De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

Ashley Campbell met The Martial live in Melkweg Amsterdam

In de kleine zaal op de bovenste verdieping van de Melkweg in Amsterdam genoten we gisteren van de optredens van twee talenten.

Door hard werken proberen Ashley Campbell en The Martial naar de top te klimmen. Beiden doen dat op hun eigen manier. Ashley heeft als muzikant in de begleidingsband van haar vader al behoorlijk wat ervaring opgedaan. De Nederlander zette onlangs de eerste stappen met de hulp van het publiek.

The Martial

Minder dan een week na de releaseparty van zijn debuut EP stond The Martial weer op het podium en in de belangstelling. Op 31 augustus was de Avenue in Breda de plaats van handeling, gisterenavond zaal ‘Upstairs’ van de Melkweg. Daar mocht hij openen voor niemand minder dan Ashley Campbell, de dochter van de legendarische countryster Glen Campbell.

The Martial is één van de vele Nederlandse upcoming artiesten die beïnvloed zijn door de Amerikaanse muziek van deze tijd. Vermeldenswaardig in dit rijtje zijn bijvoorbeeld Joe Buck, Crimson Inc en Jasper Schalks die een meer traditionele country-, folk- en americanasound maken. Maar ook het countrypopgenre wint hier fans, en niet in de laatste plaats door acts als The Martial, Judy Blank, Eve McKing en The Young River.

Overtuigende set

Ook tijdens zijn optreden in de Melkweg zijn er zeker weer fans bijgekomen. The Martial benutte de gegeven tijd optimaal en bracht ons diverse mooie songs. Met alleen gitaren klinken deze tracks natuurlijk anders dan op de EP, maar ook akoestisch klinkt het gewoon goed en volwassen.

Overigens konden we niet alleen van gitaren genieten. The Martial had ook zijn mandoline meegebracht en maakte daar goed gebruik van. Dit mooie instrument geeft, net als de banjo van Ashley, de muziek dat typische countryrandje. Goed ook om te horen dat velen in het publiek dit instrument bij naam kenden.

Naast enkele tracks van zijn nieuwe EP en enkele oudere singles, speelde The Martial voor ons ook een nieuwe track: “365 Days”.

Zijn EP is door middel van een crowdfunding actie tot stand gekomen, hopelijk is dat bij een vervolg niet meer nodig.

Setlist

The Martial speelde de volgende songs voor ons, de meeste afkomstig van zijn EP.

 1. The Chaser
 2. Things Will Be Alright
 3. Without Words
 4. Filling Up That Seat
 5. 365 Days
 6. Another You
 7. Live This Life

Ashley Campbell

Ashley Campbell heeft iets met de banjo. Ze beheerste het instrument al op jonge leeftijd en ze begeleidde haar vader erop tijdens zijn laatste tournee. Ook is ze te zien in de videoclip van de single “Banjo” van de Rascal Flatts. Het is dus niet verwonderlijk dat zowel haar Twitter als Instagramhandle “AshCamBanjo” is.

Ashley Campbell - The Lonely One

Gedurende de laatste fase van haar vaders leven, eigenlijk vanaf het moment dat bleek dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed, verdwenen haar eigen ambities ‘in de koelkast’. Na zijn dood pakte ze de draad weer op en in mei 2018 bracht ze haar debuutalbum “The Lonely One” uit. Ze deed dit op haar eigen ‘Whistle Stop Records’ label. Het album bevat dertien tracks, die allemaal door Ashley (mede) geschreven zijn.

Op eigen benen

Volgens de critici in, en recensies uit ‘Music City‘, verdient Ashley haar eigen plaats in de muziekwereld. Ze ‘steelt’ geen gunsten door haar achternaam en heeft de roem en faam van haar vader helemaal niet nodig. Een getalenteerde musicus en dito tekstschrijver, waarvan we nog meer gaan horen in de toekomst. Ze weet op eigenzinnige en originele wijze een brug te slaan tussen de traditionele bluegrass- en rootsmuziek enerzijds, en de modernere country(pop) anderzijds.

Haar album klinkt wat meer ‘pop’, live was de sound meer traditioneel. Niet verwonderlijk, want ze kreeg alleen begleiding van gitaar en viool. Drie getalenteerde muzikanten, een top zangeres, goede songteksten, een aangenaam geluidsniveau en (mede) daardoor een perfecte sound in de zaal. Dan gaat het publiek vanzelf in ‘luistermodus’.

Dankeville

Door deze ingrediënten werd het een topconcert. Het aanwezige publiek luisterde ademloos en genoot met volle teugen. Ashley’s interactie met het publiek was ontspannen en leuk, haar verhalen tussen de songs waren boeiend. Zo bedankte ze aan het begin van het concert het publiek voor de warme ontvangst en vroeg terloops wat ‘Thank You’ in het Nederlands was. Hoewel ze daarna ‘dank je wel’ vrij behoorlijk uitsprak, vond ze het klinken als de naam van een stad: “Dankeville’.

De banjo betekent inderdaad veel voor haar laat ze ons tussen de songs door weten. Ze is ermee opgegroeid en voelde al op jonge leeftijd de aantrekkingskracht tot dit typische country-instrument. Haar vader heeft natuurlijk grote invloed gehad op haar jeugd en ze sprak vol affectie en trots over hem. Diverse eerbetonen kwamen voorbij, naast haar eigen herinnering – de single “Remembering” – speelde ze ook nog het klassieke “Gentle On My Mind”.

Klassiekers

Ashley kent de klassiekers, en een groot aantal mensen in het publiek wisten ook die te waarderen. Naast tracks van haar eigen album kwamen namelijk ook vele covers voorbij. Ze liet daarmee blijken wat haar invloeden zijn (geweest). Zo genoten we van een mooie uitvoering van een grote hit van die andere blonde countryster: “Jolene” van Dolly Parton.

Maar ook songs van, buiten Amerika, minder bekende artiesten kwamen voorbij. Enkele voorbeelden zijn “Classical Gas” van Mason Williams en “Deep River Blues” van Doc Watson. Onderaan deze recensie tref je de volledige setlist aan.

Nieuw album

In december gaat ze de studio in voor haar tweede album. Zelf gaf ze knipogend aan het dan over een andere boeg te gooien, en als voorproefje – of ‘bewijs’ – daarvan konden we luisteren naar een nieuwe track. Ditmaal niet over eenzame, door haar man verlaten dames, maar over een ‘Lonely Boy”.

Na deze avond kunnen we niet wachten op dat vervolg. Ashley is here to stay!

ACM Songwriter Series

Mocht je het optreden gemist hebben, op 12 oktober krijg je een herkansing. Dan is Ashley, samen met Drake White, Charlie Worsham en Chris DeStefano, te gast in het Zonnehuis in Amsterdam. Daar wordt de tweede editie van de CMA Songwriter Series gehouden.

Vorig jaar had de opkomst beter gekund, maar de avond was zeker geslaagd. De aanwezige artiesten en songwriters spelen op deze avonden allemaal enkele tracks en geven er uitleg bij. Het kunnen eigen songs zijn, maar ook songs die ze voor andere artriesten geschreven hebben.

Setlist

 1. Better Boyfriend
 2. Carl & Ashley’s Breakdown
 3. The Lonely One
 4. I Wish I Wanted To
 5. Deep River Blues (Doug Watson cover)
 6. Good For You
 7. Jolene (Dolly Parton cover)
 8. Gentle On My Mind (Glen Campbell cover)
 9. Classical Gas (Mason Williams cover)
 10. Nothing Day
 11. Remembering
 12. Time Has Kicked Your Ass
 13. We Can’t Be Friends
 14. Wichita Lineman (Glen Campbell cover)
 15. Shuckin’ The Corn
 16. What I’m Doing Here
 17. Lonely Guy (nieuwe song)

Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty