De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

American Young live in Melkweg

Een heerlijk concert, helaas voor (te) weinig publiek.

Eerder dit jaar zagen we American Young in de Melkweg als voorprogramma van High Valley. Met een kleine set, zonder verdere muzikale begeleiding, wisten Kristy Osmunson en Jon Stone te overtuigen en hun fanbase te vergroten. We zagen die avond behoorlijk wat mensen lopen met het ter plekke aangeschafte debuutalbum “AY“.

American Young

Na afloop van het concert in februari gaf Jon Stone ons de volgende quote:

We should’ve brought a drummer

Wij waren het daar niet per se mee eens, maar tegelijkertijd waren we ook benieuwd hoe het optreden met een volledige band zou klinken. Deze vraag werd gisteren dus beantwoord. En hoe!

Melkweg metamorfose

Op verzoek van Kristy en Jon waren er in de ‘Oude Zaal’ stoelen en tafels geplaatst. In deze intieme setting werden we getrakteerd op een fantastisch concert. De zaal leek door de metamorfose op een kroeg of bar, iets dat zowel voordelen als nadelen had.

Het concert was helaas niet uitverkocht, dus de ruimte werd op deze manier wel goed benut. Maar het nadeel was dat het een echt luisterconcert werd. Er was dus weinig ruimte om te dansen. En die drang kreeg je steeds meer naarmate het concert volgde, mede door de meegebrachte ondersteuning van drum en basgitaar.

Evengoed was het weer een top performance. Kristy en Jon maken mooie, melodieuze en open countrymuziek. Ze zijn nooit bang zijn om een deel van hun eigen gevoel en levenservaringen in de lyrics te verwerken. Hun kwaliteiten als songwriter blijken overduidelijk uit de pakkende en beeldende teksten. En hun stemmen lijken voor elkaar gemaakt te zijn.

Kristy's Violin

De emotie die ze in de songs leggen, zorgen iedere keer weer voor een geweldig concert. Met als ultieme blikvanger, Kristy op haar viool! Wat een waanzinnig geluid en oogstrelend beeld geeft dit.

Garth Brooks als opwarmer

Jon en Kristy lieten oude tijden herleven. Door het ontbreken van een voorprogramma konden we gelijk goed gaan zitten voor de show van American Young. De cover “The Thunder Rolls" van Garth Brooks staat op hun eerste EP. Met dit nummer openden ze hun show. Het diende als opwarmertje en om het geluid verder te perfectioneren. Je zou dus kunnen stellen dat we good old Garth als voorprogramma hadden.

Extra power

Daarna ging het meteen door met “Be Here”, “Party In The Dark” en het leuke “Point Of View”. Deze laatste is een kenmerkend nummer voor de songwriting van American Young. In de lyrics vertellen Jon en Kristy, vanuit hun eigen gezichtspunt, hoe ze naar elkaar kijken. Het ene moment nemen ze elkaar op de hak, om meteen daarna weer een verkapte liefdesverklaring te zingen.

De sound was ondertussen stukken beter, en de drum en basgitaar gaf het optreden extra power. De neiging om te swingen werd daardoor steeds groter, maar bleef uit door de gekozen zaalindeling. De volgende keer komen hopelijk meer countryfans naar de Melkweg. American Young verdient dat, en een fijne, gezellige countrymuziekavond is gegarandeerd!

Nieuw materiaal en hits

Hierna werd de bekende hit “Cotton Eye Joe” ingezet, maar na enkele regels al naadloos omgebogen naar hun single “Love Is War”. Aan het einde van dit mooie nummer over de beide kanten van de liefde, maakten ze het cirkeltje weer rond door terug te keren naar het laatste deel van “Cotton Eye Joe”. Het was de opmaat voor het middenstuk van het concert.

Eerst kregen we met “What Are You Working For” een nieuwe track voorgeschoteld. Er ligt genoeg materiaal voor een vervolgalbum. Na afloop van de show vernamen we dat dit nieuwe album aan het einde van dit jaar, of in het voorjaar van 2018, uitkomt. Wij kunnen niet wachten! Deze nieuwe track klonk in ieder geval veelbelovend.

Na dit kijkje in de toekomst werd eerst “Cheater, Cheater” gespeeld, een nummer dat Kristy schreef voor het duo Joey + Rory. Daarna volgde “A Woman Like You”, de nummer 1 hit die Jon voor Lee Brice schreef. Het volgende nummer was het mooie “Slow Ride”, waarbij Jon de basgitaar overnam en de bassist een puike gitaarsolo speelde.

“Eighteen”, Blake Shelton’s single “Kiss My Country Ass” (geschreven door Jon) en het mooie “Something To You” volgden, waarna de tweede cover gespeeld werd. Enigszins verrassend vonden we de keuze voor “Wake Me Up” wel, maar de hit van Avicii is een lekker deuntje en doet het altijd goed.

Einde van een mooie avond

Na die vrolijke noten volgde het mooie en erg emotionele eerbetoon aan de partners van alle militairen: “Soldier’s Wife (Don’t Want You To Go)”. Het nummer geeft je iedere keer weer kippenvel! Met “American Dream” kwam er helaas een einde aan het concert. Wij dromen al weer van de volgende keer dat Kristy en Jon naar Nederland komen voor voor een concert!

Setlist

 1. The Thunder Rolls 1
 2. Be Here
 3. Party In The Dark
 4. Point Of View
 5. Love Is War
 6. What Are You Working For 2
 7. Cheater Cheater 3
 8. A Woman Like You 4
 9. Slow Ride
 10. Eighteen
 11. Kiss My Country Ass 5
 12. Something To You
 13. Wake Me Up 6
 14. Soldier’s Wife (Don’t Want You To Go)
 15. American Dream

Alle tracks zijn, tenzij anders vermeld, afkomstig van “[AYamerican-young-2016-ay/)” uit 2016

1 Garth Brooks cover
2 Nieuwe, nog niet verschenen track
3 Geschreven door Kristy voor Joey + Rory
4 Geschreven door Jon voor Lee Brice
5 Geschreven door Jon voor Blake Shelton
6 Avicii cover

Interview Countryland

Na afloop van de show waren we aanwezig bij het interview dat Countryland Café had met Jon en Kristy. Dit interview is in zijn geheel op 5 augustus uitgezonden. Hieronder de audio van beide uren, het interview is te beluisteren in uur twee, vanaf 3 minuten en 5 seconden. Veel plezier!


Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty