De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Colter Wall en John Clay live in de Melkweg

Een avondje mooie verhalen luisteren bij een imaginair kampvuurtje.

Het concert van Colter Wall gisteren in de kleine ‘Upstairs’ zaal van de Melkweg in Amsterdam was een kennismaking met een andere soort countrymuziek. Colter’s muziek klinkt als de donkere, eenzame levensverhalen van een oude, versleten zwerver die het allemaal al meegemaakt heeft. Luistermuziek van een hoog niveau!

John Clay

In Amerika waren niemand minder dan Margo Price en Cody Jinks de support-acts, in de Melkweg was het John Clay. John is een singer/songwriter die al enkele jaren met Colter optrekt en ook meewerkt aan zijn albums. Ook hij was van grote klasse en kreeg daardoor de volle aandacht van het publiek. Zes nummers speelde hij, maar dat hadden er ook meer mogen zijn.

John speelde enkele nummers van zijn EP “Now It’s Time” (2016) en enkele mooie covers van onder andere Guy Clark en Willis Alan Ramsey. Die laatste is bij het grote publiek onbekend, ook in Amerika. Logisch ook wel, want de beste man bracht in 1972 zijn debuutalbum “Willis Alan Ramsey” uit en daar bleef het bij! Volgens John treedt Willis nog altijd op, en is het album dusdanig goed dat er nog altijd mensen op afkomen.

Setlist John Clay

 1. Running Away
 2. 34 Dollars
 3. Like A Coat From The Cold (Guy Clark cover)
 4. My Place
 5. Mourning Again
 6. The Ballad Of Spider John (Willis Alan Ramsey cover)

Colter Wall

Colter Wall - Colter Wall

Met zijn debuutalbum “Imaginary Appalachia” oogstte Colter al veel lof. Een unieke sound en authentieke songs, zonder poespas gezongen door een jongeman die klinkt als iemand uit Waylon Jennings’ generatie.

Op zijn tweede album “Colter Wall”, dat op 12 mei uitkwam, laat Colter zien nog altijd als artiest en songwriter te groeien.

Op deze Europese tournee bracht hij alleen een akoestische gitaar mee. En dat volstaat. Zoals we eerder ook al opmerkten bij het concert van Charlie Worsham op de Amsterdam Country Night: “Sometimes all it takes is a guy with a guitar”.

Sometimes all it takes, is a guy with a guitar

Country with soul

Colter Wall gaat duidelijk niet voor hoge noteringen in de hitlijsten. Hij maakt mooie oprechte country met slechts een handvol traditionele instrumenten en heel veel soul. Inspiratie haalt hij uit de gebeurtenissen in het dagelijks leven en de songs ademen de uitgestrektheid van Saskatchewan, het gebied waar hij is opgegroeid.

Ondanks dit alles, of misschien juist wel daardoor, valt hij steeds meer op. Ook buiten Canada weten meer en meer mensen zijn muziek te waarderen. Dit geldt niet alleen voor ‘Music City‘, maar zelfs voor Hollywood. Het mooie “Sleeping On The Blacktop” van zijn debuutalbum “Imaginary Appalachia” uit 2015, wordt in maar liefst twee films gebruikt.

Wat een stem!

De eerste noten van de openingstrack “Thirteen Silver Dollars” komen uit de gitaar en het is wachten op de eerste tekstregels. En inderdaad, we worden niet teleurgesteld. Wat een stem!

De jonge Colter klinkt zoals op het album, met zijn lage en ruwe stem zingt hij de liedjes met volle overtuiging. Wanneer je je ogen sluit, waan je jezelf in een donkere, rokerige saloon waar een oude cowboy melancholische liederen zingt over het harde bestaan in het Wilde Westen. Alleen de geur van sigarettenrook ontbreekt, dankzij het geldende rookverbod.

Colter Wall - Melkweg 170601

Colter speelt vooral liedjes van zijn recente album, maar deze wisselt hij af met tracks van zijn debuutalbum en enkele covers van zijn favoriete artiesten. Bij een paar nummers komt John weer het podium op voor de nodige ondersteuning en backing vocals.

Ook krijgen we nog een nieuw nummer te horen, “Saskatchewan in 1881”. Een nummer dat hij schreef toen hij de uitgestrektheid van het gebied aanschouwde en zijn gedachten afdwaalden naar hoe het er omstreeks 1881 uitgezien moet hebben. Destijds was het nog een echte ‘frontier’, met enkele nederzettingen maar vooral veel bossen. Het nummer staat (nog) niet op één van zijn albums, het was dus een Nederlandse primeur.

Zijn bekendste nummer, “Sleeping On The Blacktop” bewaart hij voor het laatst, maar ook de rest van de setlist (zie hieronder) wordt met luid gejuich en applaus gewaardeerd.

In de uitverkochte kleine ‘Upstairs’ zaal, op de bovenste verdieping van de Melkweg, wist Colter met gemak een kleine, sfeervolle en fenomenale show neer te zetten. Het publiek genoot met volle teugen van een avond vol (h)eerlijke countrymuziek. Hopelijk zien we hem snel terug in Nederland.

Setlist

 1. Thirteen Silver Dollars
 2. Codeine Dream
 3. Me And Big Dave
 4. Saskatchewan in 1881 (new song)
 5. The Devil Wears A Suit And Tie
 6. You Look To Yours
 7. Railroad Bill (Ride, Ride) (Ramblin’ Jack Elliot cover)
 8. Onbekend
 9. Motorcycle <
 10. Mule Skinner Blues (Jimmy Rodgers cover)
 11. Oval Room (Blaze Foley cover)
 12. Tramp On The Street (Bill Carlisle cover)
 13. Kate McCannon
 14. Sleeping On The Blacktop
 15. Snake Mountain Blues (Townes Van Zandt cover)

Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty