De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Countrymuziek buiten Amerika

De expansie van countrymuziek is niet te stoppen.

Hoewel de bakermat van de countrymuziek zelf enorm groot is (Amerika is ruim 9 miljoen km2 groot en telt bijna 324 miljoen inwoners), is er ook buiten haar landsgrenzen een grote markt voor countrymuziek. Dit ervaar je wanneer je naar de, helaas nog spaarzame, Europese optredens gaat. De zalen zijn veelal uitverkocht, het enthousiasme is groot en er komen fans in alle leeftijdscategorieën.

Country in Europa

Het jaarlijks terugkerende Country 2 Country Festival trekt enorm veel bezoekers. De drie concertlocaties zijn iedere dag dat het festival duurt snel uitverkocht, en het wordt live uitgezonden door de BBC. Een klein aantal artiesten heeft het aangedurfd om concerten in Nederland te spelen, anderen kiezen (nog) voor het grotere en veiligere Duitsland. Daar zijn immers nog altijd een groot aantal Amerikaanse soldaten gestationeerd.

Luke Bryan - München en Berlijn 2015

Zo zagen/zien we onder andere Thomas Rhett, Brantley Gilbert, Kacey Musgraves, Sturgill Simpson, Sam Hunt, Frankie Ballard, Dixie Chicks en Eric Church in de Nederlandse concertzalen en kozen bijvoorbeeld Luke Bryan, Chris Young en Chris Stapleton voor Duitsland.

Eergisteren werd bekend dat zelfs Maddie & Tae, toch relatieve nieuwkomers, naar Engeland gaan voor een serie concerten. Als headliners nog wel…

Onderzoek door Country Music Association

Voor de eerste keer in haar bestaan heeft de CMA een onderzoek gedaan naar de fanbase van countrymuziek buiten Amerika. Het resultaat bevestigt wat wij allang weten: country is hot en kent ook buiten Amerika een hoop fans.

Het onderzoek spitste zich toe op de volgende landen/gebieden: Canada, Australië, Scandinavië, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Er werd onder andere onderzocht hoe groot de buitenlandse markt is en wat de luistergewoontes van de fans zijn.

De buitenlandse markt

Gemiddeld luistert ruim eenderde van de ondervraagden geregeld naar countrymuziek. De hoogste score werd behaald in Canada, hier lag het percentage op zo’n 50 procent. Duitsland en Australië scoorden met 34 en 35 procent het laagst.

Andere uitkomsten van het onderzoek:

  • Van de luisteraars plaatste ruim de helft countrymuziek in de Top 3 van hun meest favoriete genres.
  • Country stond bij de luisteraars in Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk het vaakst op nummer 1.
  • Ongeveer een kwart van de luisteraars heeft pas in de laaste vijf jaar het genre ontdekt. Countrymuziek heeft buiten Amerika dus een groot aantal ‘nieuwe fans’.
  • De grootste groei in het aantal luisteraars vond plaats in Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Conclusie

De markt voor internationale countrymuziek is groeiende. We hebben al eerder tekenen gezien dat de verantwoordelijke mensen in het genre (platenmaatschappijen, verenigingen en stichtingen) en de artiesten zelf voorzichtig hun vleugels uitslaan naar nieuwe gebieden. Deze trend zal zich, nu het onderzoek is afgerond en de resultaten zo overduidelijk zijn, ongetwijfeld voortzetten.

Wij, als fans, kunnen daar in de toekomst mooi de vruchten van plukken. Het betekent meer aandacht voor het genre en meer concerten aan deze kant van de Atlantische oceaan. Yeehaw!


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty