De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

CMA Songwriter Series 2017 in Melkweg

Het fenomeen uit Amerika kwam naar De Lage Landen. Wat een heerlijke muziekavond!

Het begon in Joe’s Pub in Brooklyn (New York), op ruim vijfduizend kilometer afstand van Amsterdam. Dat is met een vliegtuig tegenwoordig een fluitje van een cent, maar de CMA Songwriter Series heeft er twaalf jaar over gedaan. Gisteren was het dan eindelijk zover. Vijf talentvolle singer/songwriters stonden op het podium van de Melkweg waar de muziek, maar ook de verhalen erachter centraal stonden.

De eerste Nederlandse editie

De delegatie die de Country Music Association naar Amsterdam stuurde, bestond uit Brandy ClarkAngaleena Presley, Marcus Hummon en zijn zoon Levi en Michael Tyler. We hebben ze voorafgaand aan het concert in twee delen (dames eerst, in deel twee de heren) aan jullie voorgesteld.

CMA Songwriters Series 2017

Deze artiesten hebben stuk voor stuk als songwriter hun sporen verdiend en sommige werken daarnaast aan een carrière als artiest. Deze avond speelden ze allemaal diverse nummers waaraan ze meeschreven. Sommige liedjes behielden ze zelf, andere werden door andere artiesten uitgegeven.

Maar voor het zover was kregen we een kleine verrassing van Nederlandse bodem.

Pieternel

Het concert vond plaats in ‘The Max’, de grote zaal van de Melkweg. Op de vloer recht voor het podium had de organisatie stoelen laten plaatsen. het gaf de zaal een ‘Amerikaanse uitstraling’. Het publiek stroomde nog binnen toen plotseling het voorprogramma op het podium verscheen. Weinigen wisten hiervan, maar we kregen een drietal nummers van Pieternel te horen.

Ze was de winnaar van de ‘DCMA Singer Songwriter Contest‘. Deze contest was een samenwerking tussen de DCMA en de CMA, met als hoofdprijs een optreden als support-act van de Songwriter Series.

Ze zong drie liedjes voor ons, en we begrepen na de eerste al waarom ze gewonnen had. Een mooie stem, fijne muziek en teksten. Ze kreeg de zaal gelijk stil en in ‘luistermodus’.

Setlist

 1. All Night Café
 2. There He Goes
 3. New Day

De Songwriters

Na Pieternel kwamen Brandy, Angaleena, Marcus, Levi en Michael het podium op. Brandy had backstage de toss gewonnen en mocht deze avond als host fungeren. Uiterst links gezeten was ze ook als eerste aan de beurt om een lied toe te lichten, én te spelen. De hele avond gingen ze iedere ronde met de klok mee het rijtje af.

We lichten hieronder per artiest enkele songs eruit, waarbij we het verhaal erachter vermelden. Aan het eind van het artikel vind je nog een complete setlist.

Brandy Clark

Brandy opent met “Mama’s Broken Heart“, een track die geen introductie behoeft. Dit nummer staat op het album “Four The Record” (2011) van Miranda Lambert. De volgende ronde volgde “Get High“, iets dat in (delen van) Amerika gevoelig ligt, maar hier zeker niet zoals ze gemerkt heeft na een dagje Amsterdam. Dit nummer staat op haar eigen debuutalbum “12 Stories” uit 2013.

CMA Songwriter Series 2017 - Brandy Clark - Melkweg

Brandy Clark

Het volgende nummer van Brandy had ook raakvlakken met ‘high zijn’. Ze schreef dit nummer samen met een tekstschrijver die graag enigszins ‘high’ is tijdens een schrijfsessie. Die dag had hij echter wat teveel gerookt, waardoor het schrijven niet echt wilde lukken. De twee besloten een honkbal over te gooien in de voortuin. Onderwijl vertelde hij dat hij soms zijn ex nog tegenkomt. Hij hoopt dan altijd dat zijn huidige vriendin zijn hand vastpakt. Het idee voor “Hold My Hand” was geboren. De track staat ook op “12 Stories”.

Daughter“, afkomstig van haar recente album “Big Day In A Small Town” is wat luchtiger van klank. De tekst daarentegen is een stuk serieuzer en misschien wel gemener. Het idee voor deze song ontstond zoals zo vaak, tijdens een gesprek. Een vriendin van Brandy was dronken en vertelde wat een nietsnut haar ex-man eigenlijk was en hoe hij haar behandeld had. In dat gesprek viel de zin ‘I hope he has a daughter’. Dat was genoeg voor Brandy om dit lied te schrijven.

Karma is a bitch, so I hope he has a daughter

En de beste man kreeg ook inderdaad een dochter… Als allerlaatste track speelde Brandy het hele mooie “Love Can Go To Hell” van haar tweede album "Big Day In A Small Town".

Marcus Hummon

Marcus heeft zelf enkele albums uitgebracht, maar is bekender als songwriter van enkele songs die in de handen van andere artiesten grote hits werden. Hij opende er met één: “Born To Fly” van Sara Evans. Dit nummer verscheen op haar gelijknamige album uit 2000 en werd in haar handen een grote hit.

CMA Songwriter Series 2017 - Marcus Hummon - Melkweg

Marcus Hummon

In de tweede ronde koos Marcus voor een andere grote hit: “Cowboy Take Me Away” van de Dixie Chicks. Dat nummer schreef hij samen met Marie Maguire van de ‘Chicks’. Zij had de tekst en wilde er een nummer voor de bruiloft van haar zus van maken. Zij ging trouwen met een echte cowboy uit Ierland.

Toen hij het nummer speelde op een benefietconcert om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, kwam er een klein meisje naar hem toe. Zij vroeg hem of de cowboy in dit lied eigenlijk niet God was, waarop Marcus zei dat haar ‘versie’ of interpretatie van het lied eigenlijk mooier was dan het origineel. En inderdaad kan het ook over God gaan.

Volgens Marcus lijkt ‘High’ wel het thema van de avond, dus als derde song speelt hij een mooi, nieuw nummer dat hij samen met cam schreef. De titel is (denken we) “I Only Get High On You“, in de volgende ronde gevolgd door wederom een nieuw nummer. De titel van deze track is (wederom volgens ons) “She’s All Mine“. In de laatste ronde kon hij natuurlijk eigenlijk niets anders spelen dan “Bless The Broken Road“, een nummer dat een grote hit werd in de uitvoering door Rascal Flatts.

Levi Hummon

Levi opende met zijn, tot nu toe, bekendste werk “Don’t Waste The Night“. Zijn stem doet ons ietwat aan Hunter Hayes denken. Daarna speelde hij een nieuwe track waarbij hij de hulp van het publiek inriep. Hilariteit was er voor het nummer, omdat Levi zondigde tegen zijn vaders regel om als betrekkelijke nieuwkomer een nieuw lied als nieuw aan te kondigen. Een paar rondes later verbreekt zijn vader zijn eigen regel… Het past goed bij de avond, er wordt tussen de nummers door veel gelachen.

CMA Songwriter Series 2017 - Marcus & Levi Hummon - Melkweg

Levi Hummon

Bij de derde ronde werd Levi even serieuzer. Hij sprak over de shietpartij in Las Vegas en gaf aan dat je ‘happy en free’ moet kunnen zijn. Love is volgens hem het krachtigste wapen tegen deze haat, iets dat zijn moeder (prediker in Nashville) altijd predikt. Hierna volgt, met de hulp van papa, het nieuwe nummer “Make It Love“.

Na “Earthquake“, wederom een nieuw lied, volgde in de laatste rond zijn laatste single “Stupid“. Het idee voor het lied ontstond toen zijn broer op een dag zei: “Let’s get stupid”, waarop Levi’s eerste gedachte was “That’s so dumb”. Maar gezien de oplopende ‘stream count’ op Spotify was het nog niet zo’n gek idee.

Angaleena Presley

Het nummer waarmee Angaleena Presley opende, heeft een dubbelzinnige laag. Het nummer heet “Bless My Heart“, maar wie dat in het Zuiden van de Verenigde Staten zegt, bedoelt eigenlijk het tegenovergestelde.

CMA Songwriter Series 2017 - Angaleena Presley - Melkweg

Angaleena Presley

In de tweede ronde vertelde ze verder over het Zuiden van Amerika waar ze opgroeide. In “Dry County Blues” beschreef ze hoe het leven eruit ziet in het kleine dorpje in Kentucky waar ze vandaan komt. Het is er compleet anders dan in Nashville of Amsterdam. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ze in onze hoofdstad “a lót of fun” had.

Angaleena houdt van het werk van Vincent van Gogh en ze had die dag het museum bezocht. Ze ziet verwantschap tussen Vincent en haarzelf, beiden bekijken zaken vaak vanuit een andere hoek, willen met hun kunst grenzen verleggen en zijn niet bang om een foutje te maken. Zo vertelt ze, met een knipoog, dat ze ongelukkig is in het huwelijk met haar geweldige man. Ze vervolgde haar optreden met de Pistol Annies song “Unhappily Married”.

Als laatste twee songs speelde ze “Knocked Up” van haar debuutalbum uit 2014 en nog een nummer van de Pistol Annies: “Lemon Drop“.

Michael Tyler

Michael begon de avond met een mooie anekdote over een nummer dat hij schreef en wilde gebruiken op zijn eigen debuutalbum “317“. Toen kreeg hij een belletje van een zekere Jason Aldean, die hem vroeg of hij het mocht gebruiken. Michael probeerde ‘cool’ over te komen en zei dat hij even met ‘zijn mensen’ moest overleggen. Na enkele ogenblikken zei hij “sure, you can have it”. Het heet “Girl Like You” en verschijnt op Jason’s nieuwe album.

CMA Songwriter Series 2017 - Michael Tyler - Melkweg

Michael Tyler

In de tweede ronde vertelde hij ons het verhaal achter “Hey Mama“, track zeven van zijn album. Zijn moeder wilde altijd dat hij en zijn broer haar belden als ze dronken waren, zodat ze hun kon ophalen. Michael’s broertje belde inderdaad op een avond op en gaf aan dat ze niet hoefde te komen, hij had het meisje van zijn dromen gevonden en zou daar blijven slapen. Hun moeder geloofde hem natuurlijk niet, maar Michael’s nichtje is nu bijna zes jaar oud…

Bij de volgende ronde kregen we een nieuw nummer te horen. De titel, of in ieder geval de strekking van het nummer is “If I Was Your Man“. “They Can’t See“, het mooie liefdeslied van zijn debuutalbum werd daarna gespeeld, en hij sloot af met de hit die hij voor Dierks Bentley schreef: “Somewhere On A Beach“. Voor iemand die nog nooit buiten Amerika is geweest, is er een wereld voor hem opengegaan door deze Songwriter Series. Dat was precies hoe het nummer ontstond. Samen met zijn vriend leefde hij van Taco Bell en droomde ervan even aan Nashville en Amerika te ontsnappen. In het lied kiest hij alleen een strand als bestemming.

Tom Petty

Muziekkenners weten al dat de invloed van Tom Petty op de muziekwereld niet overschat kan worden. De rocklegende overleed op 2 oktober en op nagenoeg alle concerten die we sindsdien bezochten, werd er een nummer van hem in de setlist ‘geshuffeld’. Zo ook deze avond. Al gebeurde het na een verzoek op een wat bijzondere wijze. Met een mobiele telefoon met daarop de tekst ‘Tom Petty tribute please’ langs het podium lopen is immers niet gebruikelijk.

“Free Fallin'”, gespeeld door Marcus en Levi Hummon, sloot de mooie avond af.

Ongedwongen sfeer, hoop op herhaling

Na afloop was er nog tijd voor een praatje met en/of handtekening van de artiesten. Het tekende de ongedwongen sfeer van deze avond. De zaal was niet uitverkocht, maar we hopen op herhaling want het format, de muziek en de sfeer waren allemaal van grote klasse.

CMA Songwriter Series 2017 - Melkweg

Het is als countryfan een genot om bekende en onbekende nummers in een, door de songwriters zelf gespeelde, ‘stripped down’ versie te beluisteren. Ook de verhalen achter de songs zijn leuk, hilarisch, leerzaam, interessant of een combinatie van deze.

Thanks CMA. Please do come back!

Setlist

Hieronder de complete setlist. Erachter staan de namen van de artiest die het nummer opnam en uitbracht, gevolgd door de initialen van de songwriter. Ook kun je de setlist terugluisteren via Spotify zodat je nog een keer na kunt genieten van een mooie avond.

 1. Mama’s Broken Heart (Miranda Lambert / BC)
 2. Born To Fly (Sara Evans / MH)
 3. Don’t Waste The Night (Levi Hummon / LH)
 4. Bless My Heart (Angaleena Presley / AP)
 5. Girl Like You (Jason Aldean / MT}
 6. Get High (Brandy Clark / BC)
 7. Cowboy Take Me Away (Dixie Chicks / MH)
 8. new song (LH)
 9. Dry County Blues (Angaleena Presley / AP)
 10. Hey Mama (Michael Tyler / MT)
 11. Hold My Hand (Brandy Clark / BC)
 12. I Only Get High On You ( / MH)
 13. Make It Love (Levi Hummon / LH)
 14. Unhappily Married (Pistol Annies / AP)
 15. new song (Michael Tyler / MT)
 16. Daughter (Brandy Clark / BC)
 17. (MH)
 18. Earthquake (Levi Hummon / LH)
 19. Knocked Up (Pistol Annies / AP)
 20. They Can’t See (Michael Tyler / MT)
 21. Love Can Go To Hell (Brandy Clark / BC)
 22. Bless The Broken Road (Rascal Flatts / MH)
 23. Stupid (Levi Hummon / LH)
 24. Lemon Drop (Pistol Annies / AP)
 25. Somewhere On A Beach (Dierks Bentley / MT)

Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty