De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

CMA Songwriter Series 2018 in Het Zonnehuis

De CMA Songwriter Series kwam voor de tweede keer naar Nederland. Een verslag.

De CMA Songwriter Series kwam voor de tweede keer naar Nederland. Dit jaar werd ‘Het Zonnehuis’ in Amsterdam omgetoverd tot een klein café ergens in Nashville.

Ashley Campbell, Chris DeStefano, Drake White en Charlie Worsham stonden deze keer op het affiche. Een mooie line-up want het zijn erkende tekstschrijvers en zowel Ashley, Drake en Charlie hebben al in Nederland opgetreden.

Net voordat hij met niemand minder dan Kacey Musgraves door Scandinavië en Duitsland gaat touren, en op de releasedag van zijn allereerste officiële single, mocht Joe Buck de zaal opwaren.

Het Zonnehuis

Weinigen waren vooraf bekend met Het Zonnehuis, maar na afloop was iedereen het erover eens dat dit een toplocatie is voor intieme, kleinschalige concerten als de Songwriter Series.

De akoestiek is erg goed en de zaal ademt met een beetje fantasie de sfeer van een oude honky-tonk zaal. Er ligt zelfs een parketvloer om te dansen. Iets dat de geplaatste stoelen op deze avond verhinderden, maar de sfeer was er soms wel naar.

Ook het welkom was uniek. Daar waar bij andere zalen gewoon de deur opengaat, werden we bij Het Zonnehuis verwelkomt als in een circus: “Dames en heren, welkom in Het Zonnehuis!”.

Joe Buck

Joe Buck wint steeds meer fans onder de bezoekers van de concerten. Een toegankelijke, zachte en vriendelijke kerel die heel goed weet wat goede muziek is. Hij weet ook goed wat hij wilt, maar laat zich niet overhaasten.

Talentenjacht winnen, muziek uitbrengen, support-act, de juiste platendeal sluiten, naar Nashville reizen om daar ervaring op te doen en deze vervolgens gebruiken om nóg betere songs te schrijven. Dan een single uitbrengen en nu dus touren met een gevestigde naam in de countrywereld. Stap voor stap vinkt hij de hokjes af, op weg naar hopelijk een grote, lange muziekcarrière.

En ook gisteren wist hij weer, samen met Simon, zijn mede-songwriter en podiummaatje het publiek te vermaken en boeien met zijn songs en oogste hij applaus. Als afsluiter speelden ze “Black”, zijn kersverse single. Op naar zijn volgende avontuur, het voorprogramma verzorgen van Kacey Musgraves. Wederom samen met Simon.

Songwriters Round

Vier krukken, vier gitaren en één banjo staan al klaar op het kleine podium. De banjo verraadt meteen waar Ashley zit. Het format van de Songwriter Series is dat de songwriters om de beurt een song spelen en wat vertellen over de totstandkoming ervan.

Ashley beet het spits af, waarna we steeds tegen de klok in rondjes maakten. Twintig mooie songs werden er gespeeld, vijf per songwriter. Het is een volwaardig concert, maar toch vloog de avond te snel voorbij. Van de aanwezigen hadden de artiesten ook zeven songs per stuk mogen spelen… Of meer!

Met name Drake White en Charlie Worsham bleken ook nog over stand-up comedian kwaliteiten te beschikken. Het werd daardoor niet alleen een muzikale avond, het werd ook een erg vermakelijke avond.

Ashley Campbell

In september konden we in zaal ‘Upstairs’ van de Melkweg al genieten van een geweldig concert. Ze liet daar zien en horen dat ze enorm getalenteerd is en dat ze haar succes zeker niet alleen aan haar fameuze achternaam te danken heeft.

Tijdens de Songwriters Round speelde ze enkele songs van haar debuutalbum dat dit jaar verscheen. Ze opende de avond met het leuke “Better Boyfriend” en sloot na nog enkele songs van dat album af met het ontroerende “Remembering”.

Dit is een track die ze voor haar vader, Glen Campbell, schreef, nadat hij steeds meer leed onder de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Chris DeStefano

Wanneer je vaak tracklists van de daarbijbehorende songwriting credits leest, is de naam Chris DeStefano geen onbekende. Hij behoort tot de topsongwriters in Nashville. Maar dat de beste man ook zo kon zingen was ons, vermoedelijk iedereen in de zaal, onbekend.

Hij opende met “Good Girl”, een song die hij voor Carrie Underwood schreef. “Waarom ‘geeft’ die man zijn songs aan anderen?”, vroegen we ons af nadat hij begon te zingen.

Maar later bleek dat Joe Buck niet de enige was die die dag werk uitgebracht had. De eerste single van Chris zag ook op 12 oktober het daglicht en daarnaast verscheen er nog een album waar hij nauw bij betrokken was.

De titel van zijn single is “Wide Open” , en als je hieronder op play drukt, kun je naar het nummer luisteren terwijl je verder leest.

Chris DeStefano - "Wide Open"

Daarnaast is hij als songwriter, muzikant én producer ook verantwoordelijk voor het nieuwe album van Morgan Evans “Things That We Drink To”.

Chris speelde nog mooie versies van “From The Ground Up” (Dan + Shay), “Something In The Water” (Carrie Underwood) en “Kiss Somebody” (Morgan Evans).

Drake White

Drake White is een fenomeen. Een eigenwijs, uniek en energiek mens die leeft voor zijn muziek. Het is dé uitlaatklep in zijn leven, en veel songs zijn dan ook gebaseerd op momenten uit zijn leven.

Zo ook “Story”, waar hij de avond mee begon. Voor 95 procent zijn het waargebeurde verhalen uit zijn familie. De achtergrond bij “Heartbeat” was ook interessant. De gemiddelde rusthartslag is ongeveer 60bpm, het nummer is opgenomen met 120bpm. Leerzaam, maar nog belangrijker: het is zo’n nummer dat je steeds meer gaat waarderen naarmate je het vaker hoort en ook daadwerkelijk luistert naar de tekst.

Een nieuwtje die avond was “The Coast Is Clear”, een nieuwe song van Drake. Deze track is geïnspireerd door zijn ouders en de manier waarop ze hem vaak zijn gang lieten gaan. Onder het motto ‘The Coast Is Clear’ spoorde zijn vader hem vaak aan dingen te ontdekken en datgene te doen dat hij zelf graag wilde. Een mooi eerbetoon aan zijn ouders.

De uitvoering van “Makin’ Me Look Good Again” was fenomenaal. Drake stapte voorbij de monitoren en zong het nummer zonder microfoon. Het leerde ons drie dingen: Wat een goede akoestiek heeft Het Zonnehuis, die man kan echt wel zingen en wat waren we getuige van een unieke avond. Kippenvel!

Charlie Worsham

De klassificatie die we hierboven in de eerste alinea bij Drake gebruikten, kunnen we ook herhalen bij Charlie Worsham. Hij heeft dan weliswaar (nog) geen echt grote hits gescoord, zijn fanbase is groot. Charlie bezit de gave om – ogenschijnlijk – moeiteloos, mooie songs te schrijven én te spelen op het podium.

Zijn gitaarspel is van grote klasse, zijn songs soms funny, soms serieus. Het is iets dat zijn optredens altijd boeiend maken, ook omdat hij het combineert met een hele leuke, spontane interactie met het publiek.

Naast eigen songs als het mooie “Mississippi In July” en “Southern By The Grace Of God”, speelde hij ook twee nieuwe songs. “Don’t Quit Your Daydream” en “Love You To The Moon (And Back)”. Een hele blije en trotse Charlie vermeldde bij dat laatste nummer dat deze wordt opgenomen door niemand minder dan Kip Moore.

12 maanden

Naast ‘jokes’ en achtergronden bij mooie countrysongs, hebben we deze avond ook enkele andere zaken geleerd. De dochter van Chris is nu net 18 maanden en Drake was precies 9 dagen 420 maanden oud. En wij balen dat we weer 12 maanden moeten wachten op een vervolg!

Maanden. Het werd zowat het thema van de avond na Drakes vraag aan Chris wanneer je stopt de leeftijd van je kind in maanden uit te drukken. Het viertal zelf had net zoveel lol op het podium als wij in de zaal. Fantastisch!

Hoewel er nog niets is aangekondigd, is wel duidelijk geworden dat veel countryfans de CMA Songwriters Series waarderen. De verandering van locatie ten opzichte van vorig jaar was een goede zet, het lijkt erop dat de CMA Songwriter Series een nieuw ‘thuis’ in Nederland heeft gevonden.

Hopelijk weten volgend jaar nog meer fans de weg naar de Songwriter Round te vinden. Dit jaar waren er ongeveer 150 bezoekers, maar het Zonnehuis kan zeker twee keer zoveel aan!

Setlist

Hieronder de volledige setlist. De titels zijn vetgedrukt, daarachter wordt de artiest vermeld die de track heeft opgenomen en de initialen van de artiest die de songs in Het Zonnehuis speelde.

 1. Better Boyfriend (Ashley Campbell / AC)
 2. Good Girl (Carrie Underwood / CD)
 3. Story (Drake White / DW)
 4. Mississippi In July (Charlie Worsham / CW)
 5. I Wish I Wanted To (Ashley Campbell / AC)
 6. Kiss Somebody (Morgan Evans / CD)
 7. The Coast Is Clear (Drake White / DW)
 8. Love You To The Moon (And Back) (Charlie Worsham / CW)
 9. Carl & Ashley’s Breakdown (Ashley Campbell / AC)
 10. From The Ground Up (Dan + Shay / CD)
 11. Heartbeat (Drake White / DW)
 12. Stoned When Jesus Takes Me Home (Charlie Worsham / CW)
 13. Time Has Kicked Your Ass (Ashley Campbell / AC)
 14. Wide Open / Chris DeStefano / CD)
 15. Living The Dream / (Drake White / DW)
 16. Don’t Quit Your Daydream (Charlie Worsham / CD)
 17. Remembering (Ashley Campbell / AC)
 18. Something In The Water (Carrie Underwood / CD)
 19. Makin’ Me Look Good Again (Drake White / DW)
 20. Southern By The Grace Of God (Charlie Worsham / CD)

Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty