De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Charlie Daniels 80!

Charlie Daniels viert vandaag zijn tachtigste verjaardag, en nog altijd is hij voor de duivel niet bang.

Zelfs op deze respectabele leeftijd zit countrymuziek nog altijd in zijn bloed. Het begrip pensioen komt in zijn woordenboek gewoonweg niet voor. Vermoedelijk hangt hij zijn hoed en instrument(en) pas aan de wilgen, en trekt hij zich terug op zijn ranch, als de duivel hem in een rechtstreeks vioolduel verslaat.

Deze legende verdient een passend eerbetoon op deze respectabele leeftijd. En die krijgt hij ook. Van collega’s uit de muziekindustrie en van allerlei celebraties, maar ook hier bij country-music.nl. Lees je niet het hele artikel, check dan in ieder geval de fotogalerij met vintage Charlie Daniels foto’s.

Leven in het teken van (country)muziek

Charles Edward Daniels wordt in 1936 geboren in Wilmington (North Carolina) en groeit op met muziek. Gospel, bluegrass, rhythm & blues en countrymuziek zijn enkele invloeden die hij meekrijgt in zijn jeugd. De familie luistert regelmatig naar de krachtige radiozenders uit Nashville en Charlie leert in die periode al verschillende instrumenten spelen: viool, mandoline, banjo en natuurlijk de gitaar.

Na zijn afstuderen verzamelt hij enkele muzikanten om zich heen en speelt waar hij maar kan. Door hard te werken en veel op te treden, bouwt hij een naam op voor zichzelf.

Elvis, Bob en Leonard

In de jaren ’60 schrijft hij het nummer “It Hurts Me”, dat wordt uitgebracht door Elvis. Als sessiemuzikant draagt hij verder bij aan opnames van onder andere Leonard Cohen en Bob Dylan. Op een aantal albums van Dylan speelt hij de basgitaar, en ook op enkele Cohen albums is Charlie als sessiemuzikant te horen. In 1971 krijgt hij de kans zijn eerste soloalbum op te nemen. De titel van dit album is simpelweg “Charlie Daniels”.

Hij blijft ook actief als sessiemuzikant en is te horen op veel albums van The Marshall Tucker Band uit die periode.

Het nummer “Uneasy Rider”, van zijn album “Honey In The Rock” uit 1973, wordt zijn doorbraak. Het klimt tot de negende positie in de Billboard Hot 100.

The Charlie Daniels Band

Het bekendst is Charlie natuurlijk van de naar hem vernoemde band, die hij in 1972 opricht. The Charlie Daniels Band scoort door de jaren heen enkele hits en geeft ons nog veel meer klassiekers, waaronder “The Devil Went Down To Georgia”, “The Legend Of Wooley Swamp”, “It’s Not a Rag, It’s A Flag”.

Charlie Daniels Band Logo

In totaal heeft Charlie in zijn carrière een enorm imposante discografie opgebouwd:

  • 30 studioalbums
  • 8 livealbums
  • 4 compilaties
  • 1 nummer 1 hit (“The Devil Went Down To Georgia”)

Erkenning

Charlie Daniels heeft, relatief gezien, misschien weinig nummer 1 hits op zijn naam staan, maar zijn bijdrage aan countrymuziek wordt gelukkig niet onderschat. De ‘industrie’ heeft hem erkent met talloze onderscheidingen, awards en recent nog het lidmaatschap van de ‘Country Music Hall Of Fame‘.

Sinds 2008 is hij lid van de ‘Grand Ole Opry‘. Een jaar later werd hij geïnstalleerd in de ‘Musicians Hall Of Fame And Musem‘ en kreeg hij een plaatsje op de “Walk Of Fame’ in Nashville.

Voor zijn tachtigste verjaardag is er een speciale hashtag gemaakt. Wanneer je Charlie dus ‘persoonlijk’ wilt feliciteren kun je dat doen via (twitter) of op zijn Facebook page. Zorg er wel voor dat je #CD80 opneemt in je bericht!

Vintage Charlie

Een mooie foto collectie van Charlie Daniels (en zijn band) door de jaren heen. Wat een legende!


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty