spelen. Op zijn debuutalbum prijkte de track “Two For The Road”, die ook op de soundtrack van de film ‘At Any Price’ is terug te vinden. En zoals een goed country artiest betaamt, is er ook aandacht voor de roots. Er wordt dus ook een oldie gespeeld, in dit geval Terry Allen’s “Amarillo Highway”.

Als we toe zijn aan de laatste song “Lonesome On’ry & Mean”, een cover van Waylon Jennings, heeft JP Harris ons helemaal voor zich gewonnen. Wat was dit een avond vol heerlijke muziek! Mocht je de kans krijgen hem live aan het werk te zien, laat deze dan niet schieten!

Copyright images en concertverslag: Kitty Riemslag


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty