De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Eerbetoon aan de ‘Gentle Giant’

Een gepensioneerde countrylegende wordt binnenkort door collega's in het zonnetje gezet.

In mei vorig jaar kondigde de toen 76-jarige countrylegende Don Williams zijn pensioen aan. Hiermee kwam er een einde aan een indrukwekkende carriére die ons vijf decennia lang mooie, traditionele countrymuziek bracht. De naam mag dan misschien niet iedereen bekend in de oren klinken, wanneer je zijn bekendste songs hoort zijn er vast enkele ‘Oh-ja’ momentjes.

It’s time to hang my hat up and enjoy some quiet time at home. I’m so thankful for my fans, my friends and my family for their everlasting love and support Don Williams

Don Williams

Don is geboren op 27 mei 1939 in Texas en speelt als tiener al de deuntjes na die hij op de radio hoort. Van 1964 tot 1969 is hij lid van de groep Pozo Seco Singers. Deze groep zingt liedjes uit verschillende genres, waaronder country, en scoren enkele hits.

Nadat deze groep stopt, werkt hij even voor zijn schoonvader, maar dat is slechts tijdelijk. In het begin van de jaren zeventig start hij een solocarrière die erg succesvol is. Tussen 1974 en 1991 scoort Don minstens één nummer 1 hit per jaar, een statistiek die zijn grootsheid onderstreept.

Don Williams

Tijdens zijn carrière scoort Don in totaal zeventien nummer 1 hits, ontvangt hij diverse prestigieuze awards en krijgt hij wereldwijd erkenning voor zijn verdienste voor de (country)muziek. Zijn bijnaam is ‘Gentle Giant’, waarbij ‘gentle’ op zijn stem slaat en ‘giant’ op zijn lichaamslengte.

Eerbetoon

Op 30 juni 2017 verschijnt het tributealbum “Gentle Giants: The Songs Of Don Williams”. Het is een initiatief van Don’s vaste producer Garth Fundis, die een groot aantal hedendaagse countrysterren bereid vond klassieke nummers van Don in een hedendaags jasje te stoppen.

It has been my privilege to work frequently with Don through the years, and I’m proud to honour him with this new project. Garth Fundis

Op het album staan covers van elf klassieke Don Williams songs. Zo horen we onder andere Garth Brooks en zijn vrouw Trisha Yearwood, Dierks Bentley, Brandy Clark, Alison Krauss, Chris Stapleton en Lady Antebellum.

Geslaagde makeovers

Ook de Pistol Annies nemen een classic van Don Williams voor hun rekening. Zijn hit “Tulsa Time” krijgt van Miranda Lambert, Ashley Monroe en Angaleena Presley een hele mooie makeover. Het is het openingsnummer van het album en de dames raken meteen de juiste snaar. Ze brengen je in de stemming voor een mooi album vol met fantastische traditionele countrymuziek. Een absolute aanrader!

Andere vermeldenswaardige hoogtepunten van het album zijn het mooie “I Believe In You” door Brandy Clark, “Some Broken Hearts Never Mend” door Dieks Bentley, “Amanda” door Chris en Morgane Stapleton en “Good Ole Boys Like Me” door Garth Brooks.

Gentle Giants - The Songs Of Don Williams

Op “Some Broken Hearts Never Mend” wordt de mooie baritonstem van Don vervangen door die van Dierks Bentley. Het ‘rauwe randje’ in Dierks’ stem geeft het ietwat ‘gladde’ origineel een hele mooie twist. Het nummer krijgt er zelfs nog meer diepgang, geloofwaardigheid en een vleugje gekrenktheid door.

De stem van Garth Brooks lijkt geknipt voor het werk van Don Williams, kraakhelder en glad. Wanneer je Garth’s uitvoering van “Good Ole Boys Like Me” hoort, en niet weet dat het eigenlijk een Don Williams song is, zou je denken dat het van zijn debuutalbum of “No Fences” afkomstig is. Garth behoudt met deze versie dan ook de sound en feel van het origineel. Zo ook Brandy Clark op het mooie “I Believe In You”.

Dat geldt niet per se voor de (live) uitvoering van “Amanda” door Chris Stapleton. De rauwe stem van Chris is sowieso al het tegenovergestelde van de gladde bariton van Don en dat werkt door in deze cover. Het is echter een pareltje die zijn plek op dit tributealbum zeker verdient. De mooie, gevoelige backing vocals van Morgane Stapleton dragen zeker bij aan de emotie van het lied.

Conclusie

“Gentle Giants: The Songs Of Don Williams” dat 30 juni uitkomt, is een album dat je zeker moet beluisteren.

Het is een geslaagde mix van tijdloze traditionele countryklassiekers, overgoten met de persoonlijke sausjes van de hedendaagse sterren. Een luisterplaat, die ook als achtergrondmuziek zeer geschikt is. Een echte aanrader!

Tracklist

 1. “Tulsa Time” door Pistol Annies
 2. “I Believe In You” door Brandy Clark
 3. “We’ve Got A Good Fire Goin'” door Lady Antebellum
 4. “Some Broken Hearts Never Mend” door Dierks Bentley
 5. “Amanda” door Chris Stapleton (feat. Morgane Stapleton)
 6. “Till The Rivers All Run Dry” door Alison Krauss
 7. “Love Is On A Roll” door John Prine (feat. Roger Cook)
 8. “If I Needed You” door Jason Isbell & Amanda Shires
 9. “Maggie’s Dream” door Trisha Yearwood
 10. “Lord I Hope This Day Is Good” door Keb’ Mo’
 11. “Good Ole Boys Like Me” – Garth Brooks

Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty