De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Filmtip: “Blaze” – salesman of songs

Een meeslepende film, bekroond met lovende kritieken en een award tijdens het beroemde Sundance Film Festval.

Als je een echte song wilt schrijven, dan moet je hem in het echt beleven. En er een beetje voor doodgaan“. Dat was het advies van countrylegende Townes Van Zandt aan Blaze Foley.

Wie is Blaze Foley?

Blaze Foley is de artiestennaam van Michael David Fuller, die op 18 december 1949 in Malvern (Arkansas) werd geboren. Hij groeit echter op in San Antonio (Texas) en speelt in de familieband met zijn moeder, broer en zussen.

In 1975 ontmoet hij in een artiestendorp in de staat Georgia de artieste Sybil Rosen. Niet lang daarna verlaten ze het dorp om Michael’s droom na te jagen, hij wil songwriter worden en uitgroeien tot een echte countrylegende.

Al liftend en spelend in bars en clubs, komen ze uiteindelijk uit in Austin (Texas). Daar probeert hij door te breken, maar door de druk verliest hij zichzelf in de drank. En hij verliest Sybil, die de relatie door de toegenomen problemen verbreekt.

1 februari 1989

Maar als hij het advies van Townes ter harte nam, waarom hebben we dan nog nooit van Blaze Foley gehoord? De belangrijkste reden is, dat hij op 1 februari 1989 op 39-jarige leeftijd op tragische wijze overleed. Je zou kunnen zeggen dat hij het advies iets te letterlijk nam.

Na een optreden in de ‘The Outhouse’ bar in Austin (Texas) vertrok Blaze naar het huis van zijn vriend Concho January. Daar kreeg hij ruzie met Carey, de zoon van Concho, die hem in de borst schoot. Een veelbelovende muzikant en tekstschrijver verloor die avond het leven.

In de nasleep werd Carey uiteindelijk vrijgesproken van ‘first degree murder’ omdat het naar het oordeel van justitie zelfverdediging was.

Als je een echte song wilt schrijven, dan moet je hem in het echt beleven. En er een beetje voor doodgaan. Townes Van Zandt

Tribute aan een haast vergeten countryheld

Regisseur en acteur Ethan Hawke, zelf vier keer genomineerd voor een Oscar, besloot een aangrijpende film over het leven van Blaze Foley te maken. Een eerbetoon aan een te vroeg overleden countryheld.

Countryheld is een titel die Blaze zeker wel toekomt, want hij is en blijft een invloedrijke persoon in het genre waar we allemaal zo dol op zijn. Zo was hij een sleutelfiguur in de ‘Outlaw Country‘ beweging van de jaren ’70 en ’80. Hij was bevriend met, en inspireerde hij, onder andere Townes Van Zandt, Merle Haggard en Willie Nelson.

De film vertelt het verhaal in drie ‘draadjes’, die ons allemaal een kijkje geven in het leven – en de persoonlijkheid – van Blaze.

De fatale nacht

De eerste, en belangrijkste draad volgt Blaze op zijn laatste nacht hier op aarde. We beleven die fatale nacht, van het optreden in ‘The Outhouse’, tot aan de ruzie en het dodelijke salvo dat Carey January die avond op hem afvuurt.

Liefdesrelatie met Sybil

De tweede draad is zijn liefderelatie met Sybil Rosen, die een grote rol speelt bij zijn keuzes in zowel zijn persoonlijke en professionele leven. Hoewel hun liefde voor elkaar sterker is dan afkeurende ouders en een abortus, strandt de relatie uiteindelijk toch.

Na hun verhuizing naar het koude en gure Chicago daalt de verliefdheid ook richting het vriespunt. De onvervulde dromen en verwachtingen blijken uiteindelijk het struikelblok.

Zijn nalatenschap

De derde, en laatste draad, speelt zich enkele jaren na de geweldadige dood van Blaze af. In een radio-interview vertellen vrienden en mede-muzikanten Zee en Townes Van Zandt verhalen uit het leven van Blaze en proberen ze te bepalen wat het betekent op een ‘legende’ te zijn.

Nederlandse première op 17 januari

Op donderdag 17 januari gaat dit aangrijpende drama in première in de Nederlandse bioscopen.

Een geweldige film, die over de hele wereld lovende kritieken kreeg en ook op het beroemde Sundance Film Festival een award won: De ‘Special Jury Award’ voor ‘Achievement In Acting’.

Trailer

Bekijk hieronder de trailer, die geeft je een goed idee van de sfeer en klasse van de film. Check vervolgens vanaf 17 januari de site van biosagenda.nl om te zien waar je “Blaze” kunt bekijken. Mis hem niet!


Regie: Ethan Hawke
Acteurs: Ben Dickey, Alia Shawkat, Charlie Sexton, Kris Kristofferson, Josh Hamilton, Sam Rockwell, Steve Zahn, Richard Linklater, en anderen.
Lengte: 129 minuten


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty