Darius Rucker & Russell Dickerson in Paradiso Amsterdam

31 oktober 2018 | Concerten, Concertrecensie | 1 reactie

Op de dag dat bekend werd dat het grootste countryfestival van Europa volgend jaar naar Nederland komt, konden we in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam genieten van de mooie muziek van één van de grootste countrysterren van dit moment. Darius Rucker nam deze keer de relatieve nieuwkomer Russell Dickerson mee op zijn Europese tournee.

Going out with a bang

Het podium van de grote zaal van Paradiso is voor een muzikant misschien wel de mooiste plek in Nederland. Het uitzicht op het publiek in de zaal en de twee balkonringen doet denken aan een oude schouwburg. En ook voor het publiek is het er fijn vertoeven. De oude, verlichte glas-in-loodramen geven tijdens de optredens een hele nostalgische sfeer.

Ook de akoestiek van deze oude kerk wordt vaak geroemd. Veel artiesten verkiezen met name hierom deze zaal. Zo sluit bijvoorbeeld de Nederlandse formatie De Dijk hun tournee traditioneel hier af. Een uitstekende plaats voor een mooi muziekfeest, zo moet ook Darius gedacht hebben. Het was namelijk het laatste optreden van zijn Europese Tour van 2018.

A loud bang!

Helaas moeten we constateren dat het gisteren een té luid muziekfeest werd. Een zanger als Darius, met zijn donkere, met blues en soul doorspekte countrystem, verdient in onze ogen een beter geluid. En het publiek ook.

We hebben op verschillende plekken in de grote zaal naar het concert geluisterd, maar het geluidsniveau was gewoon te hoog en de instrumenten overstemden regelmatig de zang. Deze ervaring werd door een groot aantal concertbezoekers gedeeld, zo leerde ons een kleine rondvraag na afloop.

Russell Dickerson

Russell Dickerson uploadt in 2015 een song op Youtube die al snel viraal gaat. Hij had daarvoor al geprobeerd enkele songs te releasen, maar deze track – “Yours” – zorgt voor zijn doorbraak en eerste nummer 1 hit. Het nummer is nog altijd enorm geliefd bij bruidsparen, iets dat het destijds veel momentum gaf in de hitlijsten.

Als support-act bewaarde Russell dit nummer tot het einde van zijn set. Voorzien van soepele dansmoves en vele sprongen, liet hij daarvoor in een energieke warm-up enkele andere songs van zijn debuutalbum “Yours” te horen, zoals bijvoorbeeld “MGNO” en “Float”.

Natuurlijk kwamen zijn eerste single “That’s My Girl” (2011) en “Blue Tacoma”, zijn andere nummer 1 hit, ook voorbij.

Darius Rucker

En toen was het tijd voor de maestro. Een concert van Darius Rucker is altijd een feest, zo ook deze keer.

Het vakmanschap van en de chemie tussen Darius en zijn band is van hoog niveau. Het zijn muziekliefhebbers. Ze leven voor de muziek en een goed nummer is een goed nummer. Of het country, pop, funk of rock is, doet eigenlijk niet ter zake.

Veel covers

Darius heeft een zwak voor coverbands. Hij is zelf ook begonnen in een coverband en noemt ze ‘the salt of the earth’, hetgeen zoveel betekent als ‘hardwerkend’, ‘normaal of gewoon’ en ‘nederig’.

Die voorliefde is tijdens zijn concerten altijd merkbaar, want Darius heeft volgens ons het record ‘covers gespeeld door een headliner’ in handen. Alleen al gisteren kregen we er acht voorgeschoteld. Natuurlijk zijn enkele songs van zijn vorige band “Hootie & The Blowfish”, maar ook Adele, Oasis, Blackstreet en Garth Brooks kwamen voorbij.

Veel hits, veel lol

Darius heeft nu zes albums uit, en hiermee talloze hits gescoord. Er moet toch een punt komen dat hij óf zijn set langer moet maken, óf minder covers moet spelen, als hij zijn fans niet ietwat teleurgesteld naar huis wil laten gaan. Gelukkig kregen we gisteren een selectie van alle albums voorgeschoteld, zie de setlist onderaan deze recensie.

Ondanks dat de band al enkele jaren met Darius speelt, hebben de mannen de grootste lol op het podium. Gisterenavond was er nog een extra element in het spel, na deze show keren ze weer naar Amerika en hun families terug. Het zorgde voor een jeugdige, bevrijdende ontlading. Nog één keer werd er alles gegeven.

Ook Russell Dickerson werd bedankt voor zijn support. Hij heeft ongetwijfeld weer een hoop geleerd van het touren met Darius. Hij toonde dan ook veel dankbaarheid toen hij tijdens Darius’ set nog een keer op het podium werd geroepen. Samen met Darius zong hij “Hold My Hand”, een Hootie & The Blowfish cover.

Russell had het er wat moeilijk mee. Niet zozeer om de tonen te halen, maar om vrij te kunnen bouncen op het podium. De crew van Darius had namelijk bij wijze van grap zijn rechterhand vastgebonden op zijn rug. Het was een typerend moment voor de ontspannen sfeer van de avond.

Setlist Darius Rucker

1
Homegrown Honey
4
2
Radio
3
3
Southern State Of Mind
2
4
For The First Time
5
5
If I Told You
5
6
This
2
7
True Believers
3
8
Exodus
0
9
Life’s Too Short
5
10
Let Her CryHootie & The Blowfish
 
11
It Won’t Be Like This For Long
1
12
Friends In Low PlacesGarth Brooks
 
13
No DiggityBlackstreet
 
14
All I Want
1
15
Someone Like YouAdele
 
16
Only Wanna Be With YouHootie & The Blowfish
 
17
Don’t
5
18
Don’t Think I Don’t Think About It
1
19
Alright
1
20
Straight To HellDrivin’ ‘N Cryin’
 
21
Hold My HandHootie & The Blowfish
 
22
Come Back Song
2
23
Champagne SupernovaOasis
 
24
Hands On Me
5
25
Wagon Wheel
3

[0] “Back To Then” uit 2002
[1] “Learn To Live” uit 2008
[2] “Charleston, SC 1966” uit 2010
[3] “True Believers” uit 2013
[4] “Southern Style” uit 2015
[5] “When Was The Last Time” uit 2017

1 Reactie

  1. Wat verwoord je dat goed! Die toch wat lastige spanningsboog tussen covers en eigen repertoire! “Er moet toch een punt komen dat hij óf zijn set langer moet maken, óf minder covers moet spelen, als hij zijn fans niet ietwat teleurgesteld naar huis wil laten gaan.” Ja, sik twijfel ook nog of ik nou licht teleurgesteld ben of niet. NOOIT teleurgesteld door Darius en zijn fantástische band..maar eerlijk is eerlijk: ik kom voor Country Darius en zijn nummers. Af en toe een hooty is prima maar als ik Adèle wil, ga ik wel naar Adèle (al zong Darius dat lied óók prachtig met zijn warme unieke stem) Dus ja, dat spanningsveld is precies waardoor je op 2 gedachten / gevoelens hinkt. Gelukkig is dit concert ook onder de streep een geweldige ervaring geweest! top!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *