De domeinnaam country-music.nl - eventueel inclusief de social media accounts en content - is beschikbaar ter overname. Ben je geïnteresseerd, neem dan even via e-mail contact met ons op!

A Night at the Bluebird Café in Gemert

Een stukje Nashville in De Lage Landen.

Vrijdagavond 30 november reisden we af naar Gemert om ons daar (of all places!) onder te dompelen in de sfeer van Nashville. En dat lukt! De zaal is klein als in een gemeenschapshuis maar de show die er neergezet wordt is groots! Misschien is dat nog wel het leukst: ergens heen gaan zonder verwachtingen en dan blij verrast worden.

We hebben op de valreep kaartjes gekocht en dit feit ook gedeeld op het Country Music Forum en wat denk je? Zodra wij stoel 15 en 16 innemen, maken we kennis met de vrouw die stoel 14 bezet houdt. We spraken haar op het forum al over deze avond en ontmoeten elkaar hier dus ook gelijk. Leuk!

Als het licht dooft, zijn we getuige van een klein podium en stralen de letters Bluebird Café ons tegemoet vanaf een projectie op de achtergrond. En dat is precies waar de initiatiefnemers van Nashville Night ons willen hebben: Downtown Nashville in The Bluebird Cafe. De eerste tonen van “I Aint Leaving Without Your Love” worden ingezet en meteen neemt de groep artiesten op het podium ons mee naar het door ons allen zo geliefde Nashville!

Even voorstellen

Eerst even een korte introductie van een aantal artiesten van deze avond:

Rachel Kramer

Wie deze naam hoort zegt Starmaker en K-Otic maar dit jaar herintroduceert Rachel Kramer zich. Geïnspireerd door haar idolen Dolly Parton, The Dixie Chicks & Adele brengt ze dit jaar, 50 kilo lichter en een berg zelfvertrouwen rijker, haar eerste debuutalbum uit. De bodem daarvoor legde ze in Nashville. Geen wonder dat deze Rotterdamse een van de leadsingers van deze avond is!

Jordyn Mallory

Jordyn Mallory heeft de eer gehad concerten te openen voor Loretta Lynn, Crystal Gayle, Jake Owen,Eric Church, Emerson Drive, Ashton Shephard, Colt Ford en nog veel meer bekende artiesten. Je kunt haar ook vinden in de videoclip van Jason Aldean’s hit “Dirt Road Anthem”. Tevens schreef zij mee aan “Seperate Ways” van de EP “Underground” van Kip Moore (2016).

Wim van der Vliert

Een zanger/gitarist die met een eigen geluid veel indruk maakt. Naast een hoofdrol in Cash on Delivery (de band waar Rachel Kramer, maar ook Ilse DeLange in speelde) speelt hij ook een rol in de Eagles Tribute Band. Dit levert hem wellicht daarom makkelijk de vergelijking met Vince Gill op.

Leon Priest

Leon is de producent van ‘Nashville Night’ en tevens toetsenist en muzikaal begeleider van deze voorstelling. Ook is hij de oprichter van de Eagles Tribute Band, en verdiende hij eerder zijn sporen al bij de Nederlandse countryband Desperado. Met deze band speelde hij al met Don Williams, Kenny Rogers, Rob Crosby, Steve Wariner en vele andere sterren uit Nashville.

Nashville Night - de artiesten

Van Bluebird Café naar The Grand Ole Opry

De reis van vanavond voert van startpunt Bluebird Cafe naar uiteindelijk De Grand Ole Opry. Dit is de droomreis van menig artiest. In het kleine wat schamele Bluebird Cafe in Nashville is amper plaats om gitaar te spelen maar in de voorstelling van Nashville Night kunnen we ruim genieten van mooie akoestische sets met songs als “Burning House” en “On The Road Again”.

De echte kenners herkennen ook liedjes uit de tv-serie Nashville. En aangezien wij sinds vanavond ook in (het geleende) bezit zijn van die hitserie (ook dankzij het country music forum), zullen wij binnenkort deze liedjes ook wel als vanzelf gaan herkennen.

De performers van vanavond worden als het ware in deze eerste set ook ontdekt in het beroemde café en trakteren ons op songs als “Redneck Woman” van Gretchen Wilson en “We Were Us” van Miranda Lambert en Keith Urban. Veel te vroeg naar onze zin is het pauze en onder het genot van een drankje keuvelen we wat over dit eerste deel van de reis.

The grand Ole Opry

Na de pauze heeft het decor zich verplaatst naar de beroemde Grand Ole Opry en maken de akoestische gitaren en brushes en de intieme barstools plaats voor elektrische gitaren, drumsticks en maken de artiesten gebruik van het hele podium. De meerstemmig gezongen ingetogen liedjes maken plaats voor meer uptempo nummers. Dit zijn de details die de reis geloofwaardig maken.

Met ons eigen bezoek aan de Grand Ole Opry in gedachten, leven we weer mee met Rachel en Jordyn die ons nu trakteren op wat stevigere songs van artiesten zoals Rascal Flatts, Ilse DeLange, Shania Twain en Lady Antebellum. Ze brengen ook eigen werk ten gehore zoals het mooie Breakfast Dinners (Rachel) en Prayers (Jordyn). Als het laatste nummer gespeeld is, heeft het publiek nog lang niet genoeg en daarom trakteren de dames ons nog op een mooie versie van “Ring Of Fire” en de medley “Country Forever” (de uitvoering van de 50th CMA Awards).

Afterparty

Veel te vroeg naar onze zin moeten we de terugreis naar Nederland aanvaarden en het muzikale Nashville deze Night achter ons laten. In de foyer van het Cultuurhuis De Eendracht is het dan tijd voor een afterparty met opkomend talent Kimmy June en raken we in gesprek met andere countryfans zoals bijvoorbeeld toetsenist en muzikaal begeleider van deze show Leon Priest.

Het country music verhaal

Wat is het toch heerlijk om in al ons enthousiasme met andere countryfans van gedachten te wisselen en niet eens uit te hoeven leggen wie nou Keith Urban of Merle Haggard is! Als we zelfs dezelfde vroege countryervaring blijken te hebben die getekend wordt door KRO’s ‘Country Time’, Ruud Hermans of het Floralia Country Festival is een geanimeerd gesprek het gevolg.

Strekking van dit gesprek is de liefde voor countrymuziek en wat we zelf kunnen doen om meer aandacht te krijgen voor dit genre door het vastgeroeste patroon van hokjes te ontmantelen. Tenslotte gaat het niet om Americana, pop-country, Bluegrass of traditional country. Het gaat om het verháál dat countrymuziek vertelt. Het verhaal dat countrymuziek is.

Dat zijn ook Rachel Kramer en Jordyn Mallory het met ons eens blijkt in een gesprekje dat we ook nog met deze twee talentvolle dames voeren. De bitterballen en miniloempia’s zijn al ver verorberd als we met een heel voldaan gevoel deze Nashville Night in Gemert achter ons laten.

Gemist? Nieuwe kansen volgen

Jordyn Mallory is nu weer even teruggereisd naar Nashville USA om de feestdagen bij haar familie door te brengen. Maar als iemand nog zin heeft om een Nashville Night in Nederland bij te wonen, dan kan dit nog op 25 en 26 januari 2019 in respectievelijk Alpen a/d Rijn en Nunspeet.

Tickets

Tevens zullen de dames met hun Nashville Band optreden bij de Country & Western Experience op 27 januari in de Brabanthallen in Den Bosch. Een aanrader!Caught exception: The runningTotalsFile file existed but array came back empty